Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από την απόπειρα πραξικοπήματος κατέγραψε η τουρκική λίρα

WSJ: Τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από την απόπειρα πραξικοπήματος κατέγραψε η τουρκική λίρα
Πολιτική αβεβαιότητα και ζητήματα ασφάλειας «χτυπούν» την τουρκική λίρα 
Τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία κατέγραψε σήμερα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα υποχώρησε ως και 3,5% έναντι του δολαρίου, εν μέσω έντονης ανησυχίας σχετικά με την οικονομία και την ασφάλεια στη χώρα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Οι ανησυχίες των επενδυτών οικονομία αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, για την τουρκική, την απάντηση του Erdogan στην εξέγερση του Ιουλίου και την πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθείται στη χώρα και που θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν πολλές εξουσίες στα χέρια του προέδρου.
Η λίρα υποχωρεί εδώ και πέντε ημέρες, με τους επενδυτές να αγνοούν επιδεικτικά την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της χώρας να στηρίξει το νόμισμα.
Από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 10% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
«Πρόκειται για πλήρη κρίση εμπιστοσύνης στην τουρκική λίρα, που προκαλείται από την ταχεία κλιμάκωση των ανησυχιών στην αγορά, σχετικά με τους εγχώριους παράγοντες, κυρίως το ζήτημα της ασφάλειας, την αβεβαιότητα σε πολιτικό επίπεδο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, και τον κίνδυνο υποβάθμισης από τους οίκους αξιολογήσεων», ανέφερε ο Piotr Matys, αναλυτής της Rabobank.
Επιπλέον, σημειώνει η WSJ, οι επενδυτές συνεχίζουν να ξεφορτώνονται και τουρκικά ομολόγα, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται η λίρα.
Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων υποχώρησαν 1% το 2016, όταν τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών απέφεραν 9,6%, σύμφωνα με αναλυτές της Citi.
Οι επενδυτές προβλέπουν, πάντως, περαιτέρω εξασθένιση της στερλίνας, ακόμα και μόνο του σορταρίσματος.
«Η ανταμοιβή κινδύνου για αυτούς που σορτάρουν είναι πολύ καλή προς το παρόν», ανέφερε ο Michael Harris, αναλυτής της Renaissance Capital.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης