Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Κίνηση τακτικής οι δηλώσεις Schaeuble περί ΔΝΤ και ελληνικού προγράμματος

Handelsblatt: Κίνηση τακτικής οι δηλώσεις Schaeuble περί ΔΝΤ και ελληνικού προγράμματος
Μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις έστειλε ο Γερμανός υπουργός, σύμφωνα με τη Handelsblatt: την Ελλάδα και τη Γερμανία
Να αποκωδικοποιήσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επιχειρεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Θέλει ο Schaeuble ξαφνικά να μην συμμετέχει τελικά στο εξής το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση επιμένει εδώ και μήνες τόσο πολύ σε αυτό ακριβώς;».
Το ερώτημα αυτό θέτει ο συντάκτης του κειμένου, που επισημαίνει πως «στο Βερολίνο και ειδικά στην Αθήνα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές σάστισαν».
«Αλλάζει ξαφνικά ο Schaeuble τη στρατηγική του;
Λαμβάνει προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διάσωση;
Το γερμανικό υπ. Οικονομικών σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις του Schaeuble αφορούσαν ένα καθαρά υποθετικό ενδεχόμενο. ‘Εμμένουμε στο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει', δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου», γράφει η οικονομική εφημερίδα, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle.
Ο αρθρογράφος αμφιβάλλει ότι ο Schaeuble «προβαίνει απερίσκεπτα σε μια τέτοια δήλωση» και επικαλείται υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επισήμανε ότι «βεβαίως ο Schaeuble, κάνοντας μια τέτοια δήλωση, έχει πάντα κάποια σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού του».
Σύμφωνα με την ανάλυση, ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης εν μέσω προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία «θα ήταν εφιάλτης» για τους Χριστιανοδημοκράτες της Angela Merkel, και σημειώνει ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι ποντάρουν να υπάρξει τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο συμφωνία με το ΔΝΤ για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης».
«Ήδη αυτό θα είναι δύσκολη υπόθεση για τον Schaeuble, καθώς το ΔΝΤ θέλει να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, κάτι που απορρίπτει όμως κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση», εκτιμά ο συντάκτης της ανάλυσης.
Ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα ήταν «το σοβαρότερο όλων των πιθανών ατυχημάτων για το Βερολίνο», σχολιάζει το δημοσίευμα, καθώς τότε θα έπρεπε η γερμανική βουλή [Bundestag] να ψηφίσει εκ νέου για το ελληνικό πρόγραμμα, με την επίτευξη πλειοψηφίας να είναι «υπερβολικά αβέβαιη» εντός της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων.
Επιπλέον μια τέτοια ψηφοφορία λίγους μήνες πριν τις εκλογές θα ήταν η «ιδανική πάσα» για το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD.
«Αυτή την ψηφοφορία δεν τη θέλει κανείς, ούτε ο Schaeuble», σημειώνουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι ο γερμανός υπ. Οικονομικών είναι προ πολλού θιασώτης της ιδέας να καθιερωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης που να λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, «βεβαιότατα τώρα δεν είναι η στιγμή για κάτι τέτοιο».
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, «αυτό το γνωρίζει και το Schaeuble».
«Γι' αυτό οι δηλώσεις του έχουν μάλλον χαρακτήρα τακτικής», σημειώνει η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι ο Γερμανός υπ. Οικονομικών έστειλε έτσι ένα μήνυμα στην Ελλάδα: «Δώστε τα όλα, εφαρμόστε τους όρους λιτότητας, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα καταφύγουμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα», ενώ έστειλε και μήνυμα στους δικούς του ανθρώπους: «Αν θέλουμε να αποτρέψουμε μια εφιαλτική ψηφοφορία στη Bundestag λίγο πριν τις εκλογές, πρέπει τους προσεχείς μήνες να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ – και σε αυτή τη διαδικασία να κάνουμε και υποχωρήσεις».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης