Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών προωθεί η Κομισιόν

Περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών προωθεί η Κομισιόν
«Ήδη αρκετά κράτη - μέλη έχουν απαγορεύσει τις πληρωμές σε μετρητά που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο»
Μετά τη δέσμευση της Ε.Κ.Τ. για μη περαιτέρω κόπωση των χαρτονομισμάτων 500 ευρώ μετά το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την εφαρμογή επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές.
Όπως φαίνεται στο σχετικό κείμενο (της 23ης Ιανουαρίου 2017) που παρατίθεται πιο κάτω, η Κομισιόν σημειώνει ότι τα μετρητά χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών και λοιπών μη νόμιμων ενεργειών («ξέπλυμα» μαύρου χρήματος κλπ) λόγω της ανωνυμίας που προσφέρουν, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο των συναλλαγών σε φυσικό χρήμα.
«Ήδη αρκετά κράτη - μέλη έχουν απαγορεύσει τις πληρωμές σε μετρητά που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο», αναφέρει μεταξύ άλλων η Επιτροπή, εκφράζοντας την ανάγκη η πλειοψηφία των μέτρων (προτάθηκαν σε έγγραφο της 23ης Φεβρουαρίου 2016) αφορά την Ευρωζώνη να επεκταθεί και σε επίπεδο Ε.Ε.
Η σταδιακή απαγόρευση των μετρητών έχει κατακριθεί από πολλούς οι οποίοι πιστεύουν πως έχει απώτερο σκοπό τον πλήρη έλεγχο των συναλλαγών από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Στην Ινδία, όπου εφαρμόστηκε πρόσφατα η πλήρης κατάργηση των χαρτονομισμάτων 500 και 1000 ρουπιών εν μία νυκτί, επικράτησε και επικρατεί χάος.

Τo επίμαχο έγγραφο της Κομισιόν:







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης