Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες μετά την υποβάθμιση από τον DBRS - Στο -2,8% η Unicredit

Πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες μετά την υποβάθμιση από τον DBRS - Στο -2,8% η Unicredit
Πτώση 3% καταγράφει η μετοχή της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, Unicredit, καθώς η υποβάθμιση σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού
Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών στις διαπραγματεύσεις του Μιλάνου, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας σε BBB (high) από A (low) από τον διεθνή οίκος αξιολογήσεων DBRS.
Πτώση 2,8% καταγράφει η μετοχή της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, Unicredit, καθώς η υποβάθμιση σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμούn για τις ιταλικές τράπεζες. 
Απώλειες 2,45% σημειώνει ο τίτλος της Banco BPM, ενώ η Baca Mediolanum υποχωρεί 1,7%.
Σύμφωνα με τον DBRS, η απόφαση για υποβάθμιση αντικατοπτρίζει έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αβεβαιότητα για το αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να υποστηριχθούν πολιτικά, αλλά και η συνεχιζόμενη αδυναμία του τραπεζικού συστήματος, εν μέσω περιόδου εύθραυστης ανάπτυξης.



Τι σημαίνει η υποβάθμιση της Ιταλίας από τον DBRS

Η υποβάθμιση της Ιταλίας από τον οίκο DBRS θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις προβληματικές ιταλικές τράπεζες.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει την έκπτωση στα ομόλογα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις, κάτι που θα αυξήσει άμεσα τα κόστη για τις ιταλικές τράπεζες που δανείζονται από το ευρωσύστημα.
Να σημειωθεί πως μπορεί ο καναδικός DBRS να συνιστά έναν μικρότερο οίκο σε σχέση με τους τρεις ισχυρούς (S&P, Fitch, Moοdy's), ωστόσο οι αξιολογήσεις του χρήζουν πλέον αυξημένης προσοχής.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως επί ευρωπαϊκού εδάφους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει υπόψη τις αξιολογήσεις του DBRS, κατά τη διαδικασία καθορισμού των όρων και των κριτηρίων για την αποδοχή εγγυήσεων (collaterals).
Ο καναδικός οίκος ανέβαλε στις αρχές του Νοεμβρίου την επαναξιολόγηση της Ιταλίας για μετά το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Οι Ιταλοί απέρριψαν τις προτεινόμενες αλλαγές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του πρωθυπουργού Matteo Renzi και την ανάληψη πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Paolo Gentiloni.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης