Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κομισιόν ενέκρινε τη διάσωση του ομίλου πυρηνικής ενέργειας Areva από το γαλλικό κράτος

Η Κομισιόν ενέκρινε τη διάσωση του ομίλου πυρηνικής ενέργειας Areva από το γαλλικό κράτος
Η τιμή των μετοχών της εταιρείας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί έπειτα από χρόνια απογοητευτικών αποτελεσμάτων
Το «πράσινο φως» για την κρατική διάσωση του ομίλου πυρηνικής ενέργειας «Areva» έδωσε σήμερα 10 Ιανουαρίου 2017 η Κομισιόν, διά στόματος της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.
Η απόφαση επιτρέπει στην Αreva, η τιμή των μετοχών της οποίας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί έπειτα από χρόνια απογοητευτικών αποτελεσμάτων, να επανιδρυθεί ως μια μικρότερη εταιρεία, επικεντρωμένη στην εξόρυξη ουρανίου, την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων και την ανακύκλωση αναλωθέντων καυσίμων.
Η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να επενδύσει ακόμα και 4,5 δισ. ευρώ στην ενεργειακή εταιρεία.
«Η σημερινή απόφαση ανοίγει τον δρόμο ώστε η Αreva να αποκτήσει βιώσιμο μέλλον, βάσει ενός αξιόπιστου σχεδίου αναδιοργάνωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος, σημειώνοντας πως το σχέδιο «έχει επιτύχει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της προσπάθειας βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας και περιορισμού των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού που προκαλεί η πρόσθετη κρατική χρηματοδότησή της».
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κρατική επιχορήγηση της Αreva -το 87% του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο γαλλικό δημόσιο- υπόκειται σε προϋποθέσεις, κυρίως την θετική έκβαση των ελέγχων ασφαλείας ενός αντιδραστήρα που έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία και κατασκευάζεται για λογαριασμό της γαλλικής επιχείρησης ηλεκτρισμού EDF, καθώς και την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. της πώλησης της διεύθυνσης της Areva που ειδικεύεται στους αντιδραστήρες στην EDF.
«Αυτό σημαίνει ότι η κρατική ενίσχυση μπορεί να μην καταβληθεί μέχρι τότε», προειδοποιεί η Κομισιόν, εγκρίνοντας παράλληλα τη δανειοδότηση με 3,3 δισ. ευρώ από το γαλλικό δημόσιο στην εταιρεία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης