Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Γιγαντιαίο πρόστιμο περί τα 20 δισ. δολ. ετοιμάζεται να δεχθεί στις ΗΠΑ η βρετανική RBS

BBC: Γιγαντιαίο πρόστιμο περί τα 20 δισ. δολ. ετοιμάζεται να δεχθεί στις ΗΠΑ η βρετανική RBS
BBC: Αν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ρίξει ένα πρόστιμο [στην RBS] της τάξης των 10 δισ. δολαρίων, τότε στα κεντρικά της γραφεία η τράπεζα θα κερνάει ποτά και είναι πολύ πιθανό ότι θα αυξηθεί και η τιμή της μετοχής της»
Ένα «γιγαντιαίο πρόστιμο» που δεν αποκλείεται να πλησιάσει τα 20 δισ. δολάρια ετοιμάζεται να επιβάλλει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στη μεγάλη βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS), στο πλαίσιο του ρόλου της στην πώληση ενυπόθηκων δανείων υψηλότερου δυνητικού ποσοστού αθέτησης εξόφλησης (sub-prime mortgages), χορηγήσεις που βρέθηκαν στον πυρήνα της χρηματο-οικονομικής κρίσης του 2008-2009 στις ΗΠΑ.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το έγκυρο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC σήμερα Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, που προαναγγέλει για την RBS αυτό που μάλλον θα είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της.
Η RBS είναι μία από τις τελευταίες μεγάλες τράπεζες που θα διευθετήσει τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων sub-prime, με τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank να έχει πρόσφατα ολοκληρώσει τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις της με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, δεχόμενη πρόστιμο 7,2 δισ. δολαρίων.
Το πρόβλημα για την RBS είναι, ότι είχε πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στην πώληση sub-prime στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ σε σύγκριση με αυτό της Deutsche Bank.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC αναφορικά με το δυνητικό μέγεθος του τεραστίου προστίμου που περιμένει τη βρετανική τράπεζα, αν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ρίξει ένα πρόστιμο [στην RBS] της τάξης των 10 δισ. δολαρίων, τότε στα κεντρικά της γραφεία η τράπεζα θα κερνάει ποτά και είναι πολύ πιθανό ότι θα αυξηθεί και η τιμή της μετοχής της».
Υπενθυμίζεται, ότι η έτερη μεγάλη βρετανική τράπεζα Barclays αντιμετώπισε πρόστιμο της τάξης των 5 δισ. δολαρίων από τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της στην πώληση sub-prime δανείων, το οποίο όμως αρνήθηκε να καταβάλλει, προτιμώντας να προχωρήσει η υπόθεσή της στα αμερικανικά δικαστήρια, ώστε να αντικρούσει τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και να μειώσει το πρόστιμό της.
Το γεγονός, ότι η RBS ήταν η μοναδική τράπεζα του Ηνωμένο Βασιλείου που απέτυχε στα «τεστ αντοχής» (stress tests) της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας τον Νοέμβριο του 2016 οφείλεται εν μέρει στην αβεβαιότητα της αξίας του προστίμου που τώρα ετοιμάζεται να δεχθεί, το οποίο παραδόξως θα ξεκαθαρίσει το πρόβλημά της και θα τη βοηθήσει να ανακάμψει και να καταστεί σταδιακά και πάλι κερδοφόρα.
Η RBS ελέγχεται σε ποσοστό 73% από το βρετανικό Δημόσιο, από την κρατική διάσωσή της κατά τη διάρκεια της χρηματο-οικονομικής κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης