Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Η αβεβαιότητα κατέκλυσε το Davos - Οι ανησυχίες για Trump, Κίνα και Ευρώπη

CNN Money: Η αβεβαιότητα κατέκλυσε το Davos - Οι ανησυχίες για Trump, Κίνα και Ευρώπη
Ανήσυχη η πολιτική και επιχειρηματική ελίτ στην ετήσια συνάντηση στο Νταβός
Η πολιτική και επιχειρηματική ελίτ φεύγει από Νταβός με μεγάλη ανησυχία σχετικά με το μέλλον, καθώς οι τεσσάρων ημερών συζητήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικών Φόρουμ φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές σχετικά με τις προσδοκίες για το 2017.
Σύμφωνα με το CNN Money, πολλοί είναι ανήσυχοι σχετικά με την απρόβλεπτη προεδρία του Donald Trump, αλλά και για τις αντιδράσεις της Ρωσίας και της Κίνας.
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη επικρατούν ανησυχίες σχετικά με το Brexit και των επικείμενων εκλογών.
«Είναι ένα έτος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από την αβεβαιότητα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

1. Ο άγνωστος παράγοντας «Trump»

Την ορκωμοσία του Donald Trump συνοδεύει μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το πρόγραμμα πολιτικής του.
Ο Trump προεκλογικά είχε δηλώσει ότι θα αναμορφώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους και τους εχθρούς της χώρας αλλά και ότι θα βάλει πρώτα τα συμφέροντα Αμερικής.
Επίσης έχει «απειλήσει» με δασμούς κάποιους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας.
Στον αντίποδα, πολλοί επιχειρηματίες στο Νταβός καλωσόρισαν τις εξαγγελίες του Trump σχετικά με τις επιχειρήσεις, εκτιμώντας ότι αυτό θα θετικό αντίκτυπο στις τιμές των μετοχών αλλά και με απότομη άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, κάποιοι άλλοι ανησυχούν για την πολιτική αβεβαιότητα αλλά και για το ενδεχόμενο οι πολιτικές του Trump να αποτύχουν.

2. Ο μεγαλύτερος ρόλος της Κίνας

Η Κίνα έχει δηλώσει ότι θα διαδραματίσει ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, στην πρώτη του εμφάνιση στο Νταβός, δεσμεύτηκε για την προώθηση της παγκοσμιοποίησης, παρ' όλο που οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, φλερτάρει με τον προστατευτισμό.
Αλλά το Πεκίνο έχει να αντιμετωπίσει ένα αβέβαιο 2017.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ian Bremmer της Eurasia Group έχει πει ότι το αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον σε συνδυασμό με ενδεχόμενη σύγκρουση με την ΗΠΑ αλλά και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, θα προκαλέσουν περιβάλλον έντονης ανησυχίας για τη χώρα.
«Αυτά είναι πράγματα που πραγματικά εκνευρίζουν τους Κινέζους» δήλωσε ο ίδιος.

3. Η πρόκληση του Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές αυτή την εβδομάδα ότι θέλει μια πλήρη ρήξη με την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε, και το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο
Οι τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό για να μετακινήσετε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσει να κάνει την επιχείρησή τους σε όλη την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός Theresa Μαΐου είπε ότι ελπίζει να διαπραγματευτεί τόσο την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και μια νέα εμπορική σχέση με την ΕΕ μέσα σε δύο χρόνια. Οι ειδικοί λένε ότι το σχέδιο ενδέχεται να είναι υπερβολικά φιλόδοξοι, δεδομένου ότι διαπραγματεύεται πολύπλοκες εμπορικές συμφωνίες συνήθως διαρκεί πολύ περισσότερο.
Μπορεί να χρειαστεί να οριστικοποιήσει τον οικισμό διαχωρισμού μέσα σε δύο χρόνια ή κινδυνεύουν να συντρίβεται από την ΕΕ χωρίς συμφωνία σε όλα.

4. Η δύναμη της Ρωσίας

Η Ρωσία αισθάνεται την ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ τώρα που στον Λευκό Οίκο πηγαίνει ο Trump.
Η ρωσική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το τρέχον έτος ενώ δεν αποκλείεται να δεχθεί επιπλέον ώθηση από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

5. Απειλές από τον λαϊκισμό

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία -τρία βασικά μέλη της ΕΕ- θα έχουν εκλογές αυτό το έτος.
Σε όλες υπάρχει το ενδεχόμενο τα κόμματα του κατεστημένου να χάσουν έδαφος.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, δεν ξέρουμε πραγματικά ποιος θα είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος.
Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο εμπόριο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.
Με τον λαϊκισμό να ενισχύεται, το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και η προθυμία για συμμετοχή στη διεθνή συνεργασία είναι κάτι περισσότερο από αβέβαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης