Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόστιμο πολλών δις αναμένει από τις ΗΠΑ η RBS, λόγω των «τοξικών» στεγαστικών δανείων

Πρόστιμο πολλών δις αναμένει από τις ΗΠΑ η RBS, λόγω των «τοξικών» στεγαστικών δανείων
Η πηγή τονίζει ότι η νέα «καμπάνα» για την RBS θα ξεπερνά κατά πολύ τα 7,2 δις δολάρια που θα πληρώσει η Deutsche Bank για το ίδιο σκάνδαλο
Πολλών δις δολαρίων αναμένεται να είναι το πρόστιμο από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Bloomberg πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα.
Ο λόγος είναι η πώληση των «τοξικών» τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, η οποία συνέβαλε στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – 2009.
Μάλιστα, η πηγή τονίζει ότι η νέα «καμπάνα» για την RBS θα ξεπερνά κατά πολύ τα 7,2 δις δολάρια που θα πληρώσει η Deutsche Bank για το ίδιο σκάνδαλο, έπειτα από το διακανονισμό στον οποίο προχώρησε με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης η γερμανική τράπεζα, πριν δύο ημέρες.
Για την ίδια υπόθεση η Credit Suisse θα πληρώσει 5,3 δις δολάρια, όπως έγινε γνωστό χθες.
Η εκτίμηση πηγάζει από το γεγονός ότι η εδρεύουσα στο Εδιμβούργο τράπεζα πούλησε 32,1 δις «τοξικά» στεγαστικά δάνεια, περισσότερα από όσα η Deutsche Bank και η Credit Suisse μαζί…
Να σημειωθεί ότι από το ξεκίνημα των ερευνών για το σκάνδαλο των στεγαστικών δανείων στις Η.Π.Α., η RBS έχει πληρώσει πάνω από 50 δις δολάρια σε ποινές!

Αντιμέτωπες με νέες μηνύσεις οι τράπεζες για τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ;

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο για μήνυση εναντίον πέντε τραπεζικών κολοσσών το ομοσπονδιακό εγγυητικό κεφάλαιο καταθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Deposit Insurance Corp, FDIC), με αφορμή το σκάνδαλο τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ειδικότερα, το αρμόδιο αμερικανικό δικαστήριο είχε απορρίψει τη σχετική μήνυση του FDIC το 2012, ωστόσο πλέον η απόφαση τίθεται υπό αναθεώρηση (λόγω «πλάνης») από το ανώτατο δικαστικό σώμα.
Η μήνυση τότε αφορούσε την πώληση στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους 140,5 εκ. δολαρίων στις Citizens National Bank και Strategic Capital Bank, οι οποίες στη συνέχεια χρεοκόπησαν.
Αν τελικά η μήνυση τεθεί σε ισχύ, οι κατηγορίες θα βαρύνουν εκ νέου την HSBC, τη Royal Bank of Scotland, τη UBS, την Credit Suisse και τη Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης