Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Γιατί ο Putin θέλει να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Bloomberg: Γιατί ο Putin θέλει να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
Σύμφωνα με το Bloomberg, η επανένωση της Κύπρου δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας
Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά και το ρόλο της Ρωσίας αναφέρεται το Bloomberg επισημαίνοντας ότι η επίτευξη κάποιας συμφωνίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη χωρίς ένα νεύμα από τη Ρωσία.
Μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων την περασμένη Πέμπτη (12/1/2017), οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα σε χαμηλότερο επίπεδο.
«Η Ρωσία προσφέρθηκε να παραστεί, αλλά δεν προσκλήθηκε.
Δεν υπάρχει κάποιος επίσημος λόγος γι' αυτό.
Επίσης, υπάρχουν πολλοί άτυποι λόγοι για τους οποίους η Μόσχα ενδιαφέρεται για το Κυπριακό.
Αν και η Ρωσία έχει εκφράσει επίσημα την υποστήριξη για μια διευθέτηση, η τελική συμφωνία -ανάλογα με το ποια θα είναι αυτή- θα μπορούσε να βλάψει πολλά από τα συμφέροντά της στην περιοχή.
Περίπου 40.000 Ρώσοι ζουν στο νησί, με πληθυσμό 800.000.
Κατέχουν ακίνητη περιουσία και επιχειρήσεις τόσο στην πλευρά των Ελληνοκυπρίων όσο και στων Τουρκοκυπρίων» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι η Κύπρος είναι επίσημα η μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι είναι μια σημαντική πηγή τουριστικών εσόδων για την Κύπρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 525.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν το νησί το 2015.
Σύμφωνα με το Bloomberg, «με λίγα λόγια, η Κύπρος είναι ένας σημαντικός τόπος για τη Ρωσία και τους Ρώσους.
Αλλά η επανένωση θα ωφελήσει τη Μόσχα μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις».
Κι αυτό γιατί η συμφωνία για το Κυπριακό θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος στην στρατιωτική βάση της Ρωσίας στην περιοχή, που αποκτήθηκε το 2015 όταν η Κύπρος άνοιξε τα λιμάνια της στα ρωσικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της πειρατείας και στις «επιχειρήσεις» κατά τον τρομοκρατών.
«Η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει την επίσημη συμφωνία για να βοηθήσει τη στρατιωτική δράση της στη Συρία, αλλά φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει τα λιμάνια της Κύπρου για να περάσει λαθραία καύσιμα αεριωθουμένων στη Συρία, παρά την απαγόρευση της ΕΕ» επισημαίνεται.
Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει στρώσει το δρόμο για ενεργειακή συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να πουλάει φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη.
Ωστόσο, η επανένωση του νησιού απειλεί τη Ρωσία με τη δημιουργία ενός άλλου «δρόμου».
«Όλα αυτά τα συμφέροντα έχουν δημιουργήσει φυσικά υποψίες για το ρόλο της Ρωσίας στη διαδικασία επανένωσης» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Το... συμφέρον του Putin

Στο πλαίσιο αυτό, η κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό θα μπορούσε να ωφελήσει τον Putin.
Κι αυτό γιατί θα διατηρηθούν τα ελληνο-τουρκικά προβλήματα, δεν θα γίνουν έργα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει την Κύπρο ως την παιδική χαρά της ΕΕ για τις επιχειρήσεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης