Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά ΕΚΤ: Επικρίσεις κατά της ποσοτικής χαλάρωσης στην τελευταία συνεδρίαση

Πρακτικά ΕΚΤ: Επικρίσεις κατά της ποσοτικής χαλάρωσης στην τελευταία συνεδρίαση
Η Ε.Κ.Τ. αποτιμά θετικά την ενίσχυση του ετήσιου πληθωρισμού εντός του νομισματικού μπλοκ
Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι επικριτές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία οι αξιωματούχοι παρέτειναν τις αγορές ομολόγων παρά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σε μια σπάνια ένδειξη ανοικτής αμφισβήτησης, τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου έδειξαν ότι «λίγα μέλη» ήταν αντίθετα και στις δύο προτάσεις που βρίσκονταν στο τραπέζι αναφορικά με τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων και πέραν του Μαρτίου.
«Λίγα μέλη δεν μπορούσαν να στηρίξουν καμία από τις δύο εναλλακτικές που είχαν προταθεί, ενώ χαιρέτισαν την περιστολή των αγορών», έδειξαν τα πρακτικά.
Το συμβούλιο της ΕΚΤ είχε προτείνει την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο με αγορές 60 δισεκ. ευρώ το μήνα ή έως τον Σεπτέμβριο με αγορές ύψους 80 δισεκ. ευρώ. Εν τέλει υιοθετήθηκε η πρώτη επιλογή.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το bankingnews.gr, οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα «έτρεξαν» από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 19-20 Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει σε σχετικό της σημείωμα η Τράπεζα.

Η ΕΚΤ εστιάζει αρχικά στις αυξημένες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αλλά και τον αυξημένο πληθωρισμό της εγχώριας οικονομίας, ο οποίος αγγίζει τον στόχο του 2% της Federal Reserve.
Επίσης, κάνει αναφορά στις εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες, την πτώση των εξαγωγών τους, αλλά και την υποτίμηση των νομισμάτων τους (ειδικά σε ό,τι αφορά το γεν), τα οποία υποχωρούν συνεχώς έναντι του ισχυρού δολαρίου.
Σχετικά με την Ευρωζώνη, η Τράπεζα σημειώνει πως η ανάπτυξη συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό, μετά και την (τριμηνιαία) αύξηση 0,3% του συνολικού ΑΕΠ το γ’ 3μηνο 2016, όσο και το δεύτερο.
Μάλιστα, εκτιμά ότι τα μέχρι πρότινος στοιχεία «δείχνουν» ισχυρότερη ανάκαμψη το δ’ 3μηνο και το α’ 3μηνο του 2017, ενώ αποτιμά θετικά τη μείωση της ανεργίας στο μπλοκ, στο 9,8% τον Οκτώβριο 2016, και την ικανοποιητική χρηματοδότηση (λόγω και της ποσοτικής χαλάρωσης).
Οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 διαμορφώνονται στο 1,7%, 1,7%, 1,6% και 1,6% αντίστοιχα.
Η Ε.Κ.Τ. αποτιμά θετικά και την ενίσχυση του ετήσιου πληθωρισμού εντός του νομισματικού μπλοκ, στο 0,6% το Νοέμβριο.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 διαμορφώνονται στο 0,2%, 1,3%, 1,5% και 1,7% αντίστοιχα, όταν ο στόχος της Τράπεζας είναι 2%.
Επίσης, αφού υπενθυμίζεται την 9μηνη επέκταση (από Μάρτιο 2017) του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με μείωση του ποσού αγοράς ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, η Ε.Κ.Τ. τονίζει πως η κερδοφορία των τραπεζών του μπλοκ το β’ 3μηνο 2016 ήταν χαμηλή, ωστόσο συνοδεύτηκε από υποχώρηση του ποσοστού των μη – εξυπηρετούμενων δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης