Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η Κύπρος φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εμποδίσει την επανένωση

Politico: Η Κύπρος φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εμποδίσει την επανένωση
Η Μόσχα έχει πολλά να κερδίσει, κρατώντας του Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους χωριστά, εκτιμά το Politico 
Στον αυξανόμενο φόβο ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με στόχο να εμποδίσει την επανένωση της Κύπρου, αναφέρεται το ευρωπαϊκό δίκτυο Politico, σε σημερινό (13/1) δημοσίευμά του.
Σύμφωνα με το Politico, η Ρωσία δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την επανένωση Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, αλλά αντιθέτως έχει πολλά να χάσει…
Συγκεκριμένα, μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα είχε ως αποτέλεσμα να εξομαλυνθούν, σε ορισμένο βαθμό, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, να ανοίξει ο δρόμος για επίσημη συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ - η οποία μπλοκάρεται από το γεγονός ότι Τουρκία και Κύπρος δεν αναγνωρίζουν επίσημα η μία την άλλη, να δοθεί πρόσβαση σε νέες πηγές φυσικού αερίου στην Τουρκία, καθώς και να δώσει στις Βρυξέλλες την πρώτη διπλωματική επιτυχία της το τελευταίο διάστημα.
Καμία από αυτές τις εξελίξεις δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανησυχεί ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα Μέσα Ενημέρωσης για να υπονομεύσεις τις διαπραγματεύσεις.
Πηγή από το περιβάλλον του Νίκου Αναστασιάδη, προέδρου της Κύπρου, ανέφεραν πως «η κυβέρνηση [της Κύπρου] γνωρίζει τις δράσεις των Ρώσων και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση».
Σημειώνεται πως η Ρωσία δε συμμετέχει στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ωστόσο έντονη είναι η ανησυχία πως, σε περίπτωση που υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, θα χρησιμοποιήσει την ήπια ισχύ της για να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ενόψει των σχετικών με την απόφαση δημοψηφισμάτων.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η Μόσχα έχει ξεκινήσει με αυτό το σχέδιο.
Μάλιστα, το Politico κάνει αναφορά και στο θέμα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα politis.com.cy, όταν ο Ρώσος πρεσβευτής της Μόσχας στην Κύπρο, Stanislav Osadchiy, έχει προβεί σε αμφιλεγόμενες κινήσεις το τελευταίο διάστημα, καυτηριάζοντας την πολιτική Αναστασιάδη.
Ο Osadchiy ήταν ο μόνος ξένος διπλωμάτης που μετείχε σε συνάντηση των μικρότερων πολιτικών κομμάτων του νησιού που αντιτίθενται στην ένωση με τους υπάρχοντες όρους.
Η κίνηση του εκλαμβάνεται ως κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας.
Την εν λόγω ημερίδα οργάνωσαν τα αντιπολιτευόμενα τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Κυπριακό, κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι Συνεργασία Πολιτών.
Ο Osadchiy έδωσε στη συνέχεια εξηγήσεις στον Κύπριο Πρόεδρο για την παρουσία του στην εκδήλωση του ενδιάμεσου χώρου για το Κυπριακό.

Ρωσική αναστάτωση και ρωσικά συμφέροντα

Το Politico αναφέρει πως η κυπριακή κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία, διότι η Μόσχα έχει προκαλέσει προβλήματα και στο παρελθόν, όταν το 2004 άσκησε βέτο στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ που πρότεινε αλλαγές οι οποίες θα έμπαιναν σε εφαρμογή εάν η χώρα ψήφιζε υπέρ της επανένωσης.
Ήταν το πρώτο βέτο της Ρωσίας μετά το 1994, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ρωσία θα κάνει το ίδιο, είτε φανερά, είτε μυστικά, και αυτή τη φορά.
Στο Politico μίλησε και ο επικεφαλής του Eurasia Group, Mujtaba Rahman, ο οποίος είπε πως «η Ρωσία κάτι κερδίζει, πάντα ήταν αντίθετη στην επανένωση και τώρα ασκεί μεγάλη επιρροή μέσω ΟΗΕ και μέσω Τουρκίας».
Οι δεσμοί της Μόσχας με τους Ελληνοκυπρίους είναι παλιοί και στενοί, αναφέρει το Politico, τονίζοντας ότι πρόκειται για δεσμούς σε οικονομικό, πολιτισμικό και πολιτικό επίπεδο.
Δεν είναι τυχαίο πως η Κύπρος ήταν ο κορυφαίος προορισμός για άμεσες ρωσικές επενδύσεις το 2014.
Επιπλέον, η Ρωσία δάνεισε στην Κύπρο 2,5 δισ. ευρώ κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2011 και οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας το 2015, κάτι που επέτρεψε στα πλοία του ρωσικού ναυτικού να σταματούν στα λιμάνια της Κύπρου, σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
Παράλληλα, το νησί είναι ένας από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς των Ρώσων, ενώ η Μόσχα βλέπει τον εαυτό της ως υπερασπιστή της Ορθοδοξίας, του επικρατέστερου θρησκεύματος της Κύπρου.
Ωστόσο, μια διαχωρισμένη Κύπρος είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας για γεωπολιτικούς λόγους, σύμφωνα με αναλυτές και διπλωματικές πηγές.
Αυτοί οι γεωπολιτικοί λόγοι περιλαμβάνουν την πιθανότητα μια ενωμένη Κύπρος να πιεστεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το ενδεχόμενο η Τουρκία, ίσως και η Ε.Ε., να εισάγει νέες προμήθειες φυσικού αερίου, αλλά και τη διπλωματική νίκη που η επανένωση θα χάριζε στην Ε.Ε και τις ΗΠΑ.
«Παρατηρώντας κανείς απέξω τις εξελίξεις, θα έβλεπε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ίσως η Μόσχα έχει άλλες προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», ανέφερε, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ένας διπλωμάτης.



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης