Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκπρόσωπος Schaeuble για Ελλάδα: Οι δηλώσεις αφορούν το 3ο μνημόνιο - Το ΔΝΤ θα αποφασίσει

Εκπρόσωπος Schaeuble για Ελλάδα: Οι δηλώσεις αφορούν το 3ο μνημόνιο - Το ΔΝΤ θα αποφασίσει
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τη συνέντευξη του  Schaeuble στη Süddeutsche Zeitung
Διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στον απόηχο της συνέντευξης του Wolfgang Schaeuble στη Süddeutsche Zeitung.
Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αφορούν το τρέχον, τρίτο, δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, διευκρίνισε στο κυβερνητικό briefing ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Juerg Weissgerber.
Το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.
Ο ίδιος -όπως μεταδίδει η Deutsche Welle- επεσήμανε «το Βερολίνο από την πλευρά του ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ».
Σε περίπτωση όμως που αυτό αποφασίσει να μη συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα, τότε τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η ΕΕ.
«Σε κάθε περίπτωση όμως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε σημαντική αλλαγή του προγράμματος και τότε θα έπρεπε ξανά να ερωτηθεί η γερμανική βουλή, προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της», ανέφερε ο κ. Weissgerber και πρόσθεσε: «Πρόκειται όμως για ένα υποθετικό ερώτημα που δεν είναι του παρόντος».

Χθες (12/1/2017) το bankingnews.gr μετέδιδε:

Προειδοποιεί ο Schaeuble: Αν δε συμμετάσχει το ΔΝΤ πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα θα υπάρξει νέο σχέδιο διάσωσης - Όχι στο χρέος

Νέες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, που θα οδηγήσουν σε νέο σχέδιο, και νέες εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια θα είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Την προειδοποίηση αυτή διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και η οποία θα μεταδοθεί την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου του 2017.
Ειδικότερα, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Γερμανός υπουργός κατέστησε σαφές πως αν το ΔΝΤ δε συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, θα πρέπει να βρεθεί λύση από την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM).
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο, προειδοποίησε ο Schaeuble.
Ο ίδιος φέρεται να επανέλαβε πως η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και όχι ελάφρυνση του χρέους, εμμένοντας στην άποψη πως το μείζον ζήτημα της χώρας είναι η ανταγωνιστικότητα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Schaeuble «δεν κρατήθηκε» να ασκήσει κριτική και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία τερματισμού της ποσοτικής χαλάρωσης.
«Η ΕΚΤ θα έχει τη δύσκολη αποστολή να εξέλθει από την πολιτική μεγάλης ποσοτικής χαλάρωσης», ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «θα ήταν πιθανόν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής εντός του 2017».
Πάντως, αν και δήλωσε πως δεν είναι οπαδός της πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ, παραδέχτηκε πως η τράπεζα έχει λάβει μια εντολή και οι προσπάθειές της είναι αξιοσημείωτες.
Τέλος, ο Schaeuble επανήλθε στην πρότασή του να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία, κάτι που είπε ότι είναι «εφικτό» αλλά και «απαραίτητο» να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αδυναμίες άλλων χωρών και όχι της Γερμανίας είναι που εμποδίζουν την αναπτυξιακή πολιτική στην Ευρωζώνη.
Για να μπορέσει η Γερμανία να ταχθεί υπέρ της αναπτυξιακής πολιτικής - για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών προνομίων - είναι ζωτικής σημασίας η Ιταλία και οι υπόλοιπες χώρες να εφαρμόσουν τους κοινούς κανόνες, υποστήριξε ο Γερμανός αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης