Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Δεν υπήρξε χάος στα αεροδρόμια από την απόφαση Trump, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

BBC: Δεν υπήρξε χάος στα αεροδρόμια από την απόφαση Trump, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Συνολικά 109 άνθρωποι κρατήθηκαν στα αμερικάνικα αεροδρόμια, αλλά πλέον παραμένουν υπό κράτηση καμιά 20αριά
Ένα αμερικάνικο δικαστήριο αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της απέλασης των κατόχων βίζας και των μεταναστών που έχουν κολλήσει στα αεροδρόμια, μετά το διάταγμα Trump για την απαγόρευση εισόδου τους στις ΗΠΑ για 90 μέρες, όπως μεταδίδει το BBC.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι 109 άνθρωποι κρατήθηκαν και περίπου 20 ταξιδιώτες είναι ακόμα στην αναμονή.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα αεροδρόμια για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απόφαση Trump.
Αυτή προβλέπει τη διακοπή όλου του προγράμματος των ΗΠΑ για τους πρόσφυγες, αλλά και την τρίμηνη απαγόρευση εισόδου στη χώρα πολιτών από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.
Όσοι ήταν ήδη εν πτήσει, κρατήθηκαν κατά την άφιξή τους, ακόμα και αν η βίζα τους ήταν έγκυρη ή, είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα για μετανάστες.
Υπερασπιζόμενος την κίνησή του, ο Trump έγραψε νωρίς το πρωί της Κυριακής 29/1 στο Twitter.
"Η χώρα μας χρειάζεται ισχυρά σύνορα", ενώ είπε στους δημοσιογράφους ότι "όλα πάνε καλά, το βλέπετε στα αεροδρόμια, το βλέπετε παντού".
Ο επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου Reince Preibus αρνήθηκε, εξάλλου, ότι η εφαρμογή της απαγόρευσης ήταν χαοτική.
Συγκεκριμένα, είπε ότι 325 χιλιάδες άτομα έφτασαν στις ΗΠΑ το Σάββατο 28/1 και κρατήθηκαν τα 109.
Οι περισσότεροι μετακινήθηκαν ήδη και καμιά 20αριά περιμένουν ακόμα στην αναμονή, αλλά αναμένεται να μετακινηθούν και αυτοί μέχρι το τέλος της ημέρας.
Η επικεφαλής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Ann Donelly ανέφερε, εξάλλου, ότι όσων έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου ή, έχουν έγκυρη βίζα, έχουν και το δικαίωμα εισόδου στις ΗΠΑ.
Το τμήμα εθνικής ασφάλειας ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα.
"Δεν είμαστε τρομοκράτες, δεν είμαστε κακοί άνθρωποι" λένε από την πλευρά τους αρκετοί ταξιδιώτες, ενώ τη δικαστική οδό πήρε και η υπόθεση δύο Ιρακινών στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος, αν και είχαν υπηρετήσει παλιότερα τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι και το ίδιο συνέβη και με δύο Ιρανούς στη Βοστώνη, ενώ στη Βιρτζίνια απαγορεύτηκε για εφτά μέρες η απέλαση κατόχων πράσινης κάρτας.
Η κριτική για την απόφαση του Trump φουντώνει, εξάλλου, παγκοσμίως με το Ιράν και το Ιράκ να απειλούν ότι θα απαγορεύσουν την είσοδο Αμερικάνων πολιτών στις χώρες τους.
H Angela Merkel υποστήριξε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί την απόφαση να απαγορεύεται η είσοδος σε μία χώρα ανθρώπων με κριτήριο την καταγωγή τους.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau καλωσορίζει όσους ανθρώπους αναγκάζονται να μεταναστεύσουν εξαιτίας του πολέμου, της τρομοκρατίας και επειδή διώκονται.
Τέλος, εκπρόσωπος της Theresa May είπε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν συμφωνεί με αυτούς τους περιορισμούς, ενώ ο Emmanuel Macron έγραψε στο Twitter ότι στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν υποστεί διώξεις και τα δεινά του πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης