Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο εδώλιο ο επικεφαλής του pension fund της Ν. Κορέας, λόγω σκανδάλου που εμπλέκεται και η Samsung

Στο εδώλιο ο επικεφαλής του pension fund της Ν. Κορέας, λόγω σκανδάλου που εμπλέκεται και η Samsung
Το NPS είναι το τρίτο μεγαλύτερο pension fund του κόσμου, πίσω από της Ιαπωνίας και της Νορβηγίας, καθώς διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 546 τρισ. γουόν!
Η σύλληψη του προέδρου του κρατικού pension fund (National Pension Service, NPS) της Νότιας Κορέας μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία 24ωρα στην ασιατική χώρα, καθώς το σκάνδαλο ήταν και ο λόγος που οδήγησε στην καθαίρεση της Προέδρου Park Geun-hye.
Ειδικότερα, ο κ. Moon Hyung-pyo συνελήφθη έπειτα από ένταλμα των Αρχών στις 31 Δεκεμβρίου 2016, με την κατηγορία πως πίεζε το fund, όταν υπηρετούσε ως υπουργός, να υποστηρίξει τη συγχώνευση δύο συνδεδεμένων με τη Samsung εταιρειών.
Η εγχώρια Δικαιοσύνη εξετάζει λεπτομερώς το αν πίσω από την «επιμονή» του κ. Moon κρυβόταν κάποια δωροδοκία της γιγαντιαίας τεχνολογικής.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Samsung, Jay Y. Lee, κλήθηκε σήμερα 12 Ιανουάριου να απολογηθεί σε δικαστήριο της χώρας και φυσικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του ιδίου ή της εταιρείας στην υπόθεση.
Επίσης, στο ίδιο κλίμα, ο δικηγόρος του κ. Moon απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε δωροδοκία προς τον πελάτη του.
Ο κ. Moon και λοιποί αξιωματούχοι του NPS προσπαθούν να πείσουν τις Αρχές πως στήριξαν με ζήλο τη συγχώνευση λόγω «επενδυτικού ενδιαφέροντος» για το ίδιο το pension fund.
Η υπόθεση παραμένει ακόμα ανοικτή με όλο και περισσότερα στοιχεία να βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.
Το NPS ιδρύθηκε το 1988 και αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο pension fund του κόσμου, πίσω από της Ιαπωνίας (περίπου 2 τρισ. δολάρια) και της Νορβηγίας (περίπου 800 δισ. δολάρια), καθώς διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 546 τρισ. γουόν (456,5 δισ. δολάρια)!

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης