Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο πρώτος γύρος επαφών για το Κυπριακό ήταν απογοήτευση λόγω ζητημάτων ασφαλείας

Guardian: Ο πρώτος γύρος επαφών για το Κυπριακό ήταν απογοήτευση λόγω ζητημάτων ασφαλείας
Η Ελλάδα πιέζει ώστε τα 30.000 τουρκικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν το νησί σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και η Άγκυρα να τερματίσει το δικαίωμά της να παρέμβει.
Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα συνεχιστούν το προσεχές διάστημα με την ελπίδα στην «τελευταία προσπάθεια» να επιτευχθεί συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς αναφέρουν οι Guardian, ωστόσο ο πρώτος γύρος ήταν απογοήτευση. 
Οι προσπάθειες για μια επανενωμένη Κύπρο, μετά από δεκαετίες θλιβερής διαίρεσης ολοκληρώθηκαν χωρίς σημαντική εξέλιξη την Πέμπτη 12/1/2017, αφήνοντας τα τεχνικά κλιμάκια να συγκαλέσουν εντός του Ιανουαρίου του 2017 (στις 18/1) νέα συνάντηση για να επαναπροσδιορίσουν ζητήματα όπως το στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας.
Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν ξανά στις 18 Ιανουαρίου για να εξετάσουν και πάλι το ζήτημα της ασφάλειας, πριν από μια νέα προσπάθεια για να επιτευχθεί ολοκληρωμένη πολιτική συμφωνία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι ήταν βέβαιος ότι οι συμμετέχοντες ήταν αποφασισμένοι να κάνουν μια "τελευταία προσπάθεια" για να βρούν μια λύση.
Οι εμπλεκόμενοι ανέφεραν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με την συμφωνία, αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος για να προετοιμαστεί ένα τελικό σχέδιο.
Το αποτέλεσμα των τεσσάρων ημερών συνομιλιών αποτελεί ωστόσο απογοήτευση, δεδομένου ότι υπήρχαν βάσιμες ελπίδες ότι η ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να υπογράψουν μια τελική συμφωνία.
Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι συνομιλίες δεν έχουν καταρρεύσει και ότι υπάρχει πεδίο για μια συμφωνία.
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας τόνισε ότι «χαιρετίζω την πραγματική πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την εξεύρεση λύσης ιδίως όσον αφορά τη μελλοντική ασφάλεια της ενωμένης Κύπρου»
Βρετανία θα μειώσει κατά το ήμισυ σχεδόν τις στρατιωτικές της βάσεις.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι θα αποφασίσουν αν επιθυμούν να συνεχίσει ως εγγυητής.
Θα μπορούσε να ολοκληρώσει αυτό το ρόλο, αλλά μόνο αν οι Τουρκοκύπριοι και οι ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν.
Μια σειρά από πιθανούς εναλλακτικούς πολυεθνικούς εγγυητές θα μπορούσε να ήταν η ΕΕ, ο ΟΗΕ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα πιέζει ώστε τα 30.000 τουρκικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν το νησί σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και η Άγκυρα να τερματίσει το δικαίωμά της να παρέμβει.
Η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να κάνει αυτή την παραχώρηση, αλλά είναι ευρέως αποδεκτό ότι η συμφωνία προσκρούει στα ζητήματα ασφάλειας - ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι των συνομιλιών -.
Η Τουρκία απαιτεί ότι όλοι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν πλήρη δικαιώματα για ένταξη τους στην ΕΕ.
Ο Γκουτέρες τόνισε κανείς δεν αναζητάει θαύματα ή μια γρήγορη λύση, αλλά μια σταθερή και βιώσιμη λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης