Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι υποκρύπτει η κόντρα Trump με Γερμανία για αυτοκινητοβιομηχανίες, ΝΑΤΟ και κρίση προσφύγων; Κίνηση ματ των ΗΠΑ

Τι υποκρύπτει η κόντρα Trump με Γερμανία για αυτοκινητοβιομηχανίες, ΝΑΤΟ και κρίση προσφύγων; Κίνηση ματ των ΗΠΑ
Ο Trump επέκρινε την Γερμανία και συνολικά την ΕΕ κυρίως σε 4 τομείς
Μια άκρως σοβαρή κόντρα με πολύπλευρες διαστάσεις έχει ξεσπάσει μεταξύ του νέου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και της Γερμανίας και ευρύτερα της ΕΕ.
Ο Trump επέκρινε την Γερμανία και συνολικά την ΕΕ κυρίως σε 4 τομείς

1)Επέκρινε την Γερμανία για την στάση της στο προσφυγικό.
Αντί να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας στην Συρία ώστε οι πολίτες να είναι ασφαλείς και να μην καταφεύγουν στην μετανάστευση, η Ευρώπη και η Γερμανία άφησε ανεξέλεγκτες τις προσφυγικές ροές προκαλώντας τεράστια προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

2)Ο Trump απείλησε την Γερμανία ότι θα επιβάλλει δασμούς 35% για τα αυτοκίνητα BMW που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW βρίσκεται στις ΗΠΑ.

3)Ο Trump επιτέθηκε όμως και κατά του ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι είναι παρωχημένος οργανισμός.
Στο ζήτημα του ΝΑΤΟ όπως ήταν αναμενόμενο θετικά αντέδρασε η Ρωσία που επικροτεί κάθε ενέργεια που αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ.

4)Με αφορμή το Brexit ο Trump εμμέσως μην σαφώς αμφισβήτησε τις δομές της ΕΕ και τον ρόλο της ως ένωση κρατών.

Οι αντιδράσεις για αυτά τα 4 ζητήματα ήταν άμεσες

Ο Γερμανός αναπληρωτής καγκελάριος και ο υπουργός οικονομίας, Sigmar Gabriel, δήλωσε ότι ένας φόρος επί των γερμανικών εισαγωγών στις ΗΠΑ θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες και αντίποινα στις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, δεδομένου ότι είναι εξαρτημένες από τις διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού.
Το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW είναι ήδη στις ΗΠΑ, στο Spartanburg στην South Carolina..
Εάν επιβληθούν δασμοί 35% στα γερμανικά αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ πιστεύω ότι θα κάνουν την αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ ασθενέστερη, χειρότερα και πάνω απ 'όλα πιο ακριβή είπε ο Gabriel.
O Gabriel πρόσθεσε ότι« θα περιμένουμε να δούμε τι θα πράξει το Κογκρέσο το οποίο ως επί το πλείστον είναι γεμάτο από ανθρώπους που θέλουν το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί ο Trump όπως αναφέρει η Guardian.
Σε συνεντεύξεις του στην Bild και στους Times, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι θα έχει ως στόχο να επαναπροσδιορίσει το εμπόριο αυτοκινήτων μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ.
Εάν πάτε στην Fifth Avenue καθένας έχει μια Mercedes Benz μπροστά από το σπίτι του, και αυτό δεν είναι υπόθεση, είχε αναφέρει ο Trump.
«Πόσα αυτοκίνητα Chevrolet βλέπετε στη Γερμανία;
Δεν είναι πάρα πολλά, ίσως και καθόλου ... είναι ένας μονόδρομος»
Στην απάντηση τι πρέπει να γίνει ο Γερμανός Gabriel είχε μια απλή πρόταση:
Οι αμερικανοί να φτιάξουν καλύτερα αυτοκίνητα.  
Γιατί επιτέθηκε ο Trump στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία;
Η βασική αιτία είναι ότι ο Trump επιτέθηκε στις μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes, BMW και Volkswagen επειδή και οι 3 έχουν επενδύσει πολλά δισεκ. δολάρια στο Μεξικό όπου το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από ότι στις ΗΠΑ.
Η στρατηγική του Trump είναι να υποχρεώσει όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύσουν στις ΗΠΑ στηρίζοντας έτσι την αμερικανική οικονομία.

Σκληρή ήταν η επίθεση του Trump ειδικά στην Γερμανία και την Καγκελάριο Merkel ως προς το προσφυγικό πρόβλημα.
Ο Trump δήλωσε ότι ήταν εντελώς καταστροφικό λάθος να αφήσει η Γερμανία όλους τους μετανάστες και παράνομους μετανάστες να έρθουν στην Ευρώπη.
Η Merkel ανέφερε ότι βρήκε ενδιαφέρουσες τις συνεντεύξεις Trump αλλά δεν θα σχολιάσει σε αυτή την φάση, ωστόσο την Άνοιξη θα μπορούσε να συναντήσει τον Trump ως πρόεδρος των G20 (η Merkel προεδρεύει στους G20) 
Ο Trump παρουσίασε μια πρόταση που ωστόσο έχει κριθεί εδώ και χρόνια ενδιαφέρουσα αλλά για πολλούς λόγους δεν προχώρησε.
Να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας στην Συρία ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές.
Η πρόταση του Trump είναι σωστή και δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ θεωρούν λάθος την στρατηγική της Ευρώπης να επιτρέψει τις χιλιάδες ορδές των παράνομων μεταναστών να βρεθούν στην Ευρώπη.

Σκληρή κριτική άσκησε ο Trump και στο ζήτημα του ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι είναι άνευ αντικειμένου.
Οι ρώσοι επιδοκίμασαν τις δηλώσεις Trump.
Ο Trump ωστόσο ξεκαθάρισε ότι για να αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Ρωσία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων.

Τα συμπεράσματα

1)Ο Trump ταρακούνησε τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας και να επενδύσουν στις ΗΠΑ.
Θέλει να πράξει το ίδιο και με τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες έχουν επενδύσει πολλά στο Μεξικό.
Είναι προφανές ότι δεν σχεδιάζει δασμούς 35% όπως ανέφερε αλλά σίγουρα θα αυξήσει τις επενδύσεις των ευρωπαίων στις ΗΠΑ.

2)Για το ΝΑΤΟ έστειλε ένα μήνυμα πρόκειται για ένα παρωχημένο οργανισμό.
Η Ρωσία προφανώς και θα ήθελε την διάλυση του ΝΑΤΟ αλλά ο Trump έστειλε και ένα μήνυμα στην Ρωσία εάν θέλει άρση των κυρώσεων θα πρέπει να μειώσει τα πυρηνικά.
Με ρεαλιστικά κριτήρια το ΝΑΤΟ όντως είναι ένας οργανισμός με ελάχιστη πρακτική αξία, παρωχημένος και πιθανή αποδυνάμωση ή κατάργηση του δεν θα έθετε σε αμφισβήτηση την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

3)Το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ευρώπη και στην Γερμανία ήταν η δήλωση Trump για την προσφυγική κρίση και το πόσο καταστροφικό λάθος ήταν η πολιτική που ακολουθήθηκε.
Ο Trump έχει ξεκάθαρα μεταναστευτική πολιτική έτσι εξηγείται το τείχος που φτιάχνει με το Μεξικό.
Είναι προφανές ότι θα πιέσει ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές των παράνομων μεταναστών και λαθρομεταναστών.
Ο Trump πριν αναλάβει την εξουσία έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις.
Ειδικά οι θέσεις του για το ΝΑΤΟ και την προσφυγική κρίση είναι 100% σωστές που ασπάζονται όλα τα εθνικιστικά κινήματα της Ευρώπης και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης