Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πρώτη μέρα του D. Trump στην προεδρία των ΗΠΑ - Μεταλλάσσεται η Pax Americana και πως θα κάνει και πάλι την Αμερική Μεγάλη

tags :
Η πρώτη μέρα του D. Trump στην προεδρία των ΗΠΑ - Μεταλλάσσεται η Pax Americana και πως θα κάνει και πάλι την Αμερική Μεγάλη
Ο Donald Trump έγινε στις 20 Ιανουαρίου του 2017 ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ με το σύνθημα πως θα κάνει μεγάλη την Αμερική και πάλι
(upd) Η πρώτη μέρα του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση μίας εκκλησιαστικής λειτουργίας και την επίσκεψη στα κεντρικά της CIA, ενώ ήδη λίγο μετά την λήξη της παρέλασης ορκωμοσίας του χθες Παρασκευή 20/1, υπέγραψε το πρώτο του εκτελεστικό διάταγμα δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για την μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το Obamacare.
Παράλληλα, υπέγραψε τους διορισμούς του υπουργού Άμυνας, James Mattis, και του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, John Kelly.
Ο νέος πρόεδρος κατάφερε να συνδυάσει τις εορταστικές εκδηλώσεις με πράξεις πολιτικής, ώρες μετά την ορκωμοσία του.
Μόλις είδε την παρέλαση έξω από τον Λευκό Οίκο, μπήκε στο οβάλ γραφείο για να υπογράψει έγγραφα και να κανονίσει ραντεβού με υπουργούς του.
Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν δείχνουν ότι τήρησε τη δέσμευσή του, ενώ μία από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να ελαχιστοποιήσει το οικονομικό βάρος από το Obamacare.
Η εντολή του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ήταν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος υγείας που επιβαρύνει οικονομικά νοικοκυριά, πολιτείες και παρόχους υγείας.
Το πρώτο του βήμα είναι η κατάργηση του Obamacare, αλλά το Κογκρέσο δεν έχει εκπονήσει ακόμα ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για να το αντικαταστήσει.
Ο Trump είχε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα 18 σημείων που θα εφάρμοζε μετά την εκλογή του.
Αλλά από τότε φάνηκε να αποστασιοποιείται από μία τόσο γρήγορη εφαρμογή πολιτικών, ειδικά σε περίπλοκα θέματα που απαιτούν τη συναίνεση του Κογκρέσου και ξένων ηγετών.
Λεπτά μετά την ορκωμοσία του, ο Trump ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ένα αμυντικό πυραυλικό σύστημα για να προστατέψει τις ΗΠΑ από το Ιράν και τη Β. Κορέα.
Άλλα μέτρα είναι η αναστροφή των περικοπών για τις αμυντικές δαπάνες και ένας νέος προϋπολογισμός από το Κογκρέσο για την αναδιοργάνωση του στρατού.
"Θα παρέχουμε στους στρατιωτικούς ηγέτες μας κάθε μέσο για τις μελλοντικές αμυντικές ανάγκες μας".
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, o Τrump θα καταργήσει τα σχέδια για την κλιματική αλλαγή και θα τα αντικαταστήσει με το "Πρώτο Ενεργειακό Πλάνο" του προέδρου.
Η συγκεκριμένη πολιτική κίνηση περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο αχρείαστο σχέδιο για την Κλιματική Δράση του Obama.
Υπάρχουν επίσης σκέψεις για τη μείωση των φόρων για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, αλλά και την απόσυρση της συμφωνίας ΤΡΡ.
Μέσα στο Σάββατο 21/1 το ζεύγος Trump θα παραβρεθεί στη Λειτουργία του Καθεδρικού Ναού της Ουάσινγκτον, ενω θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα κεντρικά της CIA στη Βιρτζίνια, αλλά μπορεί να αναβληθεί επειδή ο νέος διευθυντής της CIA Mike Pompeo δεν έχει πάρει ακόμα το χρίσμα από τη Γερουσία.
Η επίσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία μετά από όσα είχε πει ο Trump για τις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες έκαναν λόγο για παρέμβαση Ρώσων χάκερς στις εκλογές των ΗΠΑ.
Ο Trump αρχίζει την προεδρία του υποσχόμενος να βελτιώσει τη χώρα και να βάλει πάνω από όλα τους πολίτες.
Όπως δήλωσε, "από σήμερα η Αμερική θα είναι πάνω από όλα, κάθε απόφαση για το εμπόριο, τους φόρους και τη μετανάστευση θα είναι προς όφελος των πολιτών, θα προστατέψουμε τα σύνορά μας από άλλες χώρες που μας κλέβουν τις δουλειές και θέλουμε μεγάλη ευημερία και ισχύ, διότι ο απλός κόσμος δεν μοιράζεται τον πλούτο των πολιτικών όταν χάνει τη δουλειά του ή, κλείνει το εργοστάσιο που εργαζόταν".

Χθες, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου το bankingnews μετέδιδε:

Η μεγάλη στιγμή έφθασε για τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο.

Ο Donald Trump ορκίστηκε σήμερα 20 Ιανουαρίου του 2017 ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ με το σύνθημα πως θα κάνει μεγάλη την Αμερική και πάλι.....
H μεγάλη και ανατρεπτική του νίκη αποτέλεσε ορόσημο για τον συστημικό κόσμο καθώς εξελέγη με αντισυστημική ρητορεία.
Ο Trump έχει δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη προσδοκία ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν και πάλι την παλιά τους δόξα.
Ωστόσο είναι ζητούμενο πως οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ορκωμοσία θα διεξαχθεί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον καθώς δεκάδες δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα διαδηλώσουν κατά του Trump.
Ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προετοιμάσει μια πολύ μεγάλη γιορτή όταν ο Trump και ο Mike Pence ο αντιπρόεδρος θα ορκιστούν στο Καπιτώλιο.
Ο Trump σε ομιλίες του στις 19/1 τόνισε ότι το κίνημα του είναι μοναδικό στον κόσμο.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των αμερικανών και θα υλοποιήσει το μεγάλο σχέδιο του πως θα γίνει η Αμερική μεγάλη και πάλι.
Ο Trump πριν καν αναλάβει την προεδρία έχει προκαλέσει διεθνώς
1)Έχει υποχρεώσει μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες εταιρίες να επενδύσουν πάνω από 300 δισεκ. σε νέες επενδύσεις. Στα επόμενα χρόνια.
2)Επιτέθηκε κατά της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα και στην στάση που κράτησαν στην Συρία.
3)Τόνισε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Ρωσία αρκεί να μειώσει τα πυρηνικά της.
4)Απαξίωσε τον ρόλο του ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα παρωχημένο οργανισμό.
Ήδη ορισμένοι όπως η Eurasia Group θεωρούν ότι μια νέα Pax Americana θα μεταλλαχθεί.
Στο παρελθόν οι ΗΠΑ στηρίχθηκαν στην οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ηγεμονία της στοχεύοντας σε μια μακροπρόθεσμη παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Αυτή η στρατηγική ονομάστηκε Pax Americana.
Ο Trump με το σύνθημα πρώτα η Αμερική φαίνεται ότι θα κλείσει μετά από 70 χρόνια την γεωπολιτική υπεροχή της Pax Americana και θα εστιαστεί στα πιο βραχυπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα με στόχο τα άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Ομιλία Trump: Ποτέ δεν θα απογοητεύσω τους Αμερικανούς – Η Αμερική θα αρχίσει να κερδίζει και πάλι

Σε υπερ-πατριωτικό τόνο κινήθηκε όπως αναμενόταν η ομιλία του νέου - από σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 - προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump αμέσως μετά την ορκωμοσία του, επιλέγοντας να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής που προεκλογικά και μετεκλογικά δεσμεύτηκε να ακολουθήσει, δίχως να προσφέρει νέα στοιχεία για αυτές.
Ο Trump μίλησε μεταξύ άλλων για το πώς θέλει να προσφέρει και πάλι εργασία στους Αμερικανούς - ιδιαίτερα όσους ζουν ξεχασμένοι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ - αλλά και για το ότι θα επιδιώξει πάσει θυσία την επιστροφή εργοστασίων στις ΗΠΑ και την πραγματοποίηση επενδύσεων στο εσωτερικό της χώρας.
Έκανε λόγο για το τεράστιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που έχει προαναγγείλει για όλες τις βασικές υποδομές της χώρας του, όπως οι δρόμοι, οι γέφυρες, τα αεροδρόμια, τα τραίνα, οι αγωγοί και τόσα άλλα.
«Υπερασπιστήκαμε τα σύνορα άλλων κρατών και όχι τα δικά μας, κάναμε άλλες χώρες πλούσιες ενώ η δική μας έχει υποστεί ρήγμα - Αυτό ανήκει στο παρελθόν, τώρα κοιτάζουμε το μέλλον», ξεκαθάρισε με λίγα λόγια ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, για να προσθέσει: «Όλοι έχουμε στις φλέβες μας το κόκκινο αίμα του πατριωτισμού - Η χώρα θα ανθίσει για άλλη μια φορά... Στον πατριωτισμό δεν υπάρχουν προκαταλήψεις».
Παράλληλα, δεσμεύτηκε να εξαλείψει την τρομοκρατία από προσώπου Γης και ότι θα καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος.
Σε μια ιδιαίτερη αποστροφή του λόγου του, ο Trump επεσήμανε με πάθος, ότι η νέα κυβέρνησή του «δεν θα ανεχθεί πολιτικούς που είναι μόνο λόγια και καθόλου πράξεις... Ήρθε η εποχή της δράσης», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το σκεπτικό του.
Επιχειρώντας να χτίσει γέφυρες προς πολίτες που διάκεινται επικριτικά απέναντι του, ο Trump τόνισε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν το μυαλό τους ανοιχτό και να επιδιώκουν την αλληλεγγύη, για να επισημάνει πως κατά τη γνώμη του αποτελεί δικαίωμα του κάθε έθνους να βάζει πρώτο το δικό του συμφέρον και σε αυτό θα προσπαθήσει να αποτελέσει το παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο.
«Ο όρκος μου σημαίνει πίστη σε σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον λαό των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελέγχεται και πάλι από τον λαό.
«Μαζί θα αποφασίσουμε τη μοίρα των ΗΠΑ και του κόσμου», είπε στους Αμερικανούς πολίτες ο νέος πρόεδρός τους, για να προειδοποιήσει ότι μαζί θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις, στις οποίες όμως θα αντεπεξέλθουν.
«Ποτέ δεν θα σας απογοητεύσω – Η Αμερική θα αρχίσει να κερδίζει και πάλι όπως ποτέ στο παρελθόν», υποσχέθηκε στους Αμερικανούς ο Trump, προσθέτοντας ότι «ένα νέο όραμα θα βγει από αυτή τη χώρα [ΗΠΑ]», για να τονίσει στο γνωστό του μοτίβο: «Η Αμερική πάνω απ΄ όλα».

Στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία D. Trump το ζεύγος Clinton

Στο Καπιτώλιο για να παραστούν στην ορκωμοσία του Donald Trump βρίσκεται το ζεύγος Bill και Hillary Clinton.
Υπενθυμίζεται πως η Hillary Clinton ήταν η υποψήφια των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία και η μεγάλη ηττημένη των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, καθώς έχασε τη θέση, αν και έλαβε περίπου 2,9 εκατ. ψήφους παραπάνω από τον αντίπαλό της.
Πάντως, τόσο η ίδια, όσο και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Bill, εμφανίζονται ευδιάθετοι στην ορκωμοσία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.



ΗΠΑ: Στον Λευκό Οίκο το ζεύγος Trump - Θα πιει… τσάι με το ζεύγος Obama

Στον Λευκό Οίκο έφτασε το ζεύγος Donald και Melania Trump.
Ο Donald Trump θα έχει μια τελευταία συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, προτού ορκιστεί 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, στις 19:00 ώρα Ελλάδας.
Το ζεύγος Trump θα πιεί τσάι με το ζεύγος Obama στο Blue Room (Μπλε Δωμάτιο), ένα από τα σαλόνια του Προεδρικού Μεγάρου.
Εν συνεχεία, τα δύο ζεύγη θα μεταβούν μαζί στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία και την ομιλία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.



Πανέτοιμος ο Trump - «Όλα αρχίζουν σήμερα, πιάνουμε δουλειά!»

Το ζεύγος Trump έφτασε στην επισκοπική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, λίγο μετά τις 15:30 (ώρα Ελλάδος), προκειμένου να παρακαλουθήσει τη θεία λειτουργία. 


BBC

Μήνυμα στο twitter, στο οποίο γράφει ότι «όλα αρχίζουν σήμερα» ανέβασε λίγο πριν την ορκωμοσία του ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Donald Trump.
«Όλα αρχίζουν σήμερα.
Θα σας δω στην τελετή της ορκωμοσίας.
Το Κίνημα συνεχίζεται.
Η δουλειά αρχίζει» έγραψε στο twitter ο Trump.



Το πρόγραμμα ορκωμοσίας του Donald Trump

Σήμερα 20 Ιανουαρίου του 2017 θα ορκιστεί ο Donald Trump 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν συνολικά 3 ημέρες, με περισσότερα από 900.000 άτομα να καταφθάνουν στην αμερικανική πρωτεύουσα να παρακολουθούν την εκδήλωση ορκωμοσίας του Ρεπουμπλικάνου.
Βέβαια, οι 270.000 από αυτούς  - μαζί με 30 οργανώσεις -  είναι διαδηλωτές -  που εναντιώνονται στον Trump για την πολιτική που θα ακολουθήσει στους μουσουλμάνους,  το σχέδιο κατάργησης  «Obamacare» για την δημόσια υγεία, το τείχος με το Μεξικό κλπ…
Οι δυνάμεις ασφαλείας θα αποτελούνται από 28.000 άτομα.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου

15:30 (ώρα Ελλάδας, 08.30 ώρα Ουάσιγκτον): Ο Trump, ο Pence και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τη λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, κοντά στον Λευκό Οίκο.

16:30: Ο Barack Obama και η σύζυγός του Michel υποδέχονται τον Trump και τη Melania στον Λευκό Οίκο.

18:30: Τα δύο ζευγάρια πηγαίνουν μαζί, με την ίδια αυτοκινητοπομπή, στο Καπιτώλιο, όπου στεγάζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Από τις 16:30 θα ξεκινήσει έξω από το Καπιτώλιο, στη δυτική πρόσοψή του, η τελετή της ορκωμοσίας, με τραγούδια και μουσική.

18:30: Εναρκτήριες ομιλίες.
Ακολουθεί η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Mike Pence στα νέα καθήκοντά του από τον επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου.

19:00 ώρα Ελλάδας -  12:00 ώρα Ουάσιγκτον):
Ορκίζεται ο κ. Trump από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ο Ρεπουμπλικάνος θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Abraham Lincoln και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955.
Κατόπιν θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

19:00: Λήξη της τελετής.
Τηρώντας την παράδοση, οι Trump και Pence θα γευματίσουν στο Κογκρέσο.

21:30: Ο νέος Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο.

22:00 – 24:00: Οι κκ Trump και Pence διασχίζουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους

Σάββατο 21 Ιανουαρίου

Από τις 02:00 μέχρι τις 6:00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο Πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσιγκτον και ο τρίτος στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής.
Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι.

17:00 – 18:00 (ώρα Ελλάδας): Ο κ. Trump και ο αντιπρόεδρος θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον.

Η στρατηγική του Donald Trump

Η πρόσφατη κόντρα του Trump με την Ευρώπη και την Γερμανία αποκάλυψε μέρος της στρατηγικής που σχεδιάζει να ακολουθήσει.

1)Επέκρινε την Γερμανία για την στάση της στο προσφυγικό.
Αντί να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας στην Συρία ώστε οι πολίτες να είναι ασφαλείς και να μην καταφεύγουν στην μετανάστευση, η Ευρώπη και η Γερμανία άφησε ανεξέλεγκτες τις προσφυγικές ροές προκαλώντας τεράστια προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.
Η πρόταση του Trump είναι σωστή και δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ θεωρούν λάθος την στρατηγική της Ευρώπης να επιτρέψει τις χιλιάδες ορδές των παράνομων μεταναστών να βρεθούν στην Ευρώπη.

2)Ο Trump απείλησε την Γερμανία ότι θα επιβάλλει δασμούς 35% για τα αυτοκίνητα BMW που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Γιατί επιτέθηκε ο Trump στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία;
Η βασική αιτία είναι ότι ο Trump επιτέθηκε στις μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes, BMW και Volkswagen επειδή και οι 3 έχουν επενδύσει πολλά δισεκ. δολάρια στο Μεξικό όπου το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από ότι στις ΗΠΑ.
Η στρατηγική του Trump είναι να υποχρεώσει όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύσουν στις ΗΠΑ στηρίζοντας έτσι την αμερικανική οικονομία.

3)Ο Trump επιτέθηκε όμως και κατά του ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι είναι παρωχημένος οργανισμός.
Στο ζήτημα του ΝΑΤΟ όπως ήταν αναμενόμενο θετικά αντέδρασε η Ρωσία που επικροτεί κάθε ενέργεια που αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ.

Τα συμπεράσματα

1)Ο Trump ταρακούνησε τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας και να επενδύσουν στις ΗΠΑ.
Θέλει να πράξει το ίδιο και με τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες έχουν επενδύσει πολλά στο Μεξικό.
Είναι προφανές ότι δεν σχεδιάζει δασμούς 35% όπως ανέφερε αλλά σίγουρα θα αυξήσει τις επενδύσεις των ευρωπαίων στις ΗΠΑ.

2)Για το ΝΑΤΟ έστειλε ένα μήνυμα πρόκειται για ένα παρωχημένο οργανισμό.
Η Ρωσία προφανώς και θα ήθελε την διάλυση του ΝΑΤΟ αλλά ο Trump έστειλε και ένα μήνυμα στην Ρωσία εάν θέλει άρση των κυρώσεων θα πρέπει να μειώσει τα πυρηνικά.

3)Το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ευρώπη και στην Γερμανία ήταν η δήλωση Trump για την προσφυγική κρίση και το πόσο καταστροφικό λάθος ήταν.
Ο Trump έχει ξεκάθαρα μεταναστευτική πολιτική έτσι εξηγείται το τείχος που φτιάχνει με το Μεξικό.
Είναι προφανές ότι θα πιέσει ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές των παράνομων μεταναστών και λαθρομεταναστών.
Ο Trump πριν αναλάβει την εξουσία έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις.
Ειδικά οι θέσεις του για το ΝΑΤΟ και την προσφυγική κρίση είναι 100% σωστές που ασπάζονται όλα τα εθνικιστικά κινήματα της Ευρώπης.   


Trump: Το υπουργικό μου συμβούλιο έχει τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από κάθε άλλο συμβούλιο

«Ένα πράγμα πρέπει να ξέρουν οι Αμερικανοί.
Το υπουργικό μου συμβούλιο έχει τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από κάθε άλλο συμβούλιο που έγινε ποτέ».
Με αυτή τη φράση ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο D. Trump, έδωσε για ακόμη μία φορά το στίγμα του ενόψει της ορκωμοσίας σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2017.
Ο Trump έχει επιλέξει και τα 21 μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, μαζί με άλλους έξι υποψήφιους για θέσεις-κλειδιά, που χρειάζονται όλοι επικύρωση από τη Γερουσία.
Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ορίσει δύο δισεκατομμυριούχους και τουλάχιστον εννέα εκατομμυριούχους για να «τρέξουν» τις κυβερνητικές υπηρεσίες.
Αυτοί που ξεχωρίζουν είναι οι Betsy DeVos, Παιδείας (5,1 δισ. δολάρια), Wilbur Ross, Εμπορίου (2,5 δισ. δολάρια), Steve Mnuchin, Οικονομικών (40 εκατ. δολάρια), Ben Carson, Οικιστικής και Αστικής Ανάπτυξης (26 εκατ. δολάρια) και Andy Puzder, Εργασίας (25 εκατ. δολάρια).
Συνολικά, η κυβέρνηση Trump μπορεί να αξίζει έως 35 δισ. δολάρια – ποσό πρωτοφανές στην αμερικανική Ιστορία, όταν το μέσο εισόδημα στις ΗΠΑ είναι περίπου 55.000 δολάρια.
Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι σύμφωνα με έρευνα περίπου το 45% των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως είναι στο 1% της ελίτ του δείκτη νοημοσύνης.
Η έρευνα της Wai δείχνει ότι οι δισεκατομμυριούχοι συνήθως διαθέτουν δείκτη IQ υψηλότερο του μέσου όρου.

Ποια Προεδρικά Διατάγματα θα υπογράψει ο Trump

Να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή πολιτικών που θα δίνουν το στίγμα της νέας προεδρίας των ΗΠΑ επιθυμεί ο Donald Trump, ο οποίος πρόκειται να υπογράψει σειρά προεδρικών διαταγμάτων μόλις αναλάβει και επίσημα τα προεδρικά καθήκοντα.
Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, ο Trump αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα υπογράψει αρκετά διατάγματα, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση του Κογκρέσου.
Πρόκειται για μια πρακτική που έχουν ακολουθήσει αρκετοί πρόεδροι των ΗΠΑ, ανάμεσα τους και ο Barack Obama.
Οι συνεργάτες του Trump έχουν θεωρήσει πάνω από 200 πιθανά προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή σε θέματα που αφορούν την περίθαλψη (κατάργηση Obamacare), την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση (π.χ. τείχος στα σύνορα με το Μεξικό), την ενέργεια και πολλά άλλα θέματα, αλλά δεν έχει καταστεί σαφές πόσες αποφάσεις θα εγκρίνει αρχικά.
Ανάμεσα σε αυτά θεωρείται πως είναι το σχέδιό του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συνθήκη Ελεύθερων Συναλλαγών του Ειρηνικού (TΡP), μια φιλόδοξη συμφωνία μεταξύ 12 χωρών, και τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό, να υπογράψει διάταγμα για την κατασκευή ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, καθώς και δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν την είσοδο από τη Λατινική Αμερική ατόμων που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο ενώ άλλο προεδρικό διάταγμα θα υποχρεώνει όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να γνωστοποιήσουν και να σταματήσουν να διεκπεραιώνουν εργασίες που σχετίζονται με πρωτοβουλίες του Obama για την μείωση αέριων ρύπων του θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Είναι δεσμευμένος όχι απλώς την πρώτη μέρα (της προεδρίας του), αλλά και την δεύτερη, και την τρίτη, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αληθινής αλλαγής, και νομίζω ότι θα το δείτε αυτό τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» υποστήριξε ο Sean Spicer, εκπρόσωπος του Trump, τονίζοντας πως εξελίξεις θα υπάρξουν ήδη από το Σαββατοκύριακο.
Η άμεση υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων στέλνει δύο κυρίως μηνύματα αναφέρει ο ιστορικός Julian Zelizer από το πανεπιστήμιο του Princeton.
«Το πρώτο είναι ότι θέλει να δείξει πως θα δράσει και δεν θα υποστεί ασφυξία από το αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον.
Το δεύτερο είναι ότι θα προχωρήσει στην αντιστροφή πολιτικών που πιστεύει ότι είναι μη αποτελεσματικές και κακές» είπε ο Zelizer.
Πριν πάντως περάσει στην υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων ο Trump αύριο Σάββατο 21/1 θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της CIA.
Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο Trump έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην υπηρεσία και τον απερχόμενο διευθυντή της, αμφισβητώντας αρχικά για το πόρισμά της ότι η Ρωσία ήταν αναμεμειγμένη σε υποκλοπή δεδομένων κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών.

(Πρώτη ενημέρωση 02:30, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης