Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοικτή σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το εμπόριο δηλώνει η Κίνα - «Και οι δύο χώρες θα κερδίσουν»

Ανοικτή σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το εμπόριο δηλώνει η Κίνα - «Και οι δύο χώρες θα κερδίσουν»
«Και οι δύο πλευρές ωφελούνται με τη συνεργασία, και οι δύο πλευρές βλάπτονται από μία σύγκρουση» 
Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να κερδίσουν αμφότερες αν συνομιλήσουν και καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο, τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εμπορίου της ασιατικής χώρας, Sun Jiwen.
«Και οι δύο πλευρές ωφελούνται με τη συνεργασία, και οι δύο πλευρές βλάπτονται από μία σύγκρουση», σχολίασε ο Κινέζος αξιωματούχος.
Επίσης, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying, υποστήριξε και αυτή ότι οι όποιες διαφωνεί πρέπει να λυθούν μέσω του διαλόγου και όχι με «λανθασμένους υπολογισμούς».
Ωστόσο, ο Chen Wenling, επικεφαλής οικονομολόγος του Κινεζικού Κέντρου Διεθνών Οικονομικών Χρηματιστήριων (China Centre for International Economic Exchanges), επιμένει σε μία πιο σκληρή γραμμή:
«Αν θέλετε έναν αγώνα, τότε εμείς θα αγωνιστούμε και θα παλέψουμε μέχρι το τέλος.
Οι Η.Π.Α. θα είναι οι πρώτες που θα τραυματιστούν σοβαρά.
Μπορούμε σίγουρα να τις κερδίσουμε»…

«Δε θα ανεχτούμε συμφωνίες που βλάπτουν τα συμφέροντα των Αμερικανών»

Ακολουθώντας τη σκληρή γραμμή του νεοεκλεγέντα Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Wilbur Ross διαμήνυσε στις 18 Ιανουαρίου 2017 ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δε θα ανεχτεί εμπειρικές συμφωνίες που λειτουργούν εις βάρος των πολιτών της χώρας.
«Δεν μπορούμε να αντέξουμε το εμπόριο που βλάπτει τους Αμερικανούς εργαζομένους και τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Όσοι παραβιάζουν τις συνθήκες, θα τιμωρούνται αυστηρά», διαμήνυσε ο υπουργός Εμπορίου.
Ωστόσο, άφησε ένα «παράθυρο» διαλόγου σε όσες χώρες είναι δέχονται συνθήκες που θα είναι υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων.

Αιχμές Jinping κατά Trump στο Davos - «Ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει νικητή»

Την θέση ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει νικητή διατύπωσε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, ο οποίος υπερασπίστηκε την παγκοσμιοποίηση.
«Οφείλουμε να εξισορροπήσουμε την παγκοσμιοποίηση, να την κάνουμε περισσότερο ισχυρή, περισσότερο ανοικτή, περισσότερο αειφόρα» είπε στις 17 Ιανουάριου ο Jinping, ο οποίος έγινε ο πρώτος ηγέτης της Κίνας που μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ο Πρόεδρος της Κίνας υποστήριξε ότι το Πεκίνο θέλει να επιβληθεί ως υπερασπιστής του ελευθέρου εμπορίου απέναντι στον προστατευτισμό που κομίζει ο Donald Trump.
«Δεν ωφελεί να κατηγορούμε την παγκοσμιοποίηση για τα προβλήματα του πλανήτη», είπε ο πρόεδρος της Κίνας αναφέροντας ως παράδειγμα την ανεργία, τα μεταναστευτικά κύματα και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
«Κάθε προσπάθεια διακοπής της ροής των κεφαλαίων, των τεχνολογιών και των προϊόντων μεταξύ των χωρών... είναι αδύνατη και αντίθετη με τον ρου της ιστορίας.
Ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει νικητή» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης