Διεθνή

Επιστολή Draghi: Πιθανή έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα κοστίσει 358,6 δισ. ευρώ

tags :
Επιστολή Draghi: Πιθανή έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα κοστίσει 358,6 δισ. ευρώ
Η Ιταλία συνεισφέρει το 17,5% των κεφαλαίων της ΕΚΤ
Πιθανή έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα κοστίσει 358,6 δισ. ευρώ.
Αυτό αναφέρει επιστολή του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, σε Ιταλούς ευρωβουλευτές, την οποία έχει στη διάθεσή της η La Stampa.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ως αιτίες για ένα τέτοιο σενάριο είναι μεταξύ άλλων η τραγική κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας και οι χρόνιες αδυναμίες της ιταλικής οικονομίας.
H ιταλική οικονομία εξακολουθεί να παράγει 22% λιγότερο από ότι πριν την κρίση και υπάρχουν ολοένα και περισσότερες πτωχεύσεις.
Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 40%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα ενδεχόμενο Italexit θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη νομισματική ένωση.
Η χώρα των 61 εκατομμυρίων κατοίκων συνεισφέρει το 17,5% των κεφαλαίων της ΕΚΤ και συμμετέχει με αντίστοιχα ποσά στα ταμεία διάσωσης, όπως τον ESM και τον EFSF.
Συγκριτικά, στην περίπτωση της Ελλάδας το αντίστοιχο μερίδιο ήταν μόλις 2% περίπου.
Ειδικότερα, σε απάντηση - επιστολή σε ερώτηση Ιταλών ευρωβουλευτών, ο Draghi κατέστησε σαφές πως, όποια χώρα αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θα πρέπει πρώτα να έλθει σε διακανονισμό για τις αξιώσεις ή τα χρέη της προς το σύστημα πληρωμών της ένωσης.
Σύμφωνα με το Reuters, η αναφορά του Draghi έρχεται σε μια περίοδο όπου το αντι-ευρωπαϊκό κλίμα στην Ιταλία και άλλα κράτη της Ευρωζώνης είναι αυξημένο, ιδίως στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αν μια χώρα ήταν να αποχωρήσει από το ευρωσύστημα, η κεντρική τράπεζά της θα έπρεπε πρώτα να έρθει σε πλήρη διακανονισμό για τις αξιώσεις ή τα χρέη της χώρας με την ΕΚΤ», έγραψε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΕΚΤ.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που η Ιταλία αποφάσιζε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα έπρεπε να έρθει σε διακανονισμό για χρέη 358,6 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, σύμφωνα με τα δεδομένα του συστήματος πληρωμών Target 2.
Το Reuters επισημαίνει πως, καθώς αυτές οι πληρωμές δε διευθετούνται, αδύναμες οικονομίες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη προς το σύστημα Target 2, ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, με καθαρές αξιώσεις 754,1 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης