Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε οριακά από την Επιτροπή της Γερουσίας ο διορισμός Tillerson στο ΥΠΕΞ

tags :
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε οριακά από την Επιτροπή της Γερουσίας ο διορισμός Tillerson στο ΥΠΕΞ
Ο διορισμός αναμένεται να επικυρωθεί έπειτα από ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία με 52 από τις 100 έδρες του Σώματος
Με διαφορά μόλις μίας ψήφου ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας την υποψηφιότητα του Rex Tillerson, του πρώην στελέχους της Exxon Mobil που έχει επιλεγεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Επιτροπής ήταν 11-10 υπέρ της έγκρισης του διορισμού του, με κάθε Ρεπουμπλικάνο μέλος της Επιτροπής να στηρίζει την Tillerson και κάθε Δημοκρατικό μέλος να καταψηφίζει τον διορισμό του.
Οι επιφυλάξεις αρκετών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών –μελών της Επιτροπής– όπως του John McCain αι του Marco Rubio για την υποψηφιότητα του Tillerson τελικώς υπερκεράστηκαν.
Το επίκεντρο των διαφωνιών των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών ήταν η σχέση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ExxonMobil με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, καθώς και η άρνηση του να χαρακτηρίσει «εγκλήματα πολέμου» τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας και της Συρίας στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στη Γερουσία.
Κατά την ακρόαση του στην Γερουσία την 11η Ιανουαρίου ο υποψήφιος νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε διαφοροποιήσει την στάση του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε κάποια γεωπολιτικά ζητήματα, όπως την στάση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, με την οποία ο Trump επιθυμεί στενότερες σχέσεις.
Ο διορισμός αναμένεται να επικυρωθεί έπειτα από ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία με 52 από τις 100 έδρες του Σώματος.
Εν τω μεταξύ, η Αμερικανική Γερουσία επικύρωσε και τον διορισμό του Mike Pompeo στη θέση διευθυντή της CIA, παρά τις επιφυλάξεις κάποιων γερουσιαστών ότι ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας ενδεχομένως να επεκτείνει το πρόγραμμα παρακολούθησης είτε θα επιτρέψει την χρήση των λεγόμενων «ενισχυμένων τεχνικών ανακρίσεων» που θεωρούνται ευρέως μέθοδοι βασανιστηρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης