Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Ο Trump έδωσε και επισήμως μια υπόσχεση που είναι αδύνατον να τηρήσει

Business Insider: Ο Trump έδωσε και επισήμως μια υπόσχεση που είναι αδύνατον να τηρήσει
Δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος για αμερικανική ανάπτυξη 4%
Στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει να ανεβάζει στην ιστοσελίδα του μια σειρά από… υποσχέσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Business Insider, η υπόσχεση για τις θέσεις εργασίας και την οικονομία είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί.
«Για να επανέλθει η οικονομία στο προσκήνιο, ο πρόεδρος Trump έχει περιγράψει ένα τολμηρό σχέδιο για τη δημιουργία 25 εκατ. νέων θέσεων εργασίας κατά την επόμενη δεκαετία και την ετήσια οικονομική ανάπτυξη 4%» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.
Η υπόσχεση για ανάπτυξη 4% είναι μια υπόσχεση που έχει ξαναδώσει ο Trump στο παρελθόν.
Τώρα όμως αποτελεί επίσημη υπόσχεση του Λευκού Οίκου και του προέδρου.
Το μόνο πρόβλημα είναι η τήρηση αυτής της υπόσχεσης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ έχουν κολλήσει σε ένα αργό πρότυπο ανάπτυξης μετά την οικονομική κρίση και δεν ήταν σε θέση να ξεφύγουν από το 1,5% με 2,5% ετήσιας ανάπτυξης κατά τα τελευταία επτά χρόνια.
Αυτό είναι χαμηλότερο από το 3,1% μέσης ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ που έχει σημειωθεί μετά το 1950.
Ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό -υποτονικές εταιρικές επενδύσεις, οι Αμερικανοί εξοικονομούν περισσότερα χρήματα, μικρή αύξηση των μισθών κλπ- θα χρειαστεί ένα μνημειώδες έργο για την επιστροφή των ΗΠΑ σε ανάπτυξη σχεδόν διπλάσια από την τρέχουσα.
Επιπλέον, οι πολιτικές του Trump μπορεί να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία, δεδομένης της παγκόσμιας φύσης των εισόδων της οικονομίας των ΗΠΑ.
Επί του παρόντος, σύμφωνα με το ΔΝΤ η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 3,1% για το 2016 και 3,4% για το 2017.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται απίθανο οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν πολύ αυτό το ποσοστό.
Το υπόλοιπο της πρότασης Trump περιγράφει πώς η αύξηση 4% θα επιτευχθεί με τη μείωση της εταιρικής φορολογίας και των λιγότερων κανονισμών.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η προτεινόμενη μείωση των εταιρικών φόρων θα προσθέσει μόλις 0,3% στην αύξηση του ΑΕΠ φέτος και 0,8% το επόμενο έτος.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους, η σκληρή ρητορική του Trump για το διεθνές εμπόριο θα είναι τροχοπέδη για την αύξηση του ΑΕΠ.
Ένα επιπλέον ζήτημα για τον Trump μπορεί να είναι η Fed, καθώς η Janet Yellen έχει αλλάξει τον τόνο της μετά τις αμερικανικές εκλογές, προβλέποντας πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.
Η αύξηση των επιτοκίων θα μετριάσει μερικές από τις πληθωριστικές πτυχές της ατζέντας του Trump, ενώ θα περιορίσει την ανάπτυξη για κάποιο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης