Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Fiat Chrysler για παραποίηση στις μετρήσεις εκπομπών ρύπων - «Βουτιά» 14% για τη μετοχή

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Fiat Chrysler για παραποίηση στις μετρήσεις εκπομπών ρύπων - «Βουτιά» 14% για τη μετοχή
Η EPA κάνει λόγο για πάνω από 100.000 οχήματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο
Στο δρόμο που χάραξε η Volkswagen φαίνεται πως θα βαδίσει το επόμενο διάστημα και η Fiat Chrysler, καθώς πριν λίγα λεπτά έγινε γνωστό πως ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA) των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησε επίσημα για παραποίηση των μετρήσεων στις εκπομπές ρύπων (γνωστό ως «dieselgate» για την VW…).
Η EPA κάνει λόγο για πάνω από 104.000 οχήματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, αριθμός πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο των 11.000.000 της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Το λογισμικό είχε εγκατασταθεί στο μοντέλο του 2014-2016 Jeep Grand Cherokee.
Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή της Fiat Chrysler «βούτηξε» κατά 14%, για να ανέβει οριακά περί τις 18:00 στο -10%.

ΗΠΑ: «Ένοχη» δήλωσε η Volkswagen για το «dieselgate» - Θα καταβάλει 4,3 δισ. δολάρια

Την ενοχή της για τρία αδικήματα που αφορούν το σκάνδαλο παραποίησης των μετρήσεων εκπομπών ρύπων («dieselgate») παραδέχθηκε χθες η Volkswagen, ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης.
Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό από χθες, ο γερμανικός κολοσσός καλείται πλέον να καταβάλει πρόστιμο 4,3 δισ. δολαρίων στις Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Να τονιστεί πως το ποσό δεν έχει καμία σχέση με την αποζημίωση των πολιτών της χώρας που οδηγούσαν τα προβληματικά πετρελαιοκίνητα οχήματα της εταιρείας.
Η VW συμφώνησε επιπλέον να συνεργαστεί με τις Η.Π.Α., προκειμένου να εξεταστεί ο ρόλος στελεχών της και υπαλλήλων της σχετικά με το σκάνδαλο.
Νωρίτερα, πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα δήλωσε στο Reuters πως το συνολικό ποσό για το dieselgate υπολογίζεται κάτω από 20 δισ. ευρώ.
Ήδη η αυτοκινητοβιομηχανία είχε ανακοινώσει πως το κόστος θα είναι τουλάχιστον 18,2 δισ. ευρώ, ωστόσο οι αναλυτές ανέμεναν εκτόξευση του ποσού.
Από τα 18,2 δισ. ευρώ, τα 16,2 δισ. είχαν πληρωθεί (ή αναμένεται να πληρωθούν) μόνο μέσα στο 2015.
Σημειώνεται πως μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, οπότε και το dieselgate ήρθε στη δημοσιότητα, η κεφαλαιοποίηση της VW έχει μειωθεί κατά περίπου 58 δισ. ευρώ!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης