Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει για την τύχη του ακροδεξιού NPD

Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει για την τύχη του ακροδεξιού NPD
Το Εθνικόδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας έχει χαρακτηριστεί από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών ως ρατσιστικό και αντισημιτικό
Για την τύχη του ακροδεξιού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (NPD) αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να απορρίψει την προσπάθεια από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας να απαγορεύσουν το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD), το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών ως ρατσιστικό και αντισημιτικό, όπως ανέφεραν νομικές πηγές.
Η απόφαση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που αυξάνεται η δημόσια υποστήριξη των ακροδεξιών ομάδων λόγω της διαφωνίας με το κύμα μεταναστών στη χώρα, ενώ και η κήρυξη ενός κόμματος εκτός νόμου είναι δύσκολο στη Γερμανία.
Το ερώτημα που διατυπώνεται είναι αν το εν λόγω κόμμα αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία στη Γερμανία ή όχι, κάτι που όπως αναφέρεται είναι δύσκολο να αποδειχθεί, μια και το NPD έχει αποτύχει να εκμεταλλευτεί τη μεταναστευτική κρίση, πράγμα το οποίο υποδεικνύει την αδυναμία του ως πολιτικής δύναμης.
«Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι το δικαστήριο δεν θα απαγορεύσει το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα» ανέφερε ο Όσκαρ Νίντερμαγιερ, καθηγητής πολιτικής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου ενώ και η βουλευτής των Πρασίνων και δικηγόρος Ρενάτε Κίναστ τόνισε ότι η νομική της πρόβλεψη είναι ότι δεν θα υπάρξει απαγόρευση, αναφέροντας παράλληλα πως η πολιτική της απαίτηση είναι ότι «κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να ξεφορτωθεί τον ακροδεξιό λαϊκισμό ή τον ακροδεξιό εξτρεμισμό με μία απαγόρευση, αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο συλλογικά».
Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας αναφέρει ότι το NPD, το οποίο ιδρύθηκε το 1964, έχει περίπου 5.000 μέλη και διασυνδέσεις με βίαιους νεοναζιστές.
Αρκετά στελέχη του έχουν καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος ή υποκίνηση εγκλημάτων, αλλά το κόμμα αρνείται κάθε κατηγορία για συμμετοχή σε βίαιες πράξεις.
Ποτέ δεν έχει κερδίσει αρκετές ψήφους για να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ενώ τον Σεπτέμβριο πέρσι απώλεσε την τελευταία του θέση σε περιφερειακή βουλή, παρότι αντιπροσωπεύεται σε δημοτικά συμβούλια.
Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο δύο γερμανικά κόμματα έχουν απαγορευτεί, το 1952 το Κόμμα Σοσιαλιστικού Ράιχ, που διαδέχθηκε τους ναζιστές του Χίτλερ, και το 1956 το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δυτική Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης