Τελευταία Νέα
Διεθνή

Akinci: Η αποτυχία των συνομιλιών για το Κυπριακό θα οδηγήσει σε μόνιμη διαίρεση του νησιού

Akinci: Η αποτυχία των συνομιλιών για το Κυπριακό θα οδηγήσει σε μόνιμη διαίρεση του νησιού
«Οι ανασφάλειες που υπάρχουν λόγω των πικριών εμπειριών του παρελθόντος δεν θα εξαφανιστούν σε μια ημέρα»
Η αποτυχία της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει στη μόνιμη διαίρεση του νησιού, κάτι, που δεν επιθυμεί καμία πλευρά, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci, κατά την παρέμβασή του στην έναρξη της Διάσκεψης της Γενεύης.
«Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και να προνοήσουμε για τα απαραίτητα μέτρα και ασφαλιστικές δικλείδες που να οδηγήσουν στην εξάλειψή τους», πρόσθεσε.
Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση πως κατά τις συνομιλίες στην ελβετική πόλη οι εγγυήτριες δυνάμεις θα παρέχουν την απαραίτητη στήριξη και στις δύο πλευρές για να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή στο νησί.
«Οι ανασφάλειες που υπάρχουν λόγω των πικριών εμπειριών του παρελθόντος δεν θα εξαφανιστούν σε μια ημέρα, χρειάζεται κάποιος χρόνος προκειμένου να εδραιωθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Μέχρι να φθάσουμε σε αυτή την ημέρα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ρεαλιστές.
Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα στο δρόμο προς την αλλαγή της μοίρας του άτυχου Μεσογειακού νησιού, της Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας και πως νιώθει ευτυχής και προνομιούχος να είναι ανάμεσα σε αυτούς που συμβάλλουν σε αυτή τη σημαντική εξέλιξη.
Επίσης, δήλωσε πως η Διάσκεψη μπορεί να μην παράξει άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύει πως αυτή η περίοδος είναι ζωτική και πως δεν θα αργήσουν να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πρόσθεσε πως δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως «η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για εμάς».
Καταλήγοντας, ο κ. Akinci σχολίασε πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν από κοινού τα πλεονεκτήματα των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η επίλυση του Κυπριακού θα δίνει τη δυνατότητα από κοινού μεταφοράς του φυσικού αερίου Ισραήλ και Κύπρου μέσω της Τουρκίας, που είναι η πιο σύντομη και η πιο οικονομική οδός.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης