Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Gulen δεν οργάνωσε το πραξικόπημα στην Τουρκία, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών

Ο Gulen δεν οργάνωσε το πραξικόπημα στην Τουρκία, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών
«Μόνο ατομικά ορισμένοι Γκιουλενικοί χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί μπορεί να ένιωσαν υπό πίεση και να συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος»


Ο αυτοεξόριστος ιμάμης Fethullah Gulen δεν ήταν και δεν είναι σε θέση να οργανώσει το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, σύμφωνα με τη μονάδα ανταλλαγής πληροφοριών Intcen.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το απόρρητο έγγραφο της Ε.Ε. που επικαλείται η ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης EUobserver, είναι πιθανό μία ομάδα αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων Γκιουλενιστών, Κεμαλικών, αντιπάλων του AKP και οπορτουνιστών, να βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα, όχι όμως ο ίδιος ο Gulen.
«Μόνο ατομικά ορισμένοι Γκιουλενικοί χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί μπορεί να ένιωσαν υπό πίεση και να συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, γνωρίζοντας ότι ο Recep Tayyip Erdogan είχε ούτως ή άλλως σχεδιάσει τη δίωξή τους για εγκλήματα τρομοκρατίας μέσα στον Αύγουστο», σημειώνεται στην έκθεση.
Επίσης, το έγγραφο τονίζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθούσε να διαλύσει το κίνημα του Gulen στην Τουρκία, επειδή αυτός αποτελούσε το μοναδικό του αντίπαλο στην προσπάθειά του να κυβερνήσει τη χώρα μέσω ενός πλήρους προεδρικού συστήματος, και ότι εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα για να ξεκινήσει μία ευρύτερη εκστρατεία δίωξης των αντιπάλων του, αφού οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χρόνια πριν είχαν αρχίσει να καταρτίζουν λίστες «ενοχλητικών ατόμων», οι οποίες περιείχαν επίσης τα ονόματα πολιτικών ακτιβιστών, ενώ το τεράστιο κύμα συλλήψεων είχε ήδη προετοιμαστεί εκ των προτέρων.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι τον απαλλάσσει από την ευθύνη του πραξικοπήματος, επισημαίνει ο EUobserver, η έκθεση δεν περιγράφει με ζωηρά χρώματα τον Gulen, μια και, όπως υποστηρίζει, μπορεί οι διδασκαλίες που δημοσιεύονται στο όνομά του να μιλούν επιφανειακά για ανεκτικότητα, ισλαμιστές μελετητές, ωστόσο, ειδικοί στη χρήση της γλώσσας και των συμβόλων, αναγνωρίζουν ότι αυτές είναι σαφώς αντισημιτικές και αντιχριστιανικές.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης