Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι αναλυτές αποκωδικοποιούν την ομιλία της May για το Brexit - Κέρδη για τη στερλίνα

FT: Οι αναλυτές αποκωδικοποιούν την ομιλία της May για το Brexit - Κέρδη για τη στερλίνα
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, έστρωσε τον δρόμο για ένα σκληρό Brexit
Την καλύτερη ημέρα σε οκτώ χρόνια «βιώνει» η στερλίνα στον απόηχο της ομιλίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May, η οποία μπορεί να κράτησε γραμμή σκληρού Brexit αλλά η δέσμευση της ότι η συμφωνία θα περάσει πρώτα από τη Βουλή δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των επενδυτών.
Παρακάτω είναι τα συμπεράσματα των αναλυτών σχετικά με την ομιλία της May, η οποία δεσμεύτηκε να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ενιαία αγορά ενώ έκανε λόγο για μια «τολμηρή και φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία.
Πιο αναλυτικά:
Simon Derrick της BNY Mellon σημειώνει ότι η επιβεβαίωση της επιδίωξη ενός «καθαρού Brexit» από την κυβέρνηση «κρύβεται» πίσω από το μεγαλύτερο μέρος του ράλι που καταγράφει η στερλίνα σήμερα (17/1/2017) το απόγευμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο το γεγονός, ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρο ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση «έδιωξε» την αβεβαιότητα, κάτι που λειτούργησε θετικά στην ψυχολογία της αγοράς.
«Ενώ η αγορά είναι θετική στο ότι τον τελευταίο λόγο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα το έχει η Βουλή, φαίνεται απίθανο ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά της λαϊκής εντολής για αποχώρηση από την ΕΕ» αναφέρει ο ίδιος.
Παράλληλα, το επιχειρηματικό λόμπι «The Institute of Directors» καλωσόρισε την ξεκάθαρη θέση της May για το Brexit, καθώς πλέον οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τη ζωή εκτός του μπλοκ.
«Τώρα ξέρουμε ότι θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά, κι ενώ θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα μετανιώσουν γι' αυτό, τουλάχιστον θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν σε αυτή τη βάση.
Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από το ισχυρό επιχείρημα της πρωθυπουργού για την αξία του ελεύθερου εμπορίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πάντα θα πρέπει να διαπραγματεύεται μια ξεχωριστή τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ, εάν αποχωρήσει από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος θα πρέπει να είναι μια νέα συμφωνία που δημιουργεί την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση για τους εισαγωγείς και εξαγωγείς» αναφέρεται σε σχετική ανάλυση.
Παρά την ανακούφιση, ο James Knightley, οικονομολόγος της ING, δήλωσε ότι η May εξακολουθεί να έχει μια αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Brexit.
«Στην πραγματικότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει στη διάθεση του δυο χρόνια για να διαπραγματευτεί, όπως δήλωσε ο Michel Barnier, επικεφαλής της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις.
Θα υπάρξει μια περίοδος 1-3 μηνών προετοιμασίας στην έναρξη και μετά 4-5 μήνες στο τέλος, όπου η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένου του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έτσι απομένουν μόνο 15-18 μήνες για πραγματικές διαπραγματεύσεις» επισημαίνει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης