Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοπόρος στις ΑΠΕ η Κίνα – Μετά τα 30 δισ. ευρώ στο εξωτερικό το 2016, επενδύει 340 δισ. στο εσωτερικό!

Πρωτοπόρος στις ΑΠΕ η Κίνα – Μετά τα 30 δισ. ευρώ στο εξωτερικό το 2016, επενδύει 340 δισ. στο εσωτερικό!
«Οι Η.Π.Α. μένουν αρκετά πίσω από την Κίνα στην κούρσα για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς καθαρής ενέργειας»
Αν ψάχνουμε μία χώρα που αυτή τη στιγμή είναι ο ηγέτης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) πραγματοποιώντας μία στροφή 180 μοιρών σε σχέση με το παρελθόν, σίγουρα αυτή είναι η Κίνα….
Στον απόηχο της βιομηχανικής επανάστασης των τελευταίων 10ετιών η οποία και επέτρεψε στη χώρα να «καυχιέται» πως διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, το Πεκίνο φαίνεται να καταλαβαίνει πως οι επιδράσεις στο περιβάλλον είναι καταστροφικές.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA), η Κίνα πραγματοποίησε ενεργειακές συμφωνίες ύψους 30 δισ. ευρώ για έργα καθαρής ενέργειας σε ξένες χώρες το 2016.
Το παραπάνω ποσό αντιπροσωπεύει αύξηση 60% σε επενδύσεις σε κρατικές εταιρείες, με την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, το Βιετνάμ και τη Χιλή να βρίσκονται μεταξύ των χωρών που δέχτηκαν επενδύσεις τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
«Οι Η.Π.Α. μένουν αρκετά πίσω από την Κίνα στην κούρσα για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.
Στις επενδύσεις της ασιατικής χώρας για το 2016 περιλαμβάνονται μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην Ινδονησία, παραγωγή ηλιακών κατόπτρων στο Βιετνάμ, ηλιακά έργα στην Αφρική και το Πακιστάν, αιολικά έργα και έργα υποδομής με εταίρους στην Αυστραλία, επενδύσεις λιθίου στην Χιλή, 12 δισ. ευρώ σε μεγάλη βραζιλιάνικη ενεργειακή εταιρεία, καθώς και έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και έργα μετατροπής ενέργειας από απορρίμματα στη Γερμανία.
Χθες η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε πως προτίθεται να δαπανήσει το ποσό – μαμούθ των 340 δισ. ευρώ, προκειμένου να κατασκευάσει μία σειρά από έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η επένδυση εντάσσεται στη δέσμευση της χώρας για απεξάρτηση από τον άνθρακα, ο οποίος αποτελεί αυτή τη στιγμή την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το αποτέλεσμα είναι εμφανές αν κοιτάξει κανείς μία απλή φωτογραφία από τις κινεζικές μεγαλουπόλεις, οι οποίες «πνίγονται» από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Άλλωστε, ουκ ολίγες φορές έχει σημάνει και «κόκκινος συναγερμός» στο Πεκίνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ωστόσο, οι ΑΠΕ θα επιδράσουν θετικά και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς οι εκτιμήσεις μιλούν για δημιουργία 13 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον τομέα της ενέργειας την επόμενη μόνο πενταετία.
Στις επενδύσεις που περιγράφονται στο νέο σχέδιο δεν περιλαμβάνονται τα περίπου 150 δισ. δολάρια που έχουν δεσμευθεί από την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, που είναι αρμόδια για τον οικονομικό σχεδιασμό της χώρας.
Το ποσό αυτό είναι αρκετό για να κατασκευαστούν 1.000 μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας, αλλά οι ιθύνοντες σχεδιάζουν να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ την επόμενη πενταετία, σε νέα αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά έργα, και επενδύσεις σε παλιρροϊκή και γεωθερμική ενέργεια.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης