Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obama: Επιδιώξαμε εποικοδομητικές σχέσεις, αλλά η Ρωσία του Putin είναι επιθετική

tags :
Obama: Επιδιώξαμε εποικοδομητικές σχέσεις, αλλά η Ρωσία του Putin είναι επιθετική
Ο απερχόμενος Πρόεδρος υπεραμύνθηκε της σημερινής του απόφασης να χαρίσει την ποινή στην πράκτορα Chelsea Manning 
Ιδιαίτερη αναφορά στη Ρωσία πραγματοποίησε κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Barack Obama.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η κυβέρνησή του προσπάθησε για εποικοδομητικές σχέσεις με τη Μόσχα, η οποία ωστόσο ήταν «επιθετική με τον Vladimir Putin» στο τιμόνι της.
«Είναι προς το συμφέρον των Η.Π.Α. αλλά και του υπόλοιπου κόσμου να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία», συμπλήρωσε.
Επίσης, ο απερχόμενος Πρόεδρος υπεραμύνθηκε της σημερινής του απόφασης να χαρίσει την ποινή στην πράκτορα Chelsea Manning που εν τέλει αποφυλακίζεται τον Μάιο του 2017.
Ο Bradley Manning, ο οποίος πλέον δεν αυτοπροσδιορίζεται ως άνδρας, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 35 ετών το 2010 για τη διαρροή απόρρητων κυβερνητικών και στρατιωτικών εγγράφων στα WikiLeaks.
Σε ό,τι αφορά τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Donald Trump, ο κ. Obama σχολίασε ότι σίγουρα δεν θα λάβει υπόψη τις συμβουλές του (σσ: του κ. Obama) σε ορισμένα θέματα, καθώς «εξελέγη με την ατζέντα του ενάντια στους χειρισμούς μου».
«Η μεγαλύτερη συμβουλή που θα μπορούσα να του δώσω είναι η εξής:
Να στηρίζεται στους γύρω του.
Αυτό το επάγγελμα δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου»…
Σημειώνεται ότι ο κ. Obama απέφυγε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του κ. Trump πως οι Δημοκρατικοί θέλουν να σαμποτάρουν την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου 2017, ενώ προανήγγειλε πως θα δώσει το παρόν στην τελετή.
Σε αντίθετο κλίμα από τη ρητορική του Ρεπουμπλικάνου, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που είχαν αναλάβει να καλύπτουν τις εξελίξεις στο Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι «το να σας έχουμε στο κτήριο έκανε αυτό το μέρος να λειτουργεί καλύτερα»:
«Δεν θα έπρεπε να είστε συκοφάντες.
Η θέση σας είναι να είστε σκεπτικιστές, να ρωτάτε δύσκολες ερωτήσεις».
Σχετικά με το Ισραήλ, ο πρώτος Αφρο-αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στο status quo της Μέσης Ανατολής, λέγοντας πως εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος για το ίδιο το Ισραήλ και είναι πολύ άσχημο για τους Παλαιστίνιους, ενώ τόνισε ότι όλο το πλέγμα που έχει διαμορφωθεί, αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της ίδιας της χώρας του. Επίσης, επανέλαβε τη θέση που περί της δημιουργίας δύο κρατών, ήτοι του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, καθώς «σε διαφορετική περίπτωση, εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν μετέωροι».
Ο κ. Obama έκανε αναφορά και στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Κούβα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης