Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: O Draghi προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να «απαντήσει» στις ευρωπαϊκές προκλήσεις αλλά και στον Trump

tags :
Bloomberg: O Draghi προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να «απαντήσει» στις ευρωπαϊκές προκλήσεις αλλά και στον Trump
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επικεφαλής της ΕΚΤ προσπαθεί να «μαζέψει δυνάμεις» καθώς ακόμα δεν είναι γνωστές ούτε οι συνέπειες του Brexit ούτε και της διακυβέρνησης του Donald Trump
Ως μια προσπάθεια ώστε να κερδίσει χρόνο χαρακτηρίζει το Bloomberg, τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
«Αν υπήρξε ποτέ μια στιγμή που οι επαγγελματίες της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη πήραν χρόνο για να προβληματιστούν, είναι τώρα» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται ότι ουσιαστικά ο Draghi είπε χθες (19/1/2017) «ελάτε αργότερα», καθώς ακόμα είναι άγνωστες τόσο οι συνέπειες του Brexit όσο και της διακυβέρνησης από τον Donald Trump.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν είναι ότι δεν υπάρχει κάτι να κάνει η ΕΚΤ, αλλά ότι οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις είναι τόσο πολύπλοκες και εκτεταμένες ώστε μια περίοδος σταθερότητας μπορεί να είναι εκείνου που χρειάζονται οι αξιωματούχοι για να αρχίσουν να σκέφτονται πως θα αντιδράσουν.
Υπενθυμίζεται ότι χθες (19/1/2017) η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την πρόθεση της να συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017, αλλά και τον περιορισμό των μηνιαίων αγορών από τον Απρίλιο του 2017.
Μάλιστα, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες αυτή η στάση να αλλάξει πριν τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό δίνει στην ΕΚΤ να δει πως θα αντιδράσει στις εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και τη Γερμανία αλλά και στη διακυβέρνηση του Donald Trump, εξελίξεις που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σοκ στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι η τρέχουσα φάση είναι η αρχή του τέλους του QE.
Από την πλευρά του, ο Draghi κάνει λόγο για μεγάλη επιτυχία.
«Είναι όλο και πιο σαφές ότι αυτή η πολιτική στάση ήταν επιτυχής», είπε στη συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι στο υψηλότερο σημείο μετά τον Απρίλιο του 2015, η ανεργία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και ότι 4,5 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης