Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κριτική από τους εργαζόμενους της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας στον διοικητή της και την κυβέρνηση

Reuters: Κριτική από τους εργαζόμενους της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας στον διοικητή της και την κυβέρνηση
Οι εργαζόμενοι διαφωνούν με την κατάργηση των χαρτονομισμάτων των 500 και 1.000 ρουπιών, καθώς είναι αργή η αντικατάστασή τους
Το συνδικάτο εργαζομένων στην Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας ζήτησε από τον διοικητή της να διασφαλίσει την αυτονομία της και να μην επιτρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρεμβαίνει στις διαδικασίες, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η κίνηση αυτή έγινε μετά την κριτική που ασκήθηκε για το πώς χειρίστηκε η τράπεζα μία απαγόρευση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας.
Η Κεντρική Τράπεζα και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi επικρίθηκαν για την εφαρμογή της απόφασης που είχαν πάρει τον Νοέμβριο του 2016, με την οποία απαγόρευσαν τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας που αντιπροσωπεύουν το 86% των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η αργή αντικατάσταση των χαρτονομισμάτων υπονόμευσε τη φήμη της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, ενώ εγείρει αμφιβολίες και για την ανεξαρτησία της, καθώς συμφώνησε σε ένα τέτοιο εγχείρημα χωρίς να υπάρχει ανάλογη προετοιμασία.
Το συνδικάτο των εργαζομένων της τράπεζας με επιστολή του στις 13/1 στον διοικητή ανέφερε ότι ήταν "οδυνηρή" η κριτική προς την Κεντρική Τράπεζα, ειδικά από τη στιγμή που οι υπάλληλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αντικαταστήσουν γρήγορα τα χαρτονομίσματα.
Αναφέρονται επίσης και σε ό,τι έγραψαν τοπικά ΜΜΕ ότι το υπουργείο Οικονομικών έστειλε έναν γραφειοκράτη για να συντονίσει τους χειρισμούς της τράπεζας σχετικά με τα μετρητά.
"Αν αληθεύει είναι ατυχές και η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο πλήττει την αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας, που δεν χρειάζεται καμία βοήθεια" σχολιάζουν στην επιστολή τους.
"Εκτός από το ότι κινείται στη σκιά, η κυβέρνηση καταπατά πλέον και τη δικαιοδοσία της Κεντρικής Τράπεζας" καταλήγουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι.
Η απόφαση του Modi να αποσύρει από τις 8 Νοεμβρίου 2016 τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπιών προκάλεσε μεγάλες ελλείψεις ρευστότητας, επηρεάζοντας εταιρίες, αγρότες και νοικοκυριά.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προκάλεσε επίσης και ανησυχία ακόμα και στο κόμμα του Modi, από συνεργάτες του που βλέπουν ότι μπορεί πλέον να χάσει τις επόμενες εκλογές.
Ένας αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διανομή νέων χαρτονομισμάτων μπορεί να γίνεται για λόγους πολιτικής επιρροής, εν όψει των επικείμενων εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης