Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις κάλπες και πάλι οι Γάλλοι για τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα της αριστερής παράταξης

Στις κάλπες και πάλι οι Γάλλοι για τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα της αριστερής παράταξης
Εφτά οι υποψήφιοι στον πρώτο γύρο και οι δύο θα περάσουν στον δεύτερο
Κυριακή 22 Ιανουαρίου, δύο μήνες μετά της προκριματικές εκλογές της δεξιάς παράταξης, ήρθε και η ώρα της αριστεράς, γράφει η Le Monde.
Εφτά υποψήφιοι θα διεκδικήσουν, λοιπόν, σήμερα (22/1) το χρίσμα της αριστερής παράταξης με τους δύο πρώτους να προκρίνονται στον δεύτερο γύρο και τις κάλπες να ανοίγουν στις 9:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και να κλείνουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας).
Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή (29/1) στον επαναληπτικό γύρο για να αναδειχτεί αυτός που θα πάρει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές, σε μία ψηφοφορία που είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 9:00 και κλείνουν στις 19:00 και στις γαλλικές αποικίες της Mayotte και της Νέας Καληδονίας, ενώ οι αντίστοιχες ώρες στη Reunion είναι από τις 8:00 ως τις 18:00.
Στη Γουαδελούπη, τη Γουιάνα, τη Μαρτίνικα και τον Saint Pierre - Miquelon οι δύο γύροι θα διεξαχθούν μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή, η πρώτη ψηφοφορία έγινε χθες 21/1 και η δεύτερη το επόμενο Σάββατο 28/1 από τις 9:00 ως τις 19:00, ενώ στο Miquelon από τις 10:00 ως τις 15:00.
Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το χρίσμα είναι εφτά και οι τέσσερις προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και είναι ο Manuel Valls, o Benoit Hamon, o Arnaud Montebourg και ο Vincent Peillon.
Οι άλλοι τρεις είναι ο Francois de Rugy από τους Οικολόγους, η Sylvia Pinel από τη ριζοσπαστική αριστερά και ο Jean Luc - Benhamias από το Δημοκρατικό Μέτωπο.
Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν σε 7.350 εκλογικά κέντρα και αν και ο αριθμός τους είναι μικρότερος από τα 9.200 που ήταν στις αντίστοιχες εκλογές του 2011 και από τα 10.228 της δεξιάς παράταξης, ο εκ των διοργανωτών Christophe Borgel διαβεβαίωσε ότι καλύπτουν όλη την επικράτεια της Γαλλίας.
Μπορεί να ψηφίσει οποισδήποτε επιδεικνύοντας απλά την ταυτότητά του  ή, το διαβατήριό του (δεν χρειάζεται, δηλαδή, να είναι ψηφοφόρος της αριστεράς), αλλά και να πληρώσει 1 ευρώ.
Οι Γάλλοι που ζουν στο εξωτερικό θα πρέπει να πληρώσουν 2 ευρώ, αλλά μπορούν να ψηφίσουν και ηλεκτρονικά, αν έχουν εγγραφεί στα σχετικά μητρώα πριν τις 4 Ιανουαρίου 2017.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 16 χιλιάδες τέτοιες εγγραφές, έναντι 6.900 το 2011 και 58 χιλιάδων στις αντίστοιχες εκλογές της δεξιάς παράταξης.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν απόψε το βράδυ, αλλά είναι άγνωστο τι ώρα θα μπορούν να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις.
Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό συμμετοχής θα γίνουν μεταξύ 12:00 και 13:00 η πρώτη και στις 17:00 η δεύτερη.
Σύμφωνα με τον Christophe Borgel η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από το 2011 και μεταξύ 2,6 και 2,9 εκ. ψηφοφόρων, ενώ αν ξεπεραστεί αυτό το νούμερο θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία.
Πιο φειδωλός ήταν, πάντως, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Jean Christophe Cambadelis που έκανε λόγο για 1,5-2 εκ. ψηφοφόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης