Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάτω από 8% το 10ετές ομόλογο της Ρωσίας, για πρώτη φορά μετά την εκλογή Trump

Κάτω από 8% το 10ετές ομόλογο της Ρωσίας, για πρώτη φορά μετά την εκλογή Trump
Οι επενδυτές ποντάρουν και σε ένα νέο καθεστώς διπλωματικών σχέσεων Μόσχας – Ουάσινγκτον επί προεδρίας Trump. 
Ως ένας από τους πλέον κερδισμένους από την εκλογή του Donald Trump μπορεί να χαρακτηριστεί η Ρωσία, καθώς οι άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις των χρηματιστηρίων της δε φαίνεται να εμπόδισαν και την περαιτέρω βελτίωση στην αγορά ομολόγων.
Οι επενδυτές ποντάρουν και σε ένα νέο καθεστώς διπλωματικών σχέσεων Μόσχας – Ουάσινγκτον επί προεδρίας Trump.
Ως απόρροια του γενικότερου κλίματος αισιοδοξίας, ο δείκτης RTS (Russia Trading System, εκφράζεται σε δολάρια) έχει αυξήσει κατά πάνω 17% την αξία του από την ημέρα των αμερικανικών εκλογών.
Ωστόσο, ακόμα πιο εκκωφαντική είναι η ετήσια επίδοση, καθώς ο δείκτης έτρεξε με πάνω από 51% μέσα στο 2016, ξεπερνώντας έτσι ακόμα και τις πιο bullish προβλέψεις!
Μέσα σε ένα έτος που κυριάρχησε η αβεβαιότητα λόγω οικονομικών αλλά κυρίως πολιτικών εξελίξεων, οι χρηματιστηριακές αγορές της Ρωσίας βρήκαν την ευκαιρία να ανακάμψουν για τα καλά και να καλύψουν το χαμένο έδαφος της περιόδου 2014 – 2015, όταν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου πλήγωσαν καίρια την «αρκούδα».
Να σημειωθεί επίσης πως ο εκφραζόμενος σε ρούβλια δείκτης MICEX (Moscow Interbank Currency Exchange) έχει πλέον φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας την αξία του πάνω από 23% μέσα στο τρέχον έτος.
Επίσης, οι αναλυτές είναι πλέον σαφώς πιο αισιόδοξοι για τη ρωσική οικονομία αλλά και τις εγχώριες αγορές.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα του Reuters που δημοσιοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2016, οι οικονομολόγοι αναμένουν επιπλέον αύξηση της τάξης του 13% για τις ρωσικές μετοχές το 2017, λόγω των βιώσιμων τιμών στο «μαύρο χρυσό», μίας ενδεχόμενης νομισματικής χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα αλλά και ίσως μίας επικείμενης κατάργησης ή ελάφρυνσης των κυρώσεων από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για παράδειγμα, η Nordea Bank είχε προβλέψει πως αν οι κυρώσεις της Δύσης χαλαρώσουν τότε ο δείκτης RTS μπορεί να κλείσει και στις 1.500 μονάδες (από περίπου 1.200 που είναι τώρα) στο τέλος του 2017!
Αν και η άνοδος στις αγορές επιφέρει μία απώλεια κεφαλαίων από την αγορά ομολόγων, στην περίπτωση της Ρωσίας κάτι τέτοιο δεν ισχύει…
Μάλιστα, όπως φαίνεται και παρακάτω, το 10ετές ομόλογο της χώρας έπεσε σήμερα κάτω από το 8%, την ίδια στιγμή που το 5ετές έφτασε σε χαμηλό 3 ετών:




Απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από τις Η.Π.Α., ως αντίποινα για το hacking στις εκλογές

Στην απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών που βρίσκονταν στη χώρα προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των κυρώσεων κατά της Μόσχας που επιβάλλονται ως αντίποινα για το hacking στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016.
Οι κυρώσεις αφορούν επιπλέον πέντε οργανισμούς και τέσσερα φυσικά πρόσωπα.
Τα πέντε θεσμικά όργανα είναι τα εξής:
Professional Association of Designers of Data Processing Systems, μία μη εμπορική οργάνωση, η Federal Security Service (Federalnaya Sluzhba Bezopasnosti), η Main Intelligence Directorate (Glavnoe Razedyvatelnoe Upravelenie, GRU), το Special Technology Center και το Zorsecurity ή Tsor Security όπως είναι γνωστό.
Τα φυσικά πρόσωπα είναι τα εξής:
Vladimir Stepanovich Alexseyev, ο αναπληρωτής επικεφαλής του GRU, Aleksey Alekseyevich Belan, ο Evgeniy Mikhaylovich Bogachev, ο Sergey Gizunov, επίσης αναπληρωτής επικεφαλής του GRU, ο Igor Korobov, επικεφαλής του GRU και ο Igor Kostyukov, αναπληρωτής επικεφαλής του GRU.

Έρευνα Bloomberg: Το 55% θέλει χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας το 2017

Υπέρ μίας πιο ήπιας προσέγγισης σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας τάσσεται η πλειοψηφία των αναλυτών, όπως διαπιστώνεται από τη σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg, στις 21 Δεκεμβρίου 2017.
Ειδικότερα, το 55% των ερωτηθέντων επιθυμεί μία χαλάρωση των οικονομικών (και όχι μόνο) κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τη νέα αμερικανική ηγεσία μέσα στο 2017, ένα ποσοστό υψηλότερο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Οκτωβρίου 2016.
Η αύξηση οφείλεται και στην επικράτηση του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να βελτιώσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Το 40% των ερωτηθέντων εκτιμά επίσης πως η Ε.Ε. θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον και θα χαλαρώσει και αυτή τις κυρώσεις κατά της Μόσχας μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Επέκταση των κυρώσεων αποφάσισε στην πρόσφατή Σύνοδό της η Ε.Ε.

Την 6μηνη παράταση (έως 31 Ιουλίου 2017) των κυρώσεων κατά της Μόσχας αποφάσισε στις 19 Δεκεμβρίου 2016 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επικυρώνοντας έτσι τα όσα συζήτησαν οι ηγέτες της Ε.Ε. στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής.
Το αιτιολογικό είναι το ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν είχαν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Οι κυρώσεις σε Άμυνα, Ενέργεια και χρηματοπιστωτικό τομέα, αφορούν την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία το 2014, ενώ η άρση τους προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωσης της Μόσχας στη Συμφωνία του Μινσκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης