Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της ΕΚΤ

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της ΕΚΤ
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην αυριανή ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump
Με απώλειες, κατά κύριο λόγο, ολοκλήρωσαν τη σημερινή - Πέμπτη 19 Ιανουαρίου - συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της συνέντευξης Τύπου του Mario Draghi, αλλά και την κόντρα μεταξύ ΕΚΤ και Γερμανίας.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,54%, στις 7.208,44 μονάδες.
Ο γερμανικός δείκτης DAX παρέμεινε οριακά αμετάβλητος (-0,02%), στις 11.596,89 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,25%, στις 4.841,14 μονάδες.
Μεικτές τάσεις επικράτησαν στην ευρωπεριφέρεια, με τον PSI 20 στην Πορτογαλία να υποχωρεί κατά 0,55%, στις 4.580,68 μονάδες, τον FTSE MIB στην Ιταλία να ενισχύεται κατά 0,69%, στις 19.490,96 μονάδες, και τον IBEX 35 στην Ισπανία να καταγράφει οριακή πτώση (-0,08%), στις 9.379,10 μονάδες.
Οριακή πτώση (0,06%) κατέγραψε και ο πανευρωπαϊκός STOXX 600, στις 362,85 μονάδες.
Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.
Συγκεκριμένα το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%.
Λίγο προτού ξεκινήσει η ομιλία Draghi, o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, άσκησε σκληρή κριτική στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας ότι η στάση της ΕΚΤ δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στην Γερμανία.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η χαλαρή νομισματική πολιτική επιτρέπει στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να καθυστερήσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Το γάντι που του πέταξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble σήκωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της σε μια ασυνήθιστα αιχμηρή τοποθέτηση, συνέστησε... υπομονή στον Schaeuble, ξεκαθαρίζοντας ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν μόλις ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης απαντά σε ερώτηση σχετικά με τις γερμανικές πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων, σημάδι της μεγάλης κόντρας που μαίνεται ανάμεσα στην ΕΚΤ και τη Γερμανία.
«Η γενική αίσθηση στο ΔΣ της ΕΚΤ είναι ότι η νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη και επιτυχημένη.
Κατανοώ τον Schaeuble, για τα σχόλια περί πολιτικών προβλημάτων στη Γερμανία από την πολιτική της ΕΚΤ
Οι Γερμανοί καταθέτες έχουν επωφεληθεί από την πολιτική της ΕΚΤ», υποστήριξε ο Mario Draghi.
«Η ΕΚΤ δεν κάνει κάτι παραπάνω από εκείνο που έκανε στο παρελθόν ότι ο πληθωρισμός υποχωρούσε.
Ο στόχος του πληθωρισμού είναι για ολόκληρη την Ευρωζώνη - Όχι για ένα κράτος.
Τα οφέλη από τη νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι για όλους τους πολίτες της Ευρωζώνης», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο Βερολίνο.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην αυριανή ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης