Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι πρώτες κινήσεις του Trump ως πρόεδρος – Ποια Προεδρικά Διατάγματα θα υπογράψει

tags :
ΗΠΑ: Οι πρώτες κινήσεις του Trump ως πρόεδρος – Ποια Προεδρικά Διατάγματα θα υπογράψει
Την αποφασιστικότητα του να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αληθινής αλλαγής επισημαίνουν οι συνεργάτες του
Να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή πολιτικών που θα δίνουν το στίγμα της νέας προεδρίας των ΗΠΑ επιθυμεί ο Donald Trump, ο οποίος πρόκειται να υπογράψει σειρά προεδρικών διαταγμάτων μόλις αναλάβει και επίσημα τα προεδρικά καθήκοντα.
Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, ο Trump αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα υπογράψει αρκετά διατάγματα, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση του Κογκρέσου.
Πρόκειται για μια πρακτική που έχουν ακολουθήσει αρκετοί πρόεδροι των ΗΠΑ, ανάμεσα τους και ο Barack Obama.
Οι συνεργάτες του Trump έχουν θεωρήσει πάνω από 200 πιθανά προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή σε θέματα που αφορούν την περίθαλψη (κατάργηση Obamacare), την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση (π.χ. τείχος στα σύνορα με το Μεξικό), την ενέργεια και πολλά άλλα θέματα, αλλά δεν έχει καταστεί σαφές πόσες αποφάσεις θα εγκρίνει αρχικά.
Ανάμεσα σε αυτά θεωρείται πως είναι το σχέδιό του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συνθήκη Ελεύθερων Συναλλαγών του Ειρηνικού (TΡP), μια φιλόδοξη συμφωνία μεταξύ 12 χωρών, και τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό, να υπογράψει διάταγμα για την κατασκευή ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, καθώς και δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν την είσοδο από τη Λατινική Αμερική ατόμων που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο ενώ άλλο προεδρικό διάταγμα θα υποχρεώνει όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να γνωστοποιήσουν και να σταματήσουν να διεκπεραιώνουν εργασίες που σχετίζονται με πρωτοβουλίες του Obama για την μείωση αέριων ρύπων του θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Είναι δεσμευμένος όχι απλώς την πρώτη μέρα (της προεδρίας του), αλλά και την δεύτερη, και την τρίτη, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αληθινής αλλαγής, και νομίζω ότι θα το δείτε αυτό τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» υποστήριξε ο Sean Spicer, εκπρόσωπος του Trump, τονίζοντας πως εξελίξεις θα υπάρξουν ήδη από το Σαββατοκύριακο.
Η άμεση υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων στέλνει δύο κυρίως μηνύματα αναφέρει ο ιστορικός Julian Zelizer από το πανεπιστήμιο του Princeton.
«Το πρώτο είναι ότι θέλει να δείξει πως θα δράσει και δεν θα υποστεί ασφυξία από το αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον.
Το δεύτερο είναι ότι θα προχωρήσει στην αντιστροφή πολιτικών που πιστεύει ότι είναι μη αποτελεσματικές και κακές» είπε ο Zelizer.
Πριν πάντως περάσει στην υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων ο Trump αύριο Σάββατο 21/1 θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της CIA.
Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο Trump έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην υπηρεσία και τον απερχόμενο διευθυντή της, αμφισβητώντας αρχικά για το πόρισμά της ότι η Ρωσία ήταν αναμεμειγμένη σε υποκλοπή δεδομένων κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης