Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πόλεμος» Trump - Ε.Ε - Η επίθεση στη Merkel και οι απειλές κατά της BMW - Αυστηρή προειδοποίηση Schaeuble

tags :
«Πόλεμος» Trump - Ε.Ε - Η επίθεση στη Merkel και οι απειλές κατά της BMW - Αυστηρή προειδοποίηση Schaeuble
Πόλεμος ξέσπασε ξαφνικά ανάμεσα στον Trump και το Βερολίνο
(upd) «Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της καγκελαρίου Merkel, καθώς και το γεγονός ότι απείλησε τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις, εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ. 
Άμεση ήταν η απάντηση από Βερολίνο και Παρίσι, ενώ αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, στον Trump, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο ρήξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. 
Την ίδια ώρα, πηγές από το περιβάλλον της καγκελαρίας σημειώνουν ότι γίνονται προσπάθειες να υπάρξει συνάντηση της Merkel με τον Αμερικανό πρόεδρο την άνοιξη.

H επίθεση Trump στη Merkel

Επίθεση στην καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel εξαπέλυσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος χαρακτήρισε «εξόχως καταστροφικό λάθος» το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προφυγική κρίση.
«Η Γερμανία άφησε «όλους αυτούς τους ανθρώπους» να μπουν στη χώρα, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται.
Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από την Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν την θέση.
 Γι αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη μέρα της ανάληψη της προεδρίας από αυτόν.
Το να αφήσει όλους αυτούς του παράνομους στη χώρα «ήταν ένα τεράστιο λάθος».
Η Γερμανία πήρε «μια σαφή ιδέα» για τις συνέπειές του από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς.
Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία.
Οι χώρες του Κόλπου θα έπρεπε να πληρώσουν γι΄αυτό, αφού σε τελευταία ανάλυση έχουν τόσα λεφτά όσο κανένας άλλος» είπε σε κοινή συνέντευξή του στη γερμανική Bild και τους αμερικανικούς Times ο Trump.
Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι «είχε πάντα μεγάλο σεβασμό για τη καγκελάριο Merkel», τα σχόλια του ήταν επί της ουσίας αρνητικά για την καγκελάριο αλλά και για τη στρατηγική της Γερμανίας.
«Η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit.
Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Μ. Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) την δική της.
Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν.
Η έξοδος, μάλιστα της Μ. Βρετανίας θα αποδειχτεί ότι ήταν μια «θαυμάσια υπόθεση».
Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή είναι (στην ουσία) η Γερμανία.
Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας.
Γι αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει» είπε ο Trump, τονίζοντας ότι το πρότυπο της Μ. Βρετανίας θα το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πάντως, όπως είπε, για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη.
«Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία.
Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι;
Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο» υποστήριξε ο Trump, ο οποίος απείλησε τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις, εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ.
«Θα έλεγα στην BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το» υπογράμμισε ο Trump στο ερώτημα για το πως σχολιάζει την πρόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μονάχου να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019.
«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιο τους στις ΗΠΑ» υποστήριξε ο Trump.

Αυστηρή προειδοποίηση Schaeuble στον Trump

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ,  Donald Trump.
O Schaeuble προειδοποίησε για τους κινδύνους που θέτουν οι προστατευτικές οικονομικές πολιτικές και μια διεκδικητική Ρωσία που επιδιώκει να υπονομεύσει τις δυτικές δημοκρατίες, τονίζοντας τον κίνδυνο ρήξης μεταξύ του νέου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και ενός σημαντικού συμμάχου (της Γερμανίας).
Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal (ο οποίος μίλησε πριν δημοσιοποιηθεί η συνέντευξη Trump) o Schaeuble τόνισε ότι προτίθεται να εργαστεί επικοιδομητικά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ωστόσο τόνισε πως θα ήταν λάθος να επιδιώξει κανείς εθνικιστικές οικονομικές πολιτικές αλλά και να υποτιμήσει τον κίνδυνο από τη Ρωσία.
«Όποιος επιθυμεί την ανάπτυξη - και θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι φιλική προς την ανάπτυξη -πρέπει να είναι υπέρ των ανοιχτών αγορών», τόνισε ο Schaeuble στην αμερικανική εφημερίδα.
Και εξήγησε ότι ο προστατευτισμός μπορεί να παρουσιάσει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά σχεδόν πάντα είναι καταστροφικός μακροπρόθεσμα.

Merkel: Θα περιμένω την ορκωμοσία 

«Προσωπικά θα περιμένω την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου.
Μετά θα συνεργαστούμε μαζί του σε όλα τα επίπεδα».
Αυτό φέρεται να δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, στον απόηχο των δηλώσεων του Trump προσθέτοντας ότι η μοίρα της Ευρώπης «είναι στα χέρια μας».
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Merkel διάβασε τη συνέντευξη του Trump με ενδιαφέρον αλλά και ότι η ίδια αρνείται να κάνει κάποιο σχόλιο πριν την ορκωμοσία.

Gabriel: Κατασκευάστε καλύτερα αυτοκίνητα – Οι ΗΠΑ θα χάσουν από έναν αυξημένο διασυνοριακό φόρο

Με ιδιαίτερα σκληρές αναφορές αντιμετώπισε τις απειλές του Donald Trump προς την BMW ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Sigmar Gabriel.
Όπως διαμήνυσε, αν ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιλέξει έναν διασυνοριακό φόρο 35% για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία δεν άλλαξε τα σχέδιά της για επενδύσεις στο Μεξικό, τότε ο χαμένος θα είναι οι ίδιοι οι Αμερικανοί που θα πληρώσουν ακριβότερο τίμημα για την απόκτηση ενός οχήματος BMW.
«Η αμερικανική αγορά αυτοκινήτων γίνεται ολοένα και πιο αδύναμη, πιο ακριβή…
Οι Η.Π.Α. πρέπει να κατασκευάσουν καλύτερα οχήματα», δήλωσε καυστικά στην Bild ο κ. Gabriel, απαντώντας στις αναφορές του Ρεπουμπλικάνου πως «οι Αμερικανοί «αγοράζουν γερμανικά οχήματα».
Επίσης, σημείωσε πως το εργοστάσιο της BMW στη Νότια Καρολίνα είναι το μεγαλύτερο που έχει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Γερμανικές πηγές: Η Merkel εργάζεται για συνάντηση με τον Trump την άνοιξη του 2017

Την άνοιξη αναμένεται να συναντηθεί η Angela Merkel με τον Donald Trump.
Όπως δήλωσαν σήμερα (16/1/2017) γερμανικές πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος εργάζεται για τον ορισμό ημερομηνίας αυτή την άνοιξη για μια συνάντηση με τον Trump, ο οποίος θα ορκισθεί την Παρασκευή (20/1/2017) ως πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Merkel έχει προσφερθεί να συναντήσει τον Trump στις ΗΠΑ με την ιδιότητά της ως προέδρου της Ομάδας των 20 κορυφαίων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, δήλωσαν οι πηγές.
Επισημαίνεται ότι η καγκελάριος έχει μιλήσει μόνο μία φορά με τον Trump, λίγο μετά την εκλογή του για να διαδεχθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama.

Το Βερολίνο προειδοποιεί τον Trump κατά της επιβολής δασμών στις εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων που παράγονται στο Μεξικό

Η γερμανική παραγωγή αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ενδέχεται να απειληθεί, αν ο εκλεγμένος πρόεδρος Donald Trump θέσει σε εφαρμογή μέτρα προστατευτισμού, δήλωσε ο συντονιστή της γερμανικής κυβέρνησης για διατλαντικά θέματα Jurgen Hardt.
«Με σεβασμό στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, κάποιος θα πρέπει να του εξηγήσει ότι οι γερμανικές εταιρείες ήδη παράγουν στις ΗΠΑ και εξάγουν σε όλο τον κόσμο από εκεί», δήλωσε ο Hardt. 
«Αυτό θα κινδυνεύσει, αν ο Trump θέσει σε κίνηση ένα διεθνές σπιράλ προστατευτισμού», πρόσθεσε.
Εξάλλου και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Sigmsr Gabriel, προειδοποίησε τον Trump κατά της επιβολής ενός τέτοιου δασμού.
«Μετά από αυτό η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα καταλήξει να είναι σε χειρότερη κατάσταση, πιο αποδυναμωμένη και πιο ακριβή», εκτίμησε ο Gabriel, αντικαγκελάριος της Γερμανίας.
Από την πλευρά της η BMW δεν θέλησε να αντιδράσει άμεσα στις δηλώσεις του Τραμπ. Η κατασκευή του εργοστασίου στο Σαν Λουίς Ποτόσι «συνεχίζεται όπως προβλέπεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019», περιορίστηκε να απαντήσει ένας εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Παράλληλα η BMW υπενθύμισε τη σημαντική της παρουσία στις ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό εργοστάσιο του Σπάρτανμπουργκ είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει στον κόσμο.
«Είμαστε ένας εξαγωγέας προς τις ΗΠΑ, όπου παράγουμε και εξάγουμε περισσότερα αυτοκίνητα από όσα πουλάμε στη χώρα, κάτι που είναι προφανώς καλό για την οικονομία της», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική αγορά είναι σαν «δεύτερο σπίτι» για τη BMW.

Έντονη ανησυχία στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για τις απειλές του Donald Trump

Τον έντονο προβληματισμό τους για τις απειλές του νεοεκλεγέντα Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών εκφράζουν τις τελευταίες ώρες οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας.
«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τα σχόλια, ωστόσο μένει να δούμε κατά πόσο οι εν λόγω εξαγγελίες θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση των Η.Π.Α.
Το Κογκρέσο θα δείξει κατά πάσα πιθανότητα ουσιαστική αντίσταση κατά των προτάσεων», δήλωσε ο Matthias Wissmann, πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών.
Ο Ρεπουμπλικάνος έβαλε στο στόχαστρο την BMW στο πλαίσιο της πάγιας στρατηγικής του, κάνοντας λόγο για διασυνοριακό φόρο ύψους 35% (σ.σ.: αποτελεί ευθεία παραβίαση της Nafta, της Εμπορικής Συμφωνίας για τη Βόρεια Αμερική) αν τελικά προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της για νέες επενδύσεις στο Μεξικό.
Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα παρακάτω στοιχεία που παραθέτει το Bloomberg, η BMW έχει ήδη ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο στη Νότια Καρολίνα, το οποίο κατασκευάζει τρεις φορές περισσότερο από ότι το αντίστοιχο στο Μεξικό.
Αναλυτικότερα:



Moscovici: Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι αφελής, αλλά έτοιμη να αντιδράσει

Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι αφελής, αλλά έτοιμη να αντιδράσει τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Pierre Moscovici, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Trump.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για την επιβολή δασμών επί των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στα εισαγόμενα από εργοστάσια του Μεξικού στις ΗΠΑ αυτοκίνητα, ο Pierre Moscovici τόνισε:
"Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, σε εγρήγορση και όταν έρθει η ώρα να αντιδράσουμε, εάν επιβεβαιωθεί κάποια συγκεκριμένη τάση".
"Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι αφελής και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει", προειδοποίησε.
Επίσης εξέφρασε αμφιβολίες για την δυνατότητα ταχείας κατάληξης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, επιθυμία για την συνομολόγηση της οποίας εξέφρασε ο Trump, προς μεγάλη χαρά του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Borris Johnson.
Παράλληλα χαρακτήρισε "φαντασίωση" την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ.

Hollande: Η Ευρώπη δεν χρειάζεται συμβούλους - Θα συνεχίσουμε τη διατλαντική συνεργασία

Την οργή του για τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου των Ηνωμένων πολιτειών εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, διαμηνύοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από εξωτερικούς συμβούλους που θα της πουν τι να κάνει».
«Η Ευρώπη είναι πάντοτε έτοιμη να συνεχίσει την διατλαντική συνεργασία.
Ωστόσο, την ορίζει με βάση τα συμφέροντα και τις αξίες της», συμπλήρωσε ο κ. Hollande, ο οποίος απένειμε σήμερα 16 Ιανουαρίου 2017 την ανώτατη τιμητική διάκριση του γαλλικού κράτους στην απερχόμενη αμερικανίδα πρεσβευτίνας στο Παρίσι.
Σημειώνεται πως και κατά το παρελθόν ο Γάλλος Πρόεδρος έχει κατακρίνει έντονα τις απόψεις του Ρεπουμπλικάνου, ενώ εξίσου μη θετική ήταν και η αντίδραση του μετά τη νίκη του στις 8 Νοεβρίου 2016.

Γαλλία: Η ενότητα της Ε.Ε. είναι η καλύτερη απάντηση στον Trump

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Marc Ayrault δήλωσε απαντώντας στη συνέντευξη του Donald Trump ότι η καλύτερη απάντηση που μπορούν να δώσουν οι Ευρωπαίοι στις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Brexit είναι να δείξουν την «ενότητά» τους.
«Η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων, είναι να συστήσουν κοινό μέτωπο», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, απαντώντας στις δηλώσεις Trump στη Bild και στους Times ότι η Βρετανία «είχε δίκιο» στην απόφασή της να βγει από την Ενωση.
«Οι δηλώσεις του κ. Trump υπενθυμίζουν τους λόγους για τους οποίους περιμένω με ανυπομονησία ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που θα διαδεχθεί τον Τζον Κέρι, να αναλάβει γρήγορα τα καθήκοντά του για να τον συναντήσω, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε όλα τα σημαντικά θέματα», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτειρκών αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία, το ουκρανικό ζήτημα ή την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η διαχείριση των παγκόσμιων υποθέσεων απαιτεί «όλο και περισσότερη ρύθμιση», «διαβούλευση» και «πολυμερή συνεργασία» και «όχι την επιστροφή στον εθνικισμό και στην αντίληψη ο καθένας για τον εαυτό του», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Κομισιόν: Η Βρετανία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν το Brexit

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης μεταξύ του Donald Trump και της Ε.Ε. για το Brexit αλλά και τις εμπορικές πολιτικές του Ρεπουμπλικάνου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Federica Mogherini, καθιστά σαφείς τις προθέσεις της Κομισιόν απέναντι στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον.
Όπως διαμήνυσε, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μια νέα εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή με οποιονδήποτε άλλο προτού αποχωρήσει από το μπλοκ.
«Από τη στιγμή που μια χώρα είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που ισχύει προς το παρόν για το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μπορούν να υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με τρίτα μέρη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Mogherini.

Merkel: Θα παλέψω υπέρ της συνέχισης διεξαγωγής ελεύθερου εμπορίου

Να παλέψει για την απρόσκοπτη διατήρηση της διεξαγωγής ελεύθερου εμπορίου δεσμεύτηκε σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, μιλώντας σε εκπροσώπους της γερμανικής βιομηχανίας.
Απαντώντας εμμέσως στις απειλές του επερχόμενου νέου (σε 4 ημέρες) προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump - δίχως να τον κατονομάζει - για ενδεχόμενη επιβολή υψηλότατων δασμών εισαγωγής γερμανικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, η Merkel επεσήμανε, ότι θα συνεχίσει να ισχύει η δέσμευσή της υπέρ του ελεύθερου εμπορίου.
Μιλώντας σε εκδήλωση του γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Κολωνία, η Γερμανίδα ηγέτιδα κάλεσε τους ηγέτες των επιχειρήσεων να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη γερμανική κυβέρνηση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. στο πλαίσιο Brexit.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας χωρίσει», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

(Αρχική ενημέρωση Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, ώρα 8:26)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης