Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trumping capitalism ή πως αναγεννιέται ο καπιταλισμός μετά το κραχ του 2008 - Τα 7 άμεσα διατάγματα του Donald Trump

tags :
Trumping capitalism ή πως αναγεννιέται ο καπιταλισμός μετά το κραχ του 2008 - Τα 7 άμεσα διατάγματα του Donald Trump
Τα 7 διατάγματα που θα υπογράψει άμεσα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump
Η νέα εποχή που πρεσβεύει η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Donald Trump αποτελεί την αναγέννηση του καπιταλισμού μετά το κραχ και την αμφισβήτηση που δέχθηκε το 2008 όταν επλήγει καίρια ο χρηματοπιστωτικός κλάδος;
Στο ερώτημα αυτό απαντούν οι Edmund Phelps, Joseph Stiglitz,  Anatole Kaletsky, Martin Feldstein διεθνούς φήμης οικονομολόγοι οι οποίοι αναλύουν εάν ο Trumpism αντιπροσωπεύει ένα νέο οικονομικό μοντέλο.
Σε ανάλυση τους στο Project Syndicate η προεδρία του Donald Trump θα οδηγήσει σε μια περίοδο νέας ισορροπίας μεταξύ κράτους και αγοράς.
Ο Donald Trump είναι ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και θεωρείται ευρέως ως η αρχή του τέλους μετά το 1945 καπιταλιστικής τάσης που έγινε παγκοσμίως κυρίαρχη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Αλλά είναι πιθανό ο Trumpism – όπως θεωρείται το νέο καπιταλιστικό ρεύμα που πρεσβεύει ο Trump – να είναι στην πραγματικότητα το τέλος της αρχής;
Θα μπορούσε η νίκη του Trump να σηματοδοτήσει το τέλος μιας περιόδου σύγχυσης μετά την κρίση, όταν το οικονομικό μοντέλο που απέτυχε το 2008 σταδιακά μετεξελίσσεται και αλλάζει;
Η σχεδόν κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008 αντανακλάται - μετά από μια καθυστέρηση 5 ετών - σε προκλήσεις για τους υφιστάμενους πολιτικούς θεσμούς και τις επικρατούσες οικονομικές ιδεολογίες.
Στα καπιταλιστικά συστήματα η ακολουθία των γεγονότων μετά από συστημικές κρίσεις του παγκόσμιου καπιταλισμού είναι διδακτικές.
Ο φιλελεύθερος ιμπεριαλισμός αποτέλεσε συνέχεια των επαναστάσεων του 1840.
Ο Κεϋνσιανισμός ακολούθησε τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Το δίδυμο Θάτσερ-Ρέιγκαν που υιοθέτησαν τον φονταμενταλισμό της αγοράς αποτέλεσε συνέχεια του Μεγάλου πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970.
Θα μπορούσε  ο Trumpism να αποτελεί μια καθυστερημένη - ετεροχρονισμένη αντίδραση στην κρίση του 2008;
Θα μπορούσε ο Trump να είναι προάγγελος ενός νέου καπιταλιστικού συστήματος;
Αυτή η ερώτηση μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη:
Μπορούν να εφαρμοστούν οι οικονομικές πολιτικές Trump;
Το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του είναι πολιτικά βιώσιμο;
Και τι αντίκτυπο μπορεί να  έχει το φαινόμενο Trumpism στην οικονομική σκέψη και στάση απέναντι στον καπιταλισμό σε ολόκληρο τον κόσμο;
Για ορισμένους ο μόνος τρόπος  ο Trump να υλοποιήσει τις υποσχέσεις για μεγάλες υποδομές και αμυντικές δαπάνες με μεγάλες φορολογικές περικοπές και μείωση του ελλείμματος είναι να κάνει οικονομικά βουντού υποστηρίζει ο Stiglitz,
Ο Trump αποτελεί μια αναπαράσταση της εποχής Reagan αλλά με την προσθήκη δύο ακόμη θανατηφόρων συστατικών - ένα εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την απώλεια της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για εκατομμύρια αμερικανούς.

Τα 7 διατάγματα που θα υπογράψει άμεσα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump

Έχοντας ήδη υπογράψει το συμβολικό εκτελεστικό διάταγμα για την κατάργηση του Obamacare ο Trump είναι έτοιμος να εκδώσει νέα εκτελεστικά διατάγματα που θα καταργούν παλαιότερες αποφάσεις.
Με βάση το οικονομικό και πολιτικό site Axios.com τα νέα διατάγματα είναι

-Παγώνουν οι προσλήψεις στο εκτελεστικό σκέλος
-5-ετή απαγόρευση lobbying στους υπαλλήλους της κεντρικής  διοίκησης
-Απαγορεύει στην Πόλη του Μεξικού να επιτρέπει σε ξένες ΜΚΟ να παρεμβαίνουν όταν οι οικογένειες ή μέλη των μεξικανών βρίσκονται στις ΗΠΑ.
-Προετοιμάζεται ευρύτερα σχέδια για την αντιμετώπιση του ISIS
-Θα συνταχθεί έκθεση σχετικά με την ετοιμότητα και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
 -Σύνορα / μετανάστευση- επαναχαράσσεται η πολιτική.
-Θα υπάρξει διεξοδική επανεξέταση της NAFTA

Το μείζον ζήτημα του προϋπολογισμού
Η διαδικασία για την ψήφιση του «προϋπολογισμού» επιτρέπει στο κόμμα της πλειοψηφίας, να αναθέσει διάφορες επιτροπές να περάσουν νόμους για την επίτευξη ορισμένων δημοσιονομικών στόχων, για παράδειγμα, για τη μείωση του ελλείμματος κατά ένα ορισμένο ποσό για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Αυτές οι οδηγίες, μαζί με τους στόχους των δαπανών και των εσόδων, περιλαμβάνονται στον ετήσιο ψήφισμα για τον προϋπολογισμό που το Κογκρέσο θα περάσει μέχρι τον Απρίλιο, χρειάζονται μόνο 51 ψήφοι.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης