Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ανήσυχοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Νταβός - Η άνοδος του λαϊκισμού θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη

WSJ: Ανήσυχοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Νταβός - Η άνοδος του λαϊκισμού θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη
Στην Ευρώπη είναι διάχυτη η ανησυχία για την άνοδο του λαϊκισμού ενόψει των εκλογών σε Γερμανία, Γαλλία ίσως και στην Ιταλία
Στην ανησυχία που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Όπως αναφέρεται σε αντίθεση με τους Αμερικανικούς αξιωματούχους, οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν στο Νταβός ιδιαίτερα ανήσυχοι -ενόψει των εκλογών σε Γερμανία, Γαλλία, πιθανότατα και στην Ιταλία- ότι άνοδος του λαϊκισμού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της Ευρώπης.
Σημειωτέον ότι η οικονομία της Ευρώπης βελτιώθηκε κατά το περασμένο έτος, η ανάπτυξη είναι σταθερή και ο πληθωρισμός έχει απομακρυνθεί πολύ από το μηδέν.
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας αναφέρεται και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, ο οποίος δήλωσε ότι κάθε χώρα-μέλος στην ΕΕ -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος.
Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει στο 1,7% το 2018 από 1,5% το 2017.
«Η οικονομική ανάκαμψη, αν και είναι αρκετά μέτρια, είναι ανθεκτική σε διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων η πολιτική αβεβαιότητα» είπε ο Dombrovskis.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι εκλογές στη Γερμανία, τη Γαλλία και ενδεχομένως στην Ιταλία, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάκαμψη, ιδιαίτερα εάν τα λαϊκιστικά κόμματα -εκ των οποίων πολλοί είναι κατά του ευρώ- συνεχίσουν να ενισχύονται.
Οι επενδυτές και οι αναλυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.
«Αν κάτι πάει στραβά, [ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi] θα μπορούσε να στηρίξει τις αγορές για να σταθεροποιηθούν» δήλωσε ο Oliver Bate, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz SE και πρόσθεσε «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το σενάριο».

Η ιταλική τραπεζική κρίση

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία -η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης- παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα για την Ευρώπη, παρουσιάζοντας ανάπτυξη πολύ χαμηλότερη από της Γερμανίας ακόμα και της Ισπανίας.
Ένα σημαντικό πρόβλημα παραμένει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, που είναι επιβαρυμένο με 200 δισ. ευρώ επισφαλή δάνεια.

Η άνοδος του λαϊκισμού

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Marriott, Arne Sorenson, υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο ένα λαϊκιστικό κόμμα να αναλάβει την εξουσία σε μια από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης «απειλεί» την εταιρική και οικονομική προοπτική.
Ο κ. Sorenson είπε ότι η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές -ιδιαίτερα τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας- που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τουρισμό και τα ταξίδια.
«Υπάρχει πραγματική ανάγκη να διευθετηθούν αυτά τα θέματα», είπε ο ίδιος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης