Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κρίσιμη συνάντηση του Trump με τον πρόεδρο του Μεξικού Nieto στις 31/1

Reuters: Κρίσιμη συνάντηση του Trump με τον πρόεδρο του Μεξικού Nieto στις 31/1
Ο Μεξικάνος πρόεδρος δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στη χώρα του, ενώ δυσαρεστημένος είναι και ο κόσμος
O πρόεδρος του Μεξικού Enrique Pena Nieto και ο Donald Trump θα συναντηθούν στο τέλος Ιανουαρίου 2017 για να συζητήσουν για το εμπόριο, τη μετανάστευση και θέματα ασφαλείας, καθώς ο Λατινοαμερικάνος ηγέτης δέχεται μεγάλη πίεση από τους λαϊκιστές στη χώρα του, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο εκπρόσωπος του Αμερικάνου προέδρου Sean Spicer ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 31 Ιανουαρίου, μία εβδομάδα μετά τις διμερείς επαφές που θα έχουν αξιωματούχοι των δύο κυβερνήσεων στην Ουάσινγκτον.
Ο Trump έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) και θα αποσυρθεί αν δεν υπάρξει δίκαιη συναλλαγή σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Ο Pena Nieto, η δημοφιλία του οποίου έχει υποχωρήσει αισθητά, εξαιτίας σκανδάλων διαφθοράς και της ανόδου του πληθωρισμού, επικρίνεται για έλλειψη στρατηγικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές του Trump για το εμπόριο και την απέλαση παράνομων μεταναστών.
Προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δυσαρέσκεια, ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2018 στο Μεξικό Andres Manuel Lopez Obrador είπε ότι θα κάνει περιοδεία στις περισσότερες πολιτείες, αρχίζοντας από τον Φεβρουάριο του 2017.
"Αρκετά μείναμε παθητικοί" δήλωσε ο Lopez Obrador από το αριστερό κόμμα Μoreno και συμπλήρωσε ότι "πρέπει να καταστρώσουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη ζημιά που θα υποστούμε από την προστατευτική πολιτική του Trump".
Ο Lopez Obrador, πρώην δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, που έχει βάλει τρεις φορές υποψηφιότητα για πρόεδρος, είπε σε μία συγκέντρωση κοντά στα σύνορα "ότι θα σταματήσει την προπαγάνδα μίσους κατά των μεταναστών".
Πολλοί στο Μεξικό ανησυχούν για το αν ο Trump θα βάλει τη χώρα τους να πληρώσει για την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με τις ΗΠΑ.
"Δεν πρέπει να πληρώσουμε για το τείχος" ανέφερε η Christina Validez.
"Επίσης, όλοι οι Αμερικάνοι πρόεδροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες προς τους μετανάστες που βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας".
Η περιοχή γύρω από το Ixmiquilpan, στην κεντρική πολιτεία Hidalgo και πατρίδα για 94 χιλιάδες ανθρώπους έλαβε περίπου 100 εκ. δολ. σε εμβάσματα το 2015, ποσό που είναι δεκαπλάσιο από τα έσοδα της δημοτικής κυβέρνησης.
Η Validez είπε ότι κι εκείνη εξαρτάται από τα χρήματα που της στέλνει ο άνδρας της από τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 14% από την αρχή του 2017.
Λεηλασίες και διαδηλώσεις ακολούθησαν την αύξηση της τιμής της βενζίνης και δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στην Ixmiquiplan, όταν απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο και έκαψαν οχήματα.
Το Σάββατο 21/1 Μεξικάνοι που έχουν συγγενείς στις ΗΠΑ, συγκεντρώθηκαν μαζικά έξω από τράπεζες της περιοχής.
Η τράπεζα άνοιξε μόνο για λίγο για να κάνει κάποιες μεταφορές σε λογαριασμούς και πληρωμές, καθώς οι αγανακτισμένοι διαδηλωτές ήταν εξοργισμένοι με την αύξηση της τιμής της βενζίνης και ζητούσαν υποστήριξη για τους τοπικούς επιχειρηματίες.
Τα καταστήματα της περιοχής που ελέγχονται από τη Wal - Mart υποχρεώθηκαν να κλείσουν και παραμένουν κλειστά εδώ και δύο εβδομάδες.
Την Παρασκευή 20/1 κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από μία έκθεση αυτοκινήτων για να διαμαρτυρηθούν για την ακύρωση της επένδυσης 1,6 δισ. δολαρίων από την εταιρία Ford Motor Co, μετά από μήνες πιέσεων του Trump.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στις ΗΠΑ o Lopez Obrador, που βγήκε δεύτερος στις εκλογές του 2012, πίσω από τον Pena Nieto, θα συναντήσει Μεξικάνους που ζουν μόνιμα σε μεγάλες πόλης, αρχής γενομένης από τις 12 Φεβρουαρίου στο Λος Άντζελες και μετά στο Σικάγο, το Φοίνιξ και αλλού.
Ο Pena Nieto υπογράμμισε το Σάββατο 21/1 τη σημασία των σχέσεων ΗΠΑ - Μεξικού, κάνοντας ένα κάλεσμα έτσι στον Trump.
"Δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση θα μας υπερασπιστεί, αν είναι μαζί μας ή, όχι" ανέφερε η Margarita Escamilla, που ζει στις ΗΠΑ.
"O Lopez Obrador είναι από αυτούς που λένε ότι θα υπερασπιστούν τους μετανάστες, αλλά ποιος ξέρει, όλο υπόσχονται και όλο ίδια μένουν τα πράγματα" συμπλήρωσε η Μεξικάνα από την Ixmiquilpan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης