Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (Fed): Εύλογη μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, βάσει των οικονομικών συνθηκών

Yellen (Fed): Εύλογη μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, βάσει των οικονομικών συνθηκών
Η Yellen επισήμανε πως τόσο η ίδια, όσο και οι συνάδελφοί της στη Fed αναμένουν πως το βασικό επιτόκιο της τράπεζας θα αυξάνεται «αρκετές φορές τον χρόνο» μέχρι το 2019
Τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου υποστήριξε σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, η Janet Yellen, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed), σε προγραμματισμένη ομιλία της στο Σαν Φρανσίσκο.
Πιο συγκεκριμένα, η Yellen χαρακτήρισε «εύλογη» τη σταδιακή αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου, δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται κοντά σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης και ο πληθωρισμός κινείται προς το 2%, ήτοι τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Fed προειδοποίησε για «άσχημες εκπλήξεις», σε περίπτωση που η αύξηση των επιτοκίων καθυστερήσει.
Ειδικότερα, ανέφερε πως μια καθυστέρηση της ομαλοποίησης των επιτοκίων θα μπορούσε να επιφέρει υπερπληθωρισμός, δημοσιονομική αστάθεια ή και τα δύο.
«Σε ένα τέτοιο σενάριο θα αναγκαζόμασταν να αυξήσουμε τα επιτόκια απότομα, κάτι που με τη σειρά του θα είχε ως αποτέλεσμα μια νέα ύφεση για την αμερικανική οικονομία», τόνισε η Janet Yellen.
Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Fed ανέφερε πως η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τον Δεκέμβριο του 2016 απηχούσε την αυτοπεποίθηση της τράπεζας πως η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει.
Η Yellen επισήμανε πως τόσο η ίδια, όσο και οι συνάδελφοί της στη Fed αναμένουν πως το βασικό επιτόκιο της τράπεζας θα αυξάνεται «αρκετές φορές τον χρόνο» μέχρι το 2019, έως ότου φτάσει το 3%.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές εξελίξεις.
«Η οικονομία είναι τεράστια και εξαιρετικά πολύπλοκη και η πορεία της μπορεί να πάρει περίεργες ανατροπές και στροφές», είπε χαρακτηριστικά.
Ουδέν σχόλιο από την πρόεδρο της Fed για τον εισερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης