Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Προχωρά η Συνταγματική μεταρρύθμιση - Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τα πρώτα άρθρα

Τουρκία: Προχωρά η Συνταγματική μεταρρύθμιση - Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τα πρώτα άρθρα
Ισχυροποιείται ο Erdogan, αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Προχωρά χωρίς εμπόδια ο σχεδιασμός του προέδρου της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται να ενισχύσει τις εξουσίες και τη δύναμη του.
Χθες αργά το βράδυ το Κοινοβούλιο ενέκρινε εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης τα πρώτα επτά άρθρα για την τροποποίηση του Συντάγματος.
Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο με τα 18 άρθρα που θα καταστήσει δυνατή την παραμονή του Erdogan στην εξουσία έως το 2029, θα ενισχύσει τον αυταρχισμό στην άσκηση της εξουσίας, κατηγορία την οποία απορρίπτει το κυβερνητικό κόμμα AKP, το οποίο με την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος MHP υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η κυβερνητική ηγεσία, και οι αδύναμες κυβερνήσεις θα περάσουν οριστικά στο παρελθόν.
Μεταξύ άλλων τα άρθρα που ψηφίστηκαν χθες, προβλέπουν την αύξηση του αριθμού των βουλευτών σε 600 από 550, τη μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ηλικίας για τη βουλευτική εκλογή στα 18 από τα 25, αλλά και την ταυτόχρονη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών, κάθε πέντε χρόνια.
Το έβδομο άρθρο ανοίγει το δρόμο για τον πρόεδρο, προκειμένου να είναι μέλος πολιτικού κόμματος.
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για καθένα από τα 18 άρθρα των τροποποιήσεων ξεχωριστά, οι βουλευτές θα ψηφίσουν και για το συνολικό πακέτο των τροποποιήσεων του συντάγματος.
Η ψηφοφορία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής 20/1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης