Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Ο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος του FinTech εγκυμονεί συστημικούς κινδύνους για τις τράπεζες

Carney (BoE): Ο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος του FinTech εγκυμονεί συστημικούς κινδύνους για τις τράπεζες
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο διοικητής της BoE, «η πρόκληση για τους ασκούντες την πολιτική είναι να εξασφαλίσουν πως οι εξελίξεις στον κλάδο του FinTech θα μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες και θα ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για την κοινωνία»
Τον κώδωνα του κινδύνου για το τραπεζικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία κρούει ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας (Bank of England - BoE), Mark Carney, λόγω της εκτεταμένης χρήσης των νέων τεχνολογιών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο Carney υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις τράπεζες και την οικονομία ο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος του FinTech - η χρήση νέων τεχνολογιών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τονίζοντας πως οι αρμόδιες τραπεζικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουν.
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η BundesBank, ο Carney επισήμανε πως η χρηματοπιστωτική καινοτομία θα μπορούσε να μειώσει το κόστος και να βελτιώσει την αποδοτικότητα, ωστόσο εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερότητα της τραπεζικής χρηματοδότησης, της ποιότητας των πιστώσεων, αλλά και την ευρύτερη οικονομία.
Σύμφωνα με τον Carney, «οι αρχές θα πρέπει να επικεντρωθούν έντονα στη ρύθμιση και τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας και να διασφαλίσουν μια πιο πειθαρχημένη διαχείριση των λειτουργικών κινδύνων και των κινδύνων στον κυβερνοχώρο».
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο διοικητής της BoE, «η πρόκληση για τους ασκούντες την πολιτική είναι να εξασφαλίσουν πως οι εξελίξεις στον κλάδο του FinTech θα μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες και θα ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για την κοινωνία».
Ο ίδιος προσέθεσε ότι «σε τελική ανάλυση, η ιστορία της χρηματοοοικονομικής καινοτομίας είναι γεμάτη με παραδείγματα που οδήγησαν σε πρόωρα “φουσκώματα”, αύξηση των ακούσιων συνεπειών και τελικώς σε “ξεφουσκώματα”».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης