Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η Ρωσία πούλησε το πετρελαϊκό της διαμάντι της χωρίς να αποκαλύψει ποιος το αγόρασε

Πώς η Ρωσία πούλησε το πετρελαϊκό της διαμάντι της χωρίς να αποκαλύψει ποιος το αγόρασε
Η πώληση του 19,5% της Rosneft είναι μία από τις μεγαλύτερες μεταβιβάσεις κρατικής περιουσίας σε ιδιώτες από τις αρχές της μετα-σοβιετικής εποχής
Περισσότερο από ένα μήνα μετά, η Ρωσία ανακοίνωσε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις της από τη δεκαετία του 1990, πουλώντας το 19,5% των μετοχών της γιγαντιαίας εταιρείας πετρελαίου Rosneft, αλλά όμως εξακολουθεί να μην είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η πλήρης ταυτότητα αυτών που την αγόρασαν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ποσοστό πωλήθηκε για 10,2 δισ. ευρώ σε επενδυτικό όχημα της Σιγκαπούρης που ήταν μια 50/50 κοινοπραξία μεταξύ του Κατάρ και της Ελβετικής εταιρείας εμπορίας πετρελαίου Glencore.
Η αποκάλυψη της συμφωνίας έγινε σε τηλεοπτική συνάντηση με τον επικεφαλή της Rosneft, Igor Sechin στις 7 Δεκεμβρίου, όπου ο Vladimir Putin ζήτησε μια ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στη Ρωσία, παρά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων Rosneft, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
«Είναι η μεγαλύτερη συμφωνία ιδιωτικοποίησης, η μεγαλύτερη πώληση και εξαγορά παγκόσμια στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το 2016», δήλωσε ο κ. Putin.
Ήταν επίσης μία από τις μεγαλύτερες μεταβιβάσεις κρατικής περιουσίας σε ιδιωτικά χέρια από τις αρχές της μετα-σοβιετικής εποχής, όταν οι σύμμαχοι του προέδρου Boris Yeltsin πήραν τον έλεγχο των κρατικών επιχειρήσεων και έγιναν δισεκατομμυριούχοι σε μία νύχτα.
Αλλά, σημαντικά γεγονότα σχετικά με τη συμφωνία, είτε δεν έχουν αποκαλυφθεί, είτε δεν μπορούν να προσδιοριστούν αποκλειστικά από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, ή φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με το μεριδίο του 50/50 της Glencore και της Qataris.
Αν η Glencore συνεισέφερε μόνο 300 εκατ. ευρώ της καθαρής θέσης για τη συμφωνία, λιγότερο από το 3% της τιμής αγοράς, το οποίο ανέφερε σε δήλωσή της στις 10 Δεκεμβρίου έχει αγοράσει ένα «έμμεσο συμφέρον των ιδίων κεφαλαίων» που περιορίζεται σε μόλις 0,54% της Rosneft .
Επιπλέον, στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί δείχνουν ότι η δομή της ιδιοκτησίας της συμμετοχής περιλαμβάνει τελικά μια εταιρεία στα Νησιά Cayman των οποίων οι πραγματικοί δικαιούχοι δεν μπορούν να εντοπιστούν.
Και ενώ η ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo leant της Σιγκαπούρης χρηματοδότησε τη συμφωνία με 5,2 δισ. ευρώ και το Κατάρ συμμετείχε με 2,5 δισ., οι πηγές χρηματοδότησης για σχεδόν το ένα τέταρτο της τιμής αγοράς δεν έχουν αποκαλυφθεί από κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη.
«Το βασικό ερώτημα σε σχέση με αυτή τη συναλλαγής είναι ένα:
Ποιος είναι ο πραγματικός αγοραστής του 19,5% των μετοχών της Rosneft;», επεσήμανε ο Sergey Aleksashenko, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.
Η Glencore αρνήθηκε να σχολιάσει την ταυτότητα της επιχείρησης στα Νησιά Cayman ή να δώσει μια περαιτέρω εξήγηση για το πώς χωρίστηκε κυριότητα του 19,5% των μετοχών.
Η Qatari Investment Authority είπε ότι δεν θα σχολιάσει τη συμφωνία, πέρα από την επιβεβαίωση ότι έχει συμμετάσχει σε αυτό.
Η Rosneft αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που τέθηκαν από το Reuters, και στις οποίες περιλαμβάνονταν αίτημα για σχόλιο σχετικά με το πώς η κυριότητα του 19,5% των μετοχών ήταν χωρισμένη, πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του αγοραστή των Νήσων Cayman, ή λεπτομέρειες για την πηγή των τυχόν απόρρητων πηγων κεφαλαίων.
Το Κρεμλίνο επίσης δεν απάντησε σε μια λίστα ερωτήσεων για τη συμφωνία που απέστειλε το Reuters.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης