Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τα «αδύνατα» σημεία που θα κρίνουν τον Tillerson της Exxon στην ακρόαση της Γερουσίας

ΗΠΑ: Τα «αδύνατα» σημεία που θα κρίνουν τον Tillerson της Exxon στην ακρόαση της Γερουσίας
Ο Tillerson θα είναι ο πρώτος σύγχρονος υποψήφιος για υπουργός της χώρας που είναι περισσότερο γνωστός ως επιχειρηματίας και όχι ως πολιτικός ή δημόσιος λειτουργός
H ακρόαση επιβεβαίωσης του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Exxon Mobil Rex Tillerson για την θέση του κορυφαίου διπλωμάτη των ΗΠΑ θα είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο γεγονός, αν και οι δηλώσεις από τα μέλη των Δημοκρατικών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δίνουν κάποιες ενδείξεις.
Οι περισσότεροι από τους Δημοκρατικούς στην επιτροπή και ένας Ρεπουμπλικάνος – ο γερουσιαστής Marco Rubio - έχουν δηλώσει ότι έχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το διορισμό Tillerson σύμφωνα με το CNBC.
Τα υπόλοιπα μέλη του Ρεπουμπλικανών στην επιτροπή είτε εξήραν την επιχειρηματική εμπειρία του Tillerson στις σύντομες δηλώσεις τους ή δεν έχουν εκδώσει επίσημες ανακοινώσεις;
Σχετικά με την επιλογή.
Η ακρόαση Τετάρτη 11/1/2017 ήταν βέβαιο ότι θα είναι αξιόλογη.
Ο Tillerson θα είναι ο πρώτος σύγχρονος υποψήφιος για υπουργός της χώρας που είναι περισσότερο γνωστός ως επιχειρηματίας και όχι ως πολιτικός ή δημόσιος λειτουργός.
Αλλά οι επιχειρηματικοί δεσμοί της Exxon με τη Ρωσία έχουν αυξήσει την οργή πολλών πολιτικών υπό το φως της άρνησης μέχρι πρόσφατα του νέου Πρόεδρου Donald Trump ότι η Ρωσία ήταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις σε στόχους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016 με στόχο να υπονομεύσουν τη δημοκρατική διαδικασία ΗΠΑ.
Η ακρόαση δίνει στους νομοθέτες τη δυνατότητα να ελέγχουν την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής του εισερχόμενου προέδρου.
«Βρήκα πολλές από τις δηλώσεις για την εξωτερική πολιτική του εκλεγέντα Πρόεδρου Trump ως υποψήφιος, και τώρα ως ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, να προκαλούν διαταραχή στην καλύτερη περίπτωση έως να γίνονται τρομακτικές στη χειρότερη περίπτωση», δήλωσε ο Δημοκρατικός, Ben Cardin από το Μέριλαντ.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Ορισμένοι θεωρούν υποψηφιότητα Tillerson, ως μέρος των προσπαθειών του Trump να σφυρηλατήσει μια πιο φιλική σχέση με τη Ρωσία, και πολλοί νομοθέτες και στις δύο πλευρές του είναι βαθιά δύσπιστοι για αυτό το εγχείρημα.
Η Exxon βοήθησε την κρατική ρωσική Ρωσίας Rosneft στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική και σε άλλες περιοχές, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας και τη στρατιωτική επέμβαση της στην Ουκρανία.
Ο Tillerson σε αντίθεση με τις κυρώσεις συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Exxon σε ένα ρωσικό επιχειρηματικό φόρουμ πέρυσι.
Οι Δημοκρατικοί έκανα σημαία αυτά τα ζητήματα σε δημόσιες δηλώσεις τους και μερικοί έχουν ακόμη αμφισβητήσει την πίστη του Tillerson προς τη χώρα.
«Ο κ. Tillerson έχει αποδείξει ότι γνωρίζει τον εταιρικό κόσμο και πως να προωθεί τα συμφέροντα των μετόχων του», αλλά μπορεί ο ίδιος να είναι ένας σεβαστός υπουργός της χώρας και να βάζει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας του αμερικανικού λαού στην πρώτη γραμμή;
Μένει να δούμε», δήλωσε ο Cardin τον προηγούμενο μήνα.
Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, ο προεδρικός υποψήφιος Rubio, ο οποίος πυγμάχησε συχνά με Trump για την προεκλογική εκστρατεία, έχει εκφράσει με το πλέον σαφή τρόπο τον σκεπτικισμό του για την καταλληλότητα του Tillerson για το αξίωμα, λέγοντας ότι έχει «σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον διορισμό του».
Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί της επιτροπής εξέφρασαν την υποστήριξή για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία μετά τις αποκαλύψεις για ανάμιξη στις εκλογές των ΗΠΑ.
Οι γερουσιαστές πιθανότατα θα πιέσουν τον Tillerson για το αν η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να υπαναχωρήσει στις υφιστάμενες κυρώσεις για τη Ρωσία.

Κλιματική αλλαγή

Η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος έχει λάβει σημαντική ώθηση υπό την ηγεσία Ομπάμα.
Η συμφωνία του Παρισιού, μια διεθνής συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υπήρξε ένα από τα επιτεύγματα υπογραφή υπουργού John Kerry.
Η Exxon, η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία ενέργειας του κόσμου, έχει κατηγορηθεί για παραπλάνηση του κοινού σχετικά με την κλιματική αλλαγή, οπότε το θέμα αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο στόχο για τους Δημοκρατικούς.
Τα τελευταία χρόνια, ο Tillerson έχει οδηγήσει την στροφή της Exxon προς την αναγνώριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την υποστήριξη ενός φόρου άνθρακα για την αντιστάθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Μερικοί λένε ότι η κίνηση υποκινήθηκε από τις δημόσιες σχέσεις και την επιθυμία για μια περιβαλλοντική πολιτική κίνηση που θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επιζήμια για τις επιχειρήσεις της Exxon, αλλά όποια και αν είναι η περίπτωση, ο Tillerson είναι πιθανό να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις σχετικά με την αλλαγή του κλίματος.
Ενώ πολλοί Δημοκρατικοί εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το «ρεκόρ» της Exxon για την αλλαγή του κλίματος μετά το διορισμό του Tillerson, είναι σίγουρο ότι θα το πράξουν την Τετάρτη.
Ο γερουσιαστής Tom Udall είπε ότι ήταν «ευχάριστο» να μάθουν για τη θέση του Tillerson, μετά τη συνάντησή του με τον περασμένη εβδομάδα.
Παρόλα αυτά, το χάσμα μεταξύ των δημοσίων θέσεων του Tillerson και Trump για την αλλαγή του κλίματος θα μπορούσan να παρουσιάσoyn μια άλλη γραμμή της επίθεσης.
«Είμαι ικανοποιημένος ότι, σε αντίθεση με τις ακραίες δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Πρόεδρου Trump, ο κ. Tillerson πιστεύει στην επιστήμη και βλέπει την αξία οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν ένα συμβαλλόμενο μέλος της συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε ο Udall.
Ορισμένοι Δημοκρατικοί μαλάκωσαν τη γλώσσα τους για τον Tillerson έπειτα από την συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, αλλά ένα άλλο θέμα προέκυψε: Tillerson και Trump έχουν διαφορές σε κάτι περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.
Αυτή διαφορά μπορεί να δημιουργήσει σημεία ανάφλεξης, την Τετάρτη.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης