Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη πτώση 4% στο πετρέλαιο λόγω πλημμελούς μείωσης παραγωγής OPEC - Στα 54,85 δολ. το Brent

Μεγάλη πτώση 4% στο πετρέλαιο λόγω πλημμελούς μείωσης παραγωγής OPEC - Στα 54,85 δολ. το Brent
Θετική υπό τις συνθήκες θεωρείται η μείωση παραγωγής κατά 100 χιλ. βαρέλια πετρελαίου από τη Ρωσία στην πρώτη εβδομάδα του 2017
Μεγάλη πτώση 4% κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για το ενδεχόμενο εξουδετέρωσης της συμφωνηθείσας - εν μέρει εφαρμοσθείσας - μείωσης παραγωγής πολλών χωρών-μελών του διεθνούς καρτέλ OPEC καθώς και κάποιων τρίτων χωρών, από το ιστορικό ρεκόρ ιρακινής παραγωγής και την αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου από το νότιο λιμάνι της Βασόρας τον Δεκέμβριο του 2016 ανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 3,51 εκατ. βαρελιών ημερησίως (μέσος όρος).
Με αυτόν τον τρόπο, το Ιράκ για να τιμήσει την αναληφθείσα δέσμευσή του για μείωση παραγωγής με το νέο έτος, θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή του στο Βορρά της χώρας, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ζουν Κούρδοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα έσοδα του πετρελαίου για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο που διεξάγουν κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Θετική υπό τις συνθήκες θεωρείται η μείωση παραγωγής κατά 100 χιλ. βαρέλια πετρελαίου από τη Ρωσία στην πρώτη εβδομάδα του 2017, γεγονός που δείχνει τη διάθεση της μεγάλης πετρελαιο-παραγωγού χώρας να συμβάλλει στην εξάλειψη του πλεονάσματος «μαύρου χρυσού» - όπως έχει δεσμευτεί - με στόχο την τεχνητή άνοδο των τιμών.
Πτώση 3,94% ή 2,25 δολαρίων ΗΠΑ κατέγραψε η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου (ΣΜΕ, future) Μαρτίου 2017 επί του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων UK ICE Futures Europe του Λονδίνου, για να υποχωρήσει στα 54,85 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας διακυμανθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 54,78 και 57,00 δολαρίων, με πτώση 3,48% από την αρχή του 2017.
Αντίστοιχη μεγάλη πτώση 3,91% ή 2,11 δολαρίων πραγματοποίησε η τιμή του future Φεβρουαρίου 2017 επί του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Νέας Υόρκης, για να κατέλθει στα 51,88 δολάρια ανά βαρέλι έχοντας λάβει τιμές μεταξύ 51,82 και 53,83 δολαρίων κατά τη διάρκεια της ημέρας, με απώλειες 3,41% στο νέο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης