Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σκληρό» Brexit θέλει η May - Το κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία - Άλμα στη στερλίνα, προσδοκίες για βελούδινο διαζύγιο

«Σκληρό» Brexit θέλει η May - Το κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία - Άλμα στη στερλίνα, προσδοκίες για βελούδινο διαζύγιο
Τις προτεραιότητες για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ παρουσίασε η Theresa May
(upd) Με... αριστοτεχνικό τρόπο η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May κατάφερε να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των Βρετανών που ψήφισαν αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να καθησυχάσει τις αγορές δηλώνοντας ότι η όποια συμφωνία υπάρξει με την Ευρώπη θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
Κατά την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησής της για την έξοδο από την ΕΕ, η May επιβεβαίωσε τη γραμμή του «σκληρού», ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να συμμετάσχει στην ενιαία αγορά. 
Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί οι βουλευτές - υποστηρικτές του Bremain να εξομαλύνουν ή και να ανακόψουν τις συνέπειες της αποχώρησης από την ΕΕ.
Η May έστειλε επίσης, σαφή προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η μη επίτευξη συμφωνίας είναι προτιμότερη από μια κακή συμφωνία (no deal is better than a bad deal). 
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η προσπάθεια να τιμωρηθεί η Βρετανία για την απόφασή να αποχωρήσει από την Ε.Ε. θα ήταν καταστροφική. 
H May τόνισε ότι η Βρετανία δεν επιδιώκει την υιοθέτηση ενός μοντέλου που ήδη χρησιμοποιούν άλλες χώρες, ούτε τη διατήρησε τμημάτων της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός.
Τα τρία βασικά στοιχεία του σχεδίου για το Brexit σύμφωνα με τη May είναι η έξοδος από την ενιαία αγορά, ο έλεγχος των συνόρων και η κατάργηση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Θα επιδιώξουμε μια θαρραλέα και φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, είπε, τονίζοντας πως θέλει να δώσει στις βρετανικές εταιρείες την μέγιστη ελευθερία να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τα ίδια δικαιώματα στη Βρετανία.
«Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημαίνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά της ΕΕ, τόνισε.
Το να είμαστε εκτός ΕΕ αλλά μέλος της ενιαίας αγοράς θα σήμαινε πως θα πρέπει να τηρούμε κανόνες χωρίς να έχουμε λόγο σε αυτούς.
Η παραμονή στην ενιαία αγορά θα σήμαινε πως δεν φεύγουμε καθόλου από την ΕΕ», εξήγησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας. 
«Δεν θέλουμε την αποσύνθεση της ΕΕ», πρόσθεσε η May.
Η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ «δεν αποτελεί απόρριψη των αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε (...) δεν ήταν μια απόπειρα να κάνουμε κακό στην ΕΕ», υπογράμμισε.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη κατά την ομιλία της ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με την ψήφο του.
«Η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου», δήλωσε η May.

Η Γερμανία «καλωσορίζει» τη σαφήνεια γύρω από τα σχέδια της May για το Brexit

Η Γερμανία «καλωσορίζει» τη σαφήνεια γύρω από τα σχέδια της Theresa May για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Frank-Walter Steinmeier, επιφύλαξε θετικά σχόλια για την ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May, επισημαίνοντας πως «επιτέλους αποσαφήνισε κάπως τα βρετανικά σχέδια».
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι θετικό», που η May «έδωσε έμφαση στο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί μια καλή και εποικοδομητική σχέση, μια φιλία με μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Steinmeier, που αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γερμανίας, επανέλαβε στη δήλωσή του πως, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπορούν να ξεκινήσουν μόνο μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως γνωστοποίηση, η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής κυβέρνησης θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, για να αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.
«Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης η ενίσχυση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών και η προστασία της ενότητας της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός.

Moscovici: Η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των «27» στις διαπραγματεύσεις

Οι Βρυξέλλες θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των 27 χωρών της Ε.Ε. στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, σύμφωνα με όσα διαμηνύει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, ο οποίος απαντά στο σχέδιο που ανακοίνωσε σήμερα 17 Ιανουαρίου 2017 η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Επίσης, σε ό,τι αφορά την επιθυμία της Theresa May για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ο Γάλλος αξιωματούχος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Άλμα στη στερλίνα

Η στερλίνα σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο από το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποσχέθηκε να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία της Βρετανίας σχετικά με την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ τόνισε ότι η χώρα θα επιδιώξει να παραμείνει βασικός ευρωπαϊκός εταίρος.
Η λίρα, η οποία ήδη ενισχυόταν άνω του 1% όταν η May ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία της η οποία είχε διαρρεύσει σε μεγάλο βαθμό στα μέσα ενημέρωσης, κατέγραψε άνοδο 2% στο 1,2278 δολάριο.
Παράλληλα, ενισχύθηκε περίπου 0,8% στις 87,36 πένες ανά ευρώ.
Οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 1,275%.

Photo published for Pound Soars Most Since 2008 After UK's May Calls For Parliamtary Vote On Brexit

Όπως μετέδιδει νωρίτερα το bankingnews.gr:

Το σχέδιο της για το Brexit θα παρουσιάσει σήμερα η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May.

Συγκεκριμένα, η May θα παρουσιάσει τις 12 προτεραιότητές της για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ακροατήριο που θα περιλαμβάνει ξένους διπλωμάτες και την ομάδα εξόδου της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η May δεν θα επιδιώξει μια συμφωνία με την ΕΕ που θα την αφήσει «μισή μέσα, μισή έξω» από την ΕΕ, ενώ δεν αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την τελωνειακή ένωση.
«Επιδιώκουμε μία νέα και ισότιμη συνεργασία, μεταξύ μιας ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης, παγκόσμιας Βρετανίας και των φίλων και συμμάχων μας στην ΕΕ» αναμένεται να πει η May σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία έγραψε ότι θα ξεκαθαρίσει ότι η Βρετανία αποσύρεται από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.
«Όχι μερική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οτιδήποτε μας αφήνει μέσα κατά το ήμισυ και έξω κατά το ήμισυ.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η πρωθυπουργός θέλει να θέσει την επανάκτηση του ελέγχου των συνόρων της χώρας ως κεντρικό μέλημα της στρατηγικής της για το Brexit.
Σε αντίγραφο αποσπασμάτων της ομιλίας της που δόθηκε στα ειδησεογραφικά μέσα, δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, ή ποιές ακριβώς θα είναι οι 12 προτεραιότητές της.

(Πρώτη ενημέρωση στις 08:27 π.μ., 17 Ιανουαρίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης