Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας νομιμοποίησε το νεοναζιστικό κόμμα NPD

tags :
Economist: Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας νομιμοποίησε το νεοναζιστικό κόμμα NPD
Το γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το NPD θα μπορούσε να εκπληρώσει τους στόχους του.
To Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να μην απαγορεύσει το νεοναζιστικό κόμμα NPD το οποίο μπορεί να συνεχίσει την πολιτική του δράση.
Με βάση τον Economist το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD) σχετίζεται με τον εθνικοσοσιαλισμού, κατέληξε το  ανώτατο δικαστήριο της χώρας στην Καρλσρούη.
Οι στόχοι του είναι να υπονομεύσει το σύνταγμα της Γερμανίας και τελικά, να δημιουργήσει ένα εθνικά καθαρό γερμανικό λαό.
Όμως παρά αυτές τις επισημάνσεις το γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το NPD θα μπορούσε να εκπληρώσει τους στόχους του.
Συνεπώς δεν μπορεί να απαγορευτεί.
Αυτή η ετυμηγορία του δικαστηρίου ορόσημο τελειώνει μια μακράς διάρκειας πάνω από 10 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών να χαρακτηριστεί το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας παράνομο. Μια προηγούμενη απόπειρα να τεθεί εκτός νόμου το NPD ναυάγησε το 2003.
Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έλαβε υπόψη τις θέσεις περί απαγόρευσης των πολιτικών κομμάτων, που ισχύουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Κατά τους Economist ήταν προβλέψιμο ότι η Γερμανία, με το ναζιστικό παρελθόν της θα αποτελούσε δοκιμή για το Στρασβούργο.
Η μεταπολεμική Γερμανία απαγόρευσε μόνο δύο κόμματα, στη δεκαετία του 1950, όταν η Βαϊμάρη και ο Χίτλερ ήταν ακόμη στη μνήμη των δικαστών.
Το ένα ήταν ένα ακροδεξιό κόμμα, το άλλο το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας (KPD).
Στην τελευταία περίπτωση, το δικαστήριο απαγόρευσε την KPD ακόμα κι αν δεν έβλεπε την πραγματική απειλή που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δημοκρατία της Δυτικής Γερμανίας.
Το NPD αριθμεί 5.200 μέλη από το 2015 με ποσοστό στις Γερμανικές εκλογές 1,3%.
Το NPD έχασε στο περιφερειακό κοινοβούλιο, στο ανατολικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, το 2016 την έδρα του.
Μέχρι σήμερα έχει μόνο ένα εκλεγμένο αντιπρόσωπο και αυτός είναι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα ποσοστά του NPD είναι υψηλότερα στην Ανατολική Γερμανία από ότι είναι εθνικό επίπεδο.
Πάντως φαίνεται ότι μέρος των ψηφοφόρων του NPD έχουν μετακομίσει στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2013.
Το AFD που είναι εθνικιστικό κόμμα εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις ποσοστά 13% σε εθνικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης