Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Ιδού οι αλλαγές που φέρνει σε καταναλωτές και ρυθμιστικές αρχές η ενεργειακή ένωση στην Ευρώπη

Κομισιόν: Ιδού οι αλλαγές που φέρνει σε καταναλωτές και ρυθμιστικές αρχές η ενεργειακή ένωση στην Ευρώπη
Πρόσθετες επενδύσεις 177 δισεκατομμύρια ευρώ θα δημιουργήσουν οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας
Στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αναφέρθηκε στην ομιλία του στο συνέδριο «Ο σχεδιασμός της Νέας Αγοράς Ενέργειας - Η επίτευξη της Ενεργειακής Ένωσης» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Maroš Šefčovič.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) διεξήχθη σήμερα 23 /1/2017 στις Βρυξέλλες.
Στην ομιλία του ο κ. Šefčovič ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή εκδήλωση δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη.
Ήταν λιγότερο από 2 μήνες, όταν η Επιτροπή παρουσίασε την τελευταία και μεγαλύτερη νομοθετική δέσμη που θα αναμορφώσει την αγορά ενέργειας.
Και εδώ, θα συζητήσουμε τι σημαίνουν οι αλλαγές για τις ρυθμιστικές αρχές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αλλά θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας σας, όχι μόνο για την παρακολούθηση τόσο στενά με την οργάνωση αυτού του συνεδρίου.
ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για την παρακολούθηση ολόκληρης της διαδικασίας διαβούλευσης τόσο στενά με την εποικοδομητική συμβολή σας, με τακτικές εκθέσεις και συστάσεις σας.
Η συνεισφορά σας χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο τελικό κείμενο, όπως έχετε συνειδητοποιήσει.
Αυτό δείχνει το επίπεδο της φιλοδοξίας να διασφαλίσουμε ότι θα είναι πλήρως συγχρονισμένα.
Τα πεδία εστιάζονται στη ρύθμιση του τομέα της ενέργειας, αλλά οι περικοπές επηρεάζουν ολόκληρη την οικονομία μας. Θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε τομείς όπως:
- εργασία,
- ανάπτυξη - θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 1% αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα 10 χρόνια,
- επενδύσεις - περιμένουμε να τονώσει με € 177 δισεκατομμύρια πρόσθετων επενδύσεων από αυτό το πακέτο,
- βελτίωση της ζωής των πολιτών μέσω της καθαρής ενέργειας, οικιακού αυτοματισμού, κλπ.

Επομένως, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αυτό το πακέτο είναι στο επίκεντρο της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της οικονομίας της Ευρώπης.
Αλλά για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε μια ευρεία συνεργασία
Όλοι μας έχουμε ένα ρόλο βιομηχανία, ρυθμιστικές αρχές, και φυσικά τελικοί καταναλωτές.
Αυτό το πακέτο παρέχει στους καταναλωτές προστασία και εξοικονόμηση χρημάτων.
Πρώτον: Ενδυνάμωση.
Όλοι γνωρίζουμε πώς να συγκρίνουμε τις επιλογές και να αγοράζουμε ό, τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας.
Το ίδιο ισχύει και όταν ψάχνουμε για έναν πάροχο τηλεφώνου ή ακόμα και ένα εστιατόριο!
Αλλά αυτή η λογική λείπει μέχρι στιγμής στον τομέα της ενέργειας.
Η ειρωνεία είναι ότι, σε αντίθεση με τα αεροπορικά εισιτήρια ή εστιατόρια, η ενέργεια είναι μια αναγκαιότητα - δεν είναι πολυτέλεια είναι μια δαπάνη της κάθε νοικοκυριό στην Ευρώπη.
Συνεπώς, είναι επίσης μια ανάγκη όλοι οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τους παρόχους τους, να βρίσκουν το βέλτιστο πακέτο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους, να ελέγχουν την υπηρεσία και να προχωρούν σε διακοπή όταν χρειάζεται.
Οι προτάσεις εισάγουν σαφέστερη τιμολόγηση, εργαλεία σύγκρισης τιμών, έξυπνους μετρητές και ηλεκτρονική τιμολόγηση σε πρώτη ζήτηση.
Είναι τώρα στην αγορά, οι παίκτες οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να πωλήσουν ατομικά ή συλλογικά, ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.
Επιπλέον, έχουμε την καλύτερη ενημέρωσή σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά η ενέργεια καταναλώνεται στα κτίρια τους: μέσω του νέου προτεινόμενου έξυπνου δείκτη για τα κτίρια.
Και έχουμε επιτρέψει ευρύτερη υιοθέτηση της ηλεκτρο-κινητικότητας μέσω προτεινόμενων κανόνων για τα κτίρια.
Δεύτερον: εξοικονόμηση χρημάτων των καταναλωτών.
Αυτό τους επιτρέπει να αντιδρούν καλύτερα στα μηνύματα των τιμών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του τρόπου αγορών ενέργειας και των διασυνοριακών εργασιών του εμπορίου.
Αλλά είναι επίσης χάρη στον περιορισμό των καθεστώτων στήριξης σε ό, τι είναι απολύτως απαραίτητο - είτε πρόκειται για ώριμες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή για κρατικές παρεμβάσεις με τη μορφή μηχανισμών δυναμικότητας. Αυτές οι κρατικές παρεμβάσεις οδηγούν σε δαπανηρές προσαυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
Και φυσικά θεσπίζοντας την ενεργειακή απόδοση ως πρώτη αρχή, ένα πυλώνα στρατηγικής της Ενέργειας της Ένωσης, παρατείνοντας ορισμένες βασικές διατάξεις της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση κατά την επόμενη δεκαετία.
Τρίτον: την προστασία των καταναλωτών.
Έχουμε να κάνουμε με το θέμα των αποσυνδέσεων, την προστασία των δεδομένων, την ασφάλεια της παροχής ενέργειας και φυσικά με το αυξανόμενο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας.
Γνωρίζω ότι πολλά από αυτά τα θέματα προκαλούν ανησυχίες, όπως φαίνεται από τις εκθέσεις παρακολούθησης της αγοράς σας. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι σε ορισμένα κράτη μέλη, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα δαπανούν περισσότερο από το 20% του εισοδήματός τους σε λογαριασμούς ενέργειας.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ζητάμε από τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές που βοηθούν τους φτωχούς και ευάλωτους καταναλωτές.
Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους έξω από την ενεργειακή φτώχεια είναι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την ενέργεια πιο αποτελεσματικά.
Προτείνουμε να αντιμετωπιστεί αυτό με μέτρα όπως η καλύτερη μόνωση των σπιτιών ή οικολογικού σχεδιασμού και ενεργειακής σήμανσης που θα επιτρέπουν στα νοικοκυριά να ξεφύγουν από την ενεργειακή φτώχεια.
Για να είμαστε πιο ακριβείς, οραματιζόμαστε την εξάλειψη της φτώχειας ενέργειας έως και 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την ΕΕ, χάρη στο πακέτο μας.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες

Ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας μας σημαίνει επίσης ότι ο επιχειρηματικός τομέας έχει να διαδραματίσει ένα νέο ρόλο.
Στο νέο σχεδιασμό της αγοράς δημιουργούνται τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες, ειδικά για τον τομέα της ενέργειας.
Αντί να παρέχουν μόνο ενέργεια, οι πάροχοι μπορούν τώρα να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα εξελιγμένων υπηρεσιών για την διαχείριση των κτιρίων.
Οι πάροχοι όχι μόνο θα πωλούν ενέργεια, αλλά θα μπορούν επίσης να αγοράσουν από prosumers σε ανταγωνιστικές τιμές.
Οι πάροχοι θα έχουν την δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων των καταναλωτών.
Αυτό θα τους επιτρέψει να χαρτογραφήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και το κόστος-αποτελεσματικότητα.
Αλλά για να συμβεί αυτό, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στο νέο ρόλο τους.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη του ενεργειακού συστήματος με πολύ υψηλότερα μερίδια των δύο που διανέμεται, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία και πολλοί άλλοι παράγοντες π.χ. prosumers, aggregators, τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.
Είναι στο χέρι των ρυθμιστών να ενεργοποιήσουν τον εκσυγχρονισμό, την άρση των εμποδίων, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για μια ομαλή μετάβαση.
Ο ρόλος αυτός, είτε σε εθνικό, περιφερειακό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι, επομένως, απολύτως κρίσιμος για την επιτυχία ολόκληρης της διαδικασίας.
Ακριβώς όπως και το νέο μας σύστημα ενέργειας που διασχίζει τα σύνορα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ρυθμιστικά θέματα που διασχίζουν τα σύνορα.
Θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία για την πιο αποτελεσματική χρήση των διασυνδέσεων και της ικανότητας, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Αυτό θα έχει ένα ευρύ φάσμα των συνεπειών για τις ρυθμιστικές αρχές, το οποίο δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε εδώ, αλλά θα ήθελα να σας δώσω μερικά παραδείγματα:
Οι μηχανισμοί, ENTSO-E και ACER θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο αναπτύσσοντας μια πανευρωπαϊκή αξιολόγηση της επάρκειας της παραγωγής.
Αυτό θα βοηθήσει στον καλύτερο συντονισμό των εθνικών μηχανισμών ικανότητα.
Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν με τα κράτη μέλη τους και με τους ομολόγους τους κατά μήκος των συνόρων στην κατάρτιση των σχεδίων κίνδυνου την ετοιμότητα για την πρόληψη και διαχείριση των κρίσεων εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας.
Μια πραγματικά ευρωπαϊκή διάσταση της ασφάλειας του εφοδιασμού θα διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές προστατεύονται καλύτερα από διακοπές ρεύματος.
Το ACER θα έχει το καθήκον να επιβλέπει Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα, σύμφωνα με την οποία οι ΔΣΜ θα πρέπει να έρχονται μαζί για να αποφασίσουν σχετικά με θέματα κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή τους.
Το ACER και ENTSO-E θα συνεχίσουν το σημαντικό τους ρόλο στην προετοιμασία και την εφαρμογή των κωδίκων δικτύου.
Θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εισαγωγή νέων στοιχείων σε κώδικες δικτύου που θα βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν τη μετάβαση της ενέργειας, και λύσεις ευελιξίας, όπως αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ρόλος που διαδραματίζουν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές και το εξίσου, πρέπει να ενταθεί.
Θα επιβλέπει μια σειρά από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, και καθώς το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται πιο περίπλοκο και διασυνδεδεμένο, ο αντίκτυπος από ασυντόνιστες αποφάσεις θα αντηχεί σε ολόκληρο το σύστημα.
Το πακέτο ανοίγει ένα χώρο για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να καταλήξουν σε συμφωνίες για σύνθετα θέματα, προς το συμφέρον των ευρωπαϊκών αγορών και των καταναλωτών μας.
Βασίζομαι σε εσάς, τις ρυθμιστικές αρχές, για να υποστηρίξουν αυτήν την σταδιακή αλλαγή παραδείγματος».


Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης