Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier: Η ΕΕ χρειάζεται ειδική επαγρύπνηση για τον κίνδυνο οικονομικής αστάθειας λόγω Βrexit

Barnier: Η ΕΕ χρειάζεται ειδική επαγρύπνηση για τον κίνδυνο οικονομικής αστάθειας λόγω Βrexit
Kαι όχι ειδική συμφωνία για την πρόσβαση στο City του Λονδίνου
Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, δήλωσε το Σάββατο 14/1 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει "ειδική επαγρύπνηση" πριν επιτρέψει στις βρετανικές εταιρίες την πρόσβαση στην Ένωση, εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου που θα μπορούσε  να προκαλέσει το Λονδίνο στην οικονομική σταθερότητα της Ένωσης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Απαντώντας σε ένα ρεπορτάζ του Guardian, το οποίο έλεγε ότι οι ευρωβουλευτές θέλουν μία ειδική συμφωνία για να διατηρήσουν την πρόσβαση των εταιριών της ΕΕ στo City του Λονδίνου, ο Barnier έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter.
"Η ΕΕ χρειάζεται ειδική επαγρύπνηση για τον κίνδυνο να ανατραπεί η οικονομική σταθερότητα και όχι ειδική συμφωνία για την πρόσβαση στο City.
Εκπρόσωπος της ΕΕ, είπε ότι το ρεπορτάζ του Guardian δεν αντανακλούσε σωστά τα σχόλια του Barnier σε μία συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη εβδομάδα με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αυτό που ήθελε να πει ο Barnier, όταν ρωτήθηκε για τη βούληση των Βρυξελλών να αναγνωρίσουν μετά το Brexit τις βρετανικές οικονομικές ρυθμιστικές αρχές ως ισοδύναμες με αυτές τις ΕΕ, ήταν ότι πολλές επιχειρήσεις της ΕΕ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο City και αντίστοιχα οι ισοδύναμοι κανόνες της ΕΕ θα πρέπει να είναι πιο αυστηροί, σε σύγκριση με αυτούς για μικρότερα κέντρα.
Σύμφωνα με τον Guardian o Barnier είχε πει στους ευρωβουλευτές:
"Πρέπει να γίνει μία ιδιαίτερη δουλειά σε αυτή την περιοχή, θα πρέπει να υπάρχει μία ειδική σχέση και χρειάζεται να δουλέψουμε εκτός διαπραγματευτικού πλαισίου για να αποφύγουμε την οικονομική αστάθεια".
Αξιωματούχοι της ΕΕ επιμένουν ότι ο Γάλλος Barnier που διαχειρίζεται την οικονομική πολιτική της ΕΕ δεν μιλούσε για "ειδική συμφωνία", έτσι ώστε να περιοριστεί η επίδραση του Brexit στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, αλλά έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να μεριμνήσουν - και όχι να αγνοήσουν - τους κινδύνους για τη σταθερότητα στο Λονδίνο.
Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι απάντησε σε ερώτηση για την ισοδυναμία, επισημαίνοντας ότι η επέκταση των κανόνων της ΕΕ σε κέντρα που δεν είναι στην ΕΕ, θα πρέπει να αντιστοιχούν στον όγκο των επιχειρήσεων που αφορούν και τους κινδύνους που ενέχουν, ώστε για παράδειγμα, αν μία τράπεζα καταρρεύσει στο Λονδίνο να μην αποσταθεροποιήσει όλη την ήπειρο.
Για παράδειγμα με τις ΗΠΑ, η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί την εποπτεία των τραπεζικών στάνταρντ, έτσι ώστε να κάνει πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές εταιρίες να χρησιμοποιούν αμερικάνικες τράπεζες και να αφήνει τα αμερικάνικα ιδρύματα να πωλούν υπηρεσίες στην ΕΕ.
Η επέκταση τέτοιων ισοδύναμων συμφωνιών είναι μία μεγάλη ανησυχία για τις τράπεζες που εδρεύουν στη Βρετανία, καθώς θέλουν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στην αγορά της ΕΕ.
Άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν πει ότι θα καλωσορίσουν τις οικονομικές εταιρίες που θα φύγουν από το Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι η βρετανική οικονομία και ο μεγάλος τομέας των υπηρεσιών της θα πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για το Brexit, έτσι ώστε να μην εμπνεύσει ψηφοφόρους σε άλλες χώρες να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ γνωρίζουν ότι η ζημιά από το Brexit δεν θα πλήξει μόνο το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου, αλλά και τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη.
"Και το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα υποφέρουν" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Edward Scicluna.
"Χάσαμε αυτό το αποτελεσματικό κέντρο, πρόκειται για μία απώλεια, η ΕΕ θα υποφέρει όταν οι υπηρεσίες μπλοκαριστούν και θα γίνει μακροπρόθεσμα".
Ο Scicluna ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το γεγονός ότι τράπεζες και άλλες εταιρίες θέλουν να φύγουν από το City σε άλλα μέρη της ΕΕ, ενώ ακόμα είναι αβέβαιοι οι όροι του Brexit, δείχνει ότι το άμεσο κόστος θα είναι μεγαλύτερο για τη Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης