Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πηγές Ε.Ε: Το ΔΝΤ θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση μόνο αν η Ελλάδα ψηφίσει νέα μέτρα - Ζητά μείωση αφορολόγητου

tags :
Πηγές Ε.Ε: Το ΔΝΤ θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση μόνο αν η Ελλάδα ψηφίσει νέα μέτρα - Ζητά μείωση αφορολόγητου
Το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη τη νομοθέτηση περαιτέρω αλλαγών στο ασφαλιστικό και τη μείωση του ορίου του αφορολόγητου
Αυστηρό μήνυμα στέλνει στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μόλις μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ.
Το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη τη νομοθέτηση περαιτέρω αλλαγών στο ασφαλιστικό, καθώς και τη μείωση του ορίου του αφορολόγητου.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble δήλωσε ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. 
Η ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα εγκλωβισμένη ανάμεσα στην κόντρα του Schaeuble με το ΔΝΤ.
Όποιο δρόμο και αν ακολουθήσει, δεν μπορεί να αποφύγει τη λήψη νέων σκληρών μέτρων. 
Εάν παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να συμφωνήσει σε νέα μέτρα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, λόγω των υψηλών στόχων για τα πλεονάσματα. 
Εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ, το τρέχον πρόγραμμα θα ακυρωθεί και θα πρέπει να διαπραγματευτεί εξ αρχής ένα νέο πρόγραμμα με τον ESM, υπό γερμανική εποπτεία, το οποίο θα πρέπει να λάβει την έγκριση της γερμανικής Βουλής, μεσούσης της προεκλογική περιόδου. 
Την κατάσταση  περιπλέκουν και οι πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης που κάνουν για Plan Β της Γερμανίας σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το ΔΝΤ σκοπεύει να εγκαταλείψει το τρέχον τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, παρά το γεγονός ότι ο Schaeuble, διατείνεται ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Ταμείο θα εγκαταλείψει τελικώς το ελληνικό πρόγραμμα.
«Τουλάχιστον ο Scjaeuble προετοιμάζεται γι' αυτό και σκέφτεται το ενδεχόμενο μιας μονομερούς ευρωπαϊκής διάσωσης.
Λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές όμως η ριζική αυτή αλλαγή πλεύσης θα ήταν για την χριστιανική ένωση (CDU/CSU) άκρως επικίνδυνη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης