Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi (EKT): Έξοδος μέλους από την Ευρωζώνη προϋποθέτει πλήρη διευθέτηση των οφειλών του προς το ευρωσύστημα

Draghi (EKT): Έξοδος μέλους από την Ευρωζώνη προϋποθέτει πλήρη διευθέτηση των οφειλών του προς το ευρωσύστημα
«Αν μια χώρα ήταν να αποχωρήσει από το ευρωσύστημα, η κεντρική τράπεζά της θα έπρεπε πρώτα να έρθει σε πλήρη διακανονισμό για τις αξιώσεις ή τα χρέη της χώρας με την ΕΚΤ», έγραψε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΕΚΤ
Σε μια σπάνια αναφορά στο ενδεχόμενο εξόδου ενός κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη προχώρησε ο Mario Draghi, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε επιστολή-απάντηση σε ερώτηση δύο Ιταλών ευρωβουλευτών.
Ειδικότερα, ο Draghi κατέστησε σαφές πως, όποια χώρα αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θα πρέπει πρώτα να έλθει σε διακανονισμό για τις αξιώσεις ή τα χρέη της προς το σύστημα πληρωμών της ένωσης.
Σύμφωνα με το Reuters, η αναφορά του Draghi έρχεται σε μια περίοδο όπου το αντι-ευρωπαϊκό κλίμα στην Ιταλία και άλλα κράτη της Ευρωζώνης είναι αυξημένο, ιδίως στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αν μια χώρα ήταν να αποχωρήσει από το ευρωσύστημα, η κεντρική τράπεζά της θα έπρεπε πρώτα να έρθει σε πλήρη διακανονισμό για τις αξιώσεις ή τα χρέη της χώρας με την ΕΚΤ», έγραψε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΕΚΤ.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που η Ιταλία αποφάσιζε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα έπρεπε να έρθει σε διακανονισμό για χρέη 358,6 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, σύμφωνα με τα δεδομένα του συστήματος πληρωμών Target 2.
Το Reuters επισημαίνει πως, καθώς αυτές οι πληρωμές δε διευθετούνται, αδύναμες οικονομίες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη προς το σύστημα Target 2, ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, με καθαρές αξιώσεις 754,1 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης